Ismét Magyarországról írt az IMF

A magyar gazdaság kikerült a 2012-es recesszióból és főleg a kormányzati beruházásnak, fogyasztásnak és nettó exportnak köszönhetően tavaly 1,1 százalékos növekedést produkált, ám továbbra is jelentős kockázatot jelent a bizonytalan globális környezet, a még mindig magas államadósság, a nagy