Ismét magyarázza az adatot Matolcsy

Egy héten belül a sokadik tájékoztató anyagát készítette el a 2011-es költségvetés egyenlegéről a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezúttal a külföldi elemzőknek küldte el angolul "az egészen kivételes helyzet" bekövetkezésének részletes magyarázatát, amelyből kiderül, hogy a helyi önkormányzatok is nagy szerepet játszottak a vártnál jobb egyenleg kialakulásában.
portfolio.hu, 2012. április 8. vasárnap, 18:24
Fotó: Napi.hu

A magyar költségvetés 2011-ben 4,3%-os GDP-arányos többlettel zárt, ami kimagasló eredmény mind nemzetközi, mind pedig a korábbi évek magyar költségvetési számai tekintetében és szintén példátlan a rendszerváltás óta - kezdi a tavalyi költségvetési egyenleg magyarázatáról szóló angol nyelvű tájékoztatót Matolcsy György minisztériuma. A költségvetés tavalyi egyenlegét az uniós EDP módszertan szerint számolta ki a tárca, de számos egyszeri tételt is tartalmaz, ami miatt nehéz összevetni a korábbi évek költségvetési egyenlegével - ismeri el a dokumentum. Ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium prioritásnak tartja, hogy nyilvánosságra hozza a költségvetés hiányát az egyszeri tételek figyelembe vétele nélkül - indokolja a mostani, nemzetközi elemzőknek kiküldött anyagot a minisztérium.

A tárca keddi közleménye már megosztotta a hazai közvéleménnyel, hogy hogyan számolja ki a költségvetés hiányát (erre azért kényszerült, mert először nem volt ismert a 2,43 százalékos deficit kiszámolásának háttere), és szintén kedden küldte el az "örömhírként" értékelt számokat Brüsszelbe Olli Rehn pénzügyi biztosnak. Ezúttal pedig a külföldi érdeklődőkkel osztotta meg a 2011-es költségvetés részleteit.

Miért lett jobb az egyenleg?

A mostani angol nyelvű anyagban a tárca kiemeli, hogy a költségvetés tervezése után felmerülő egyszeri kiadási és bevételi tételeket leszámítva a 2,94 százalékos célnál számottevően jobb, 2,43 százalékos hiányt sikerült elérni. A minisztérium magyarázata szerint a kedvezőbb egyenleg két tényezőnek köszönhető:

  • a hatékonyabb adóbeszedést célzó erőfeszítéseknek, a kiadási oldalon előírt intézkedések sikeres végrehajtásának és a sokkal szigorúbb fiskális menedzsmentne
  • a helyi önkormányzatok pénzforgalmi szemléletű egyenlegének kedvezőbb alakulása miatt

A minisztérium a második tényezőről, a helyi önkormányzatok előzetesnél jobb költségvetési egyenlegéről részletesebben is szót ejt. Kiemeli: egyelőre még nincsenek végleges adatok a helyi önkormányzatok pénzforgalmi egyenlegéről, de az eddigi előzetes adatok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a helyi önkormányzatok sokkal kedvezőbb számokat értek el, mint azt előzetesen várta a kormány.

A tavalyi évre vonatkozó előzetes adatok szerint az önkormányzatok kiadásai és bevételei közel azonos összegben alakultak szemben a korábbi évek jelentős deficitjeivel. Így a helyi önkormányzatok egyenlege egyensúlyt mutatott. Az előzetes adatok alapján levonhatjuk azt a következtetést, hogy a várakozásoknál jobb önkormányzati szektor egyenleg a feltételezettnél alacsonyabb kiadásoknak volt köszönhető. Ezen belül is a nem személyi jellegű kiadások és elhatárolt díjak teljesültek alacsonyabb összegben, miközben a pénzügyi költségek (hiteltörlesztések) jelentősen növekedtek (az önkormányzatok jelentős részénél ugyanis lejárt a törlesztési moratórium és megkezdődött az adósságok törlesztése) - írja a minisztérium.

Egyszeri tételek a büdzsében

Számos - a költségvetés tervezése után felmerülő egyszeri kiadási és bevételi - tétel befolyásolta még a végleges költségvetési hiányszámot - mutat rá a minisztériumi angol nyelvű dokumentum. Ezek közül a legnagyobb a nyugdíjrendszer átalakítása nyomán bekövetkező nyugdíjpénztári vagyon, melynek köszönhetően a bevételek GDP-arányosan 7,9 százalékkal nőttek.

