BUX
39138

Ismét csatát nyerhet Magyarország az EU-val szemben?

Hamarosan dönthet a lakásvásárláshoz kapcsolódó magyar illetékszabályokról az Európai Bíróság. A főtanácsnoki indítvány már megszületett.

NAPI, 2010. december 9. csütörtök, 15:20

Összhangban vannak az uniós joggal a lakástulajdon vásárlásához kapcsolódó illetékfizetési kötelezettségre vonatkozó szabályok - jelentette ki indítványában Jan Mazák főtanácsnok. Az Európai Bizottság (EB) még tavaly tavasszal indított eljárást a bíróságon a lakástulajdon vásárlásához kapcsolódó illetékfizetési kötelezettséggel kapcsolatban.

Amennyiben magyarországi lakóingatlanát értékesíti az adófizető, csak akkor kötelezett illetékfizetésre, ha a vásárolt ingatlan értéke meghaladja az értékesített ingatlanét, ebben az esetben az illeték alapja a két ingatlan közti értékkülönbözet. Így azok a személyek, akik más tagállamban lévő lakóingatlanuk értékesítése után költöznek Magyarországra, hátrányt szenvedhetnek. Előfordulhat ugyanis, hogy eredeti ingatlanuk után már korábban hasonló mértékű illetéket fizettek meg egy másik tagállamban.

Benne van a pakliban a hátrányA Bizottság azért fordult a bírósághoz, mert álláspontja szerint a magyar szabályozás korlátozza az Európai Unió polgárainak a tagállamok területén való szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogát, különösen sérti a munkavállalók szabad mozgását és a letelepedés szabadságát. A főtanácsnoki indítvány szerint az adójogilag szuverén Magyarország nem kötelezhető arra, hogy az illetékkedvezményeknél figyelembe vegye a más tagállamokban vásárolt és eladott ingatlanok forgalmi értékét, és ennek megfelelően az olyan adás-vételeket, amelyek számára nem hoznak illetékbevételt. Mazák emlékeztetett arra, hogy az uniós jog jelenlegi állapotában az EU még nem tekinthető egységes adóövezetnek, így az sem zárható ki, hogy a szabad mozgás jogával élők a különböző nemzeti adórendszerek miatt adójogi hátrányokat szenvednek el. Magyarország nem tesz megkülönböztetéstNem lehet összehasonlítani a korábbi magyarországi ingatlanjukat eladó személyek helyzetét azokéval, akik valamely más tagállamban lévő ingatlanjuk értékesítése után kívánnak hazánkban letelepedni. Előbbieknek ugyanis korábban már be kellett fizetniük a vagyonátruházási illetéket, utóbbiak pedig korábban még nem róttak le ilyen terhet - tette hozzá a főtanácsnok. Magyarország azonos módon kezeli a területén már ingatlannal rendelkező személyeket, azok származási országától függetlenül, továbbá a területén első alkalommal ingatlant szerzőket, megkülönböztetést nem tesz, mindenkit egységes illetékfizetési kötelezettség terhel - tette hozzá Jan Mazák. A főtanácsnok azt javasolja a bíróságnak, hogy utasítsa el az EB keresetét, de a véleménye nem köti a bírákat.