Ismét Magyarország a téma külföldön

Magyarország a rendszerváltás visszásságaira adott válaszként hátat fordított a liberális demokrácia nyugati modelljének, és egy széles társadalmi konszenzus által támogatva az autoriter államkapitalizmushoz közeledik - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német konzervatív napilap keddi számának címlapján megjelent Köztes-Európában című cikkében, amely szerint politika és a gazdaság között olyan szürkezóna alakult ki, ahol a korrupció és a szervezett bűnözés "úgy virágzik, mint egy melegházban".
MTI, 2014. december 23. kedd, 11:50
Fotó: Napi.hu

Az írás szerzője, Karl-Peter Schwarz úgy véli, hogy általában véve "a Balti-tenger, az Adria és a Fekete-tenger által határolt területen még nem számoltak le a kommunizmus örökségével". Schwarz szerint "Köztes-Európa" államaiban a privatizáció a versenyt akadályozó oligarchikus rendszerek kialakulását segítette, és a politika és a gazdaság között olyan szürkezóna alakult ki, ahol a korrupció és a szervezett bűnözés "úgy virágzik, mint egy melegházban".

A szerző szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök fellépésével végleg szertefoszlott a régió nyugatosodásának illúziója, és a térségnek az orosz revizionizmus, az amerikai közömbösség és a német békéltetési politika miatt immár biztonsági kihívásokkal is szembe kell néznie. Ezt a kihívást pedig tovább erősíti belpolitikai-gazdasági rendszerük gyengesége - vélte Schwarz.

A Der Standard című liberális osztrák lap Donald Tuskról, az Európai Tanács lengyel elnökéről szóló, A lengyel példa című keddi véleménycikkében megjegyzi: Tusk szinte minden tekintetben különb nemcsak elődeinél, hanem egyes más kelet-európai vezetőknél is, elsősorban Orbán Viktornál, "az erős kéz" politikájának autokrata bajnokánál, az illiberális demokrácia nagyhangú propagandistájánál". Bár mindkét politikus rajong a labdarúgásért, itt véget is érnek hasonlóságaik - írta a kommentár szerzője, Paul Lendvai.

Lendvai szerint Lengyelország Európai Unió-barát politikája Orbánénak szöges ellentéte. A budapestiek pedig irigylik a Magyarországhoz korábban oly közel álló Lengyelországot, amiért Európa politikai és gazdasági "sztárja", miközben Orbán elszigetelődött Magyarországa nevetséges propaganda-szabadságharcot indított az Egyesült Államokkal szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.23 13:42

Az írás szerzője, Karl-Peter Schwarz úgy véli,...
.már nem is érdekel mit ír ...,a neve miatt !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.12.23 12:06

Paul Lendvai vajon mit irigyel? Hogy véget ért a kommunizmus aminek a titkosszolgálatának dolgozott Ausztriában? Vagy hogy már nem taníthat az ÁVH-nál?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html