Ismét jön a kánikula - már a hatóság is figyelmeztet!

Augusztus 29-e szombat és szeptember elseje, kedd között újra hőségriadó lesz.
Napi.hu, 2015. augusztus 27. csütörtök, 15:54
Fotó: Napi.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb levegő áramlik hazánk fölé, emiatt és a sok napsütésnek köszönhetően a napi középhőmérséklet szombattól keddig 25 Celsius-fok körül, illetve az Alföldön jellemzően e fölött alakul. A számítások szerint szerdán érkezik majd egy hidegfront, ami véget vet a hőségnek.

Éppen ezért az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívja fel figyelmet, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban - olvasható a hatóság közleményében.

A hatóság ajánlja azt is, hogy érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Ide kapcsolódóan jó tudni, hogy azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

HOZZÁSZÓLÁSOK