Nem elhanyagolható viszont, hogy az eredetileg kalkulált 30,5 milliárd forintos hiánnyal szemben a mínusz az első négy hónap alatt 7,2 milliárd forint volt. A képet persze árnyalja, hogy a márciusi pluszt (akkor az E-Alap bevételei ötmilliárd forinttal meghaladták a kiadásokat) nem sikerült megismételni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által közzétett adatokból kiderül, hogy a megtakarításokhoz jócskán hozzájárult a kiadások visszafogása. Ezen belül egyetlent tétel szállt el. A gyógyszertámogatások ugyanis az előirányzott összeget több mint 13 milliárd forinttal haladták meg. Ennek tükrében érthetőbb a kormányzat aggodalma (a gyógyszerkasszát még az idén azért akarják 26 milliárd forinttal visszavágni, hogy legalább a tervet sikerüljön tartani). Különösen az lehet aggasztó, hogy az előző hónapban az év elejéhez képest már relatív módon csökkent a túllépés, de az április markánsan rontott a helyzeten.

A bevételi oldal a munkaerőpiac javulására utalhat. A munkáltatói, biztosítotti járulékbevételekből és baleseti járulékokból az előző havinál 1,5 százalékkal több folyt be, közben viszont az egészségügyi hozzájárulás (eho) 1,8 százalékkal csökkent. Az első négyhavi adatok alapján a járulékoknál a tervezetthez képest már "csak" nem egészen kétmilliárd forint az elmaradás, az eho viszont még mindig 5,7 milliárd forint pluszt mutat.

Az E-Alap költségvetési helyzetét nagyban javítják a gyógyszergyártói befizetések, bár ezek nagysága havonta meglehetősen hektikusan alakul. A cégek áprilisban a márciusi (egyébként igen csak kiugróan magas összeg) harmadával kevesebbet fizettek be. Az első négy hónapban elért összesen 21,5 milliárd forintos bevétel azonban ezzel együtt is hétmilliárd forinttal haladja meg az előírányzatban szereplőt.