A befektetési igazgató emlékeztetett rá, hogy az élelmiszerek világpiaci árának folyamatos emelkedése egyre növekvő aggodalommal tölti el a világ döntéshozóit. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) már felszólalt az élelmiszerexport korlátozása ellen, és a davosi konferenciának is az élelmiszerek világpiaci árának növekedése volt egyik központi témája.

Az élelmiszerárak két évvel ezelőtt látott drasztikus emelkedése most megismétlődik, hiszen a legjelentősebb élelmiszer-termékek ára már az elmúlt hónapokban komoly emelkedést produkált, most azonban a kínai szárazság és az indonéz ciklonveszély még fokozza is a drágulást.

A Föld gyorsan szaporodó népességének ellátása egyre nagyobb nehézségeket okoz, ugyanakkor nemcsak az emberi, hanem az ipari felhasználás is növeli az élelmiszerek - elsősorban a bioüzemanyaghoz felhasznált kukorica és cukor - iránti keresletet - mutatott rá az igazgató.

Kifejtette: csak az elmúlt néhány évben megsokszorozódott az USA bioetanol felhasználása, aminek hatására egyre több termőterületen termesztenek kukoricát, más növények kárára. Ezzel szemben a klímaváltozás hatásai és az időjárási szélsőségek (rendkívüli esőzések, aszály, árvíz, belvíz) hatására lecsökkent a betakarított termés mennyisége, és már most több országban korlátozták egyes élelmiszerek exportját. Mindez jelentősen növeli a főbb élelmiszer termékek világpiaci árát - fűzte hozzá.

A lecsökkent élelmiszerkészletek ellenére is magas kereslet miatt a következő hónapokban az élelmiszerárak további növekedésére lehet számítani - tette hozzá Horváth István a közlemény szerint.

Magyarországon az élelmiszerárak emelkedése fokozott jelentőséggel bírhat idén, hiszen tavaly éppen ez, illetve az üzemanyagárak emelkedése járult hozzá leginkább a hazai infláció gyorsulásához. Így az élelmiszerárak - elsősorban a búza - további emelkedése ronthatja az idei inflációs kilátásokat - figyelmeztetett Horváth István.

Az emelkedő árakat befektetési szempontból is érdemes figyelembe venni, hiszen ma már több olyan befektetési alap van, amelyekbe éppen az emelkedő nyersanyag- és élelmiszerárak esetén érdemes tőkét elhelyezni. Másrészt azoknak a feltörekvő országoknak, amelyek gazdagok a természeti erőforrásokban, lendületet adhat az élelmiszer- és energiaárak emelkedése - vélte a szakember.