Emellett a kiadási oldalon is voltak egyszeri tételek, ezek közül némelyik befolyásolta az EDP egyenleget, míg néhány csak a pénzforgalmi egyenlegre volt hatással - fogalmaz a tárca. Számításaik szerint az EDP egyenleget az egyszeri tételek 6,7 százalékkal rontották GDP-arányosan, míg az EDP egyenleget nem befolyásoló kiadási tételek a GDP 2,8 százalékára rúgtak. Ezek közül a legnagyobb tétel a Mol-részvénycsomag megvásárlása volt (a GDP 1,8 százaléka), emellett jelentős kiadás volt a megyei önkormányzatok adósságának átvállalása és az MFB feltőkésítéséhez felhasznált részvénycsere - magyarázza a tárca.

A 4,3 százalékos költségvetési többletből levonva a 6,7 százaléknyi egyszeri tételek összegét adódik a 2,43 százalékos egyszeri tételek nélkül számolt költségvetési hiány - hangsúlyozza a minisztérium.

Van, amit elhallgatott a minisztérium

A minisztérium azonban figyelmen kívül hagyja azokat az egyszeri, EDP egyenlegre hatást gyakorló tételeket, amelyek már szerepeltek a költségvetés elfogadásakor. Ilyen volt a válságadók (a bankadótól itt eltekintünk, mert a jelenlegi információink szerint ez tartósan fennmarad, igaz kisebb összegben) 160 milliárd forintos összege, valamint a nyugdíjvagyon költségvetésben szereplő tétele, amely végül 460 milliárd forinttal gazdagította a tavalyi büdzsét (szemben a tervezett 530 milliárd forinttal). Ha a költségvetés egyenlegét ezekkel az egyszeri tételekkel is korrigáljuk, akkor a deficit nem a GDP 2,43 százalékára rúgott, hanem 4,6 százalékára.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

faszfejek, 2012.04.09 21:43

FÍÚK! A Hamis a baba című filmet, már jobb szereposztásban a Bujtor leforgatta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

thony, 2012.04.09 13:32

"Ismét magyarázza az adatot Matolcsy"

...magyarázni?...azt lehet!...gondolom kevesen értik forradalmi számokat, igy most verbális kiegészitő melléklet szükséges a számok mellé! Gondolom - annak idején - az 5%-os növekedés hallatán sokan össze is zavarodtak a közgazdászok közül!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hari1, 2012.04.09 12:37

Matolcsy mindig is meglep a hülyeségével.

A politikai célok kiszolgálását és a lényeg eltusolásával magyarázza meg.
A "pénzforgalmi központú". Ez azt jelenti hogy, nem ad semmire sem pénzt.
Hagyja eladósodni a saját cégeit a szállítókat nem fizeti időben.....

A működőképesség határán vannak a cégek, amelyek beszállítanak. A likviditásuk terhére a vagyon felélésük mellett finanszírozzák a Önkormányzatokat.

Matolcsy diploma munkáját is érdemes lenne megnézni....

Amihez hozzányúlt az minden bedőlt, privatizációs tanulmányok és vezetés.
Teheti mert nincsen érdemi elszámoltatás és következmény, legfeljebb azt mondják rosszul döntött, vagy a válságra fogják. Mindig is kiszolgálta az érvényes politikai szeleket......

Egyszóval egy pénzügyi szolgalelkű vérszívó a társadalom nyakán aki igencsak "megmilliomosodott" közben a kapott csontokon és beosztáson...............

