Ismét lebukott az álszámlás cég

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ötmilliós bírsággal sújtotta a Telefonkönyv Magyarország Kft.-t megtévesztő reklámozás miatt, mivel számlalevélnek látszó dokumentumot küldött a vállalkozásoknak, adataik online telefonkönyvben történő megjelenítését ajánlva.
Napi.hu, 2015. október 21. szerda, 10:39
Fotó: Napi.hu

A jogsértésért 4 755 600 forint bírságot szabott ki a GVH, egyúttal eltiltotta a céget a jogsértő magatartástól.

A GVH a Telefonkönyv Magyarország Kft. 2013 márciusa és 2015 márciusa között folytatott, direkt marketing útján megvalósuló reklámtevékenységét vizsgálta. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy a postai úton küldött ajánlatok megtévesztők voltak, mert nagymértékben hasonlítottak egy olyan számlára, amelyet egy már korábban megkötött szerződés alapján bocsátott volna ki a Telefonkönyv Magyarország Kft.

Visszaeső cég
Az ál-számlás cég visszaeső megtévesztő, ugyanis a GVH már 2013 márciusában is megbírságolta , akkor 1,5 millió forintos bírságot kapott a Telefonkönyv Magyarország Kft.

A GVH döntése szerint a kft.:

  • a meglévő üzleti partnerség álcája mögé bújva igyekezett ügyfeleket szerezni - a levélen szereplő ügyfélszám is erre utalt;
  • elvonta a címzettek figyelmét arról, hogy a két vállalkozás között még nincs szerződéses viszony - a "számlán" fizetési határidőt jelölt meg;
  • fokozta a megtévesztő hatást azzal, hogy - a levél hátoldalán - "szerződésnek" nevezte üzleti ajánlatát;
  • nem törekedett semmilyen módon arra, hogy a küldeményében található "számlát" olyan külső jegyekkel ruházza fel, amelyek legalább elbizonytalanították volna a címzetteket arra nézve, hogy valóban számlát kaptak-e - nem alkalmazott sem áthúzást, sem "minta" feliratot.

A GVH a bírság kiszabásakor a Telefonkönyv Magyarország Kft. szolgáltatása értékesítéséből származó árbevételre alapozott.

A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy a vállalkozás

  • a jogsértő gyakorlatot hosszú ideig folytatta;
  • a megcélzott vállalkozások széles körét érte el a megtévesztő gyakorlattal;
  • magatartása ellentétes volt a polgári jogi jóhiszeműség és tisztesség elvével, a kötelmi viszonyokban - ideértve a szerződések létrehozását is - érvényesülő együttműködési kötelezettséggel és a szerződéskötés kialakult gyakorlatával.

A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a cég visszafizeti a hozzá beérkező díjat azok számára, akik jelzik, hogy nem kívánják igénybe venni a szolgáltatást, és kérik a díj visszafizetését.

Ezt kell tudni a számlalevélnek tűnő, megtévesztő ajánlatokról

A GVH az elmúlt évben több versenyfelügyeleti eljárást is indított a kkv-k, illetve egyéni vállalkozók által jelzett, számlalevélnek tűnő, megtévesztő ajánlatok miatt. A GVH nagyobb fokú tudatosságot vár a vállalkozásoktól, a társadalmi szervezetektől, illetve valamely szakmai kör tagjaitól (üzletfelek), mint a laikus fogyasztóktól, ám az üzletfelek is félrevezethetők.

A GVH több esetben tett feljelentést a vállalkozásoknak fiktív számlákat küldő telefonkönyv-kiadóvállalkozások ellen a nyomozó hatóságoknál csalás bűntettének elkövetése miatt.

A GVH az ilyen gyakorlatokból származó megtévesztések elkerülése érdekében hangsúlyozza az üzletfelek tudatosságának fontosságát, és javasolja, hogy a vállalkozás képviselője
• fizetés előtt olvassa el a "számla" vagy "díjbekérő" tájékoztatásait;
• ne hagyja figyelmen kívül az apróbetűs tájékoztatást sem;
• gondolja végig higgadtan, hogy valóban megrendelte-e a szolgáltatást;
• keresse elő a szolgáltatásra vonatkozó esetleges szerződését, és vesse össze a "számla" tartalmát e szerződéssel;
• fontolja meg, hogy szeretné-e cége nevét szerepeltetni online vagy nyomtatott telefonkönyvben, illetve egyéb adatbázisban;
• bármilyen bizonytalanság esetén keresse meg a számlának tűnő dokumentum "kibocsátóját", és kérjen írásbeli tájékoztatást.

Mindezekre is figyelemmel a GVH 2015. október 20-án Gondolja Végig Higgadtan elnevezésű figyelemfelhívó kampányt indított.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2015.10.21 17:50

Én meg levelet kaptam minap a "Nemzeti Érmekibocsátó Intézettől" vagy mi a franctól. Visszautasíthatatlan és természetesen limitált darabszámban kibocsátott numizmatikai remekművet szerettek volna eladni nekem, amelyből "a világon" (ohhh de nagy szavak!!!) "mindössze 20 ezer darabot vernek és hoznak forgalomba. Na ők is szerepeltek már egy párszor a sajtóban és persze a GVH büntetési listájában...

Újszülötteknek:
A cég valójában egy kft, amelyik a nevében hordozza a "nemzeti" és "intézet" szavakat, amivel azt a látszatot kelti, hogy állami, vagy valamilyen hivatalos, vagy hivatalosan regisztrált szerv.
Az általa értékesített érmék valószínűleg valóban nemesfémből készülnek, de numizmatikai értékük erősen megkérdőjelezhető, az ár a viszont ehhez képest brutál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html