Ha,ha,ha..................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.04.08 20:28

Eltekintve a problémáktól nincsen semmi gond :-)

Az alábbi röffenetet szabadon plagizáltam Karinthytől, gondosan nem kitéve az idézőjelet :-), ha esetleg valami illetékes médiahatóságot érdekelne... viszont tudtomon kivül (tényleg) lemaradt a vége , mert ttúl hosszúra sikerült az iromány, erről azonban nem tehetek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.04.08 19:38

MAGYARÁZOM A BIZONYÍTVÁNYOM

Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány - ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem. Hogy ma van a féléves bizonyítvány-nap, az nem jelent semmit. A többiek tényleg kikapták a bizonyítványt, de az enyémet föl kellett küldeni a minisztériumba, mivel tévedések derültek ki, amiket sürgősen orvosolni kell. Igen. Különben a bizonyítvány-ellenőrző és kiegészítő konferencia foglalkozni fog az esettel, tanfelügyelői középülésen. Az osztályfőnök úr, mikor ideadta nekem a bizonyítványt, beszédet tartott: kicsit zavarban volt, és tiszteltette a papát. Kérlek, kedves Bauer, mondta, légy szíves, közöld szüleiddel, miszerint sajnálatos tévedés történt bizonyítványoddal, hibás tételek csúsztak bele. A bélyeghatósági szabályrendelet szerint, sajnos, így is ki kell adni a bizonyítványt, de kérnelek kell, kedves Bauer, közöld a szülővel, miszerint ez csak olyan okirat, aminek az adatai nem jelentenek semmit. Kérd meg kedves szüleidet, ne haragudjanak ezért a tévedésért, az igazi bizonyítványt csakhamar kiállítjuk - egyelőre kéretem őket, hogy írják alá ezt, mert az összes iratokat átküldtük a rendőrségre, ahol a nyomozás miatt szükség van erre az aláírásra; de hangsúlyozd kérlek, hogy ez csak formaság. A főkapitány személyesen átírt a fiumei tengerészeti gimnáziumba, derítenék ki, hogy került bele a bizonyítványomba történelemből ez a... ez a... szám, ami ugyancsak egy közönséges szám, azt jelenti, hogy négyszer feleltem történelemből - de esetleges félreértésekre ad alkalmat.

Tudniillik Mangold, a történelemtanár, az csak helyettes tanár nálunk, még nem is osztályozhat, mert előbb vizsgáznia kell osztályzástanból a főegyetemen. Ő csak helyettes osztályzatot adhat, amit másképpen kell érteni - egyes helyett kettest, kettes helyett négyest -, majd ha letette a vizsgát, akkor az összes bizonyítványokban kiigazítják az osztályzatokat igazi osztályzatokra. Most egyelőre kéreti a papát, ne tessék haragudni egyelőre, és üzeni, hogy én négyszer feleltem történelemből, egyszer aláhúzott kétharmadra, egyszer egyesre, kétszer háromnegyedkettesre, tessék ezt összeadni, számtani középarányost venni, kijön a háromnegyed egyes, aláhúzva. Először a második Józsefből feleltem, de akkor csengettek; másodszor kérdezte az örökösödési jogot, mondtam schmalkaldeni szövetség, láttam, mikor beírta az egyfelest, de akkor elvesztette a noteszt.

Fizikából. Hát fizikából már novemberben feleltem, kérdezte a Föld mozgását, s én mondtam, hogy a Nap körül és ellipszis-alakú pályán, melynek egyik gyújtópontjában a Nap van, és ez a Newton érdeme. De akkor a mellettem ülő fiúval összetévesztett, akinek háromnegyede van a fizikából, és nekem írta be véletlenül. Akkor szóltam, a tanári kar megnézte a noteszt, mondta, hogy tényleg a Csekonics helyett írta be véletlenül, de ezt most már nem lehet kiigazítani, mert ebből neki a kormánynál kellemetlenségei támadnak, nagyon kért, hogy ne firtassam a dolgot most egyelőre, és tegyem meg neki, hogy most egyezzem bele a hármasba, év végére kijavítja jelesre, és nem is kell felelni a következő félévben. A jelest mindjárt be is vezette a születési bizonyítványomba, főigazgatói aláírással.

Frőhlichnek pikkje van rám algebrából, arról nem tehetek. A határozatlan együtthatóval kellett megoldani az egyenletet és akkor mikor kihívott, és akkor mikor megmondtam, hogy akkor beszorzok lambdával, erre kiesik a második egyenlet, persze, azért nem esett ki, mert iksszel is be kellett volna szorozni, csakhogy ezt Frőhlich nem vette észre, mire megmondtam, hogy hogy kellett volna, akkor mikor észrevette, hogy ő nem tudta, szégyellte magát, és azt mondta, hogy menjek helyre,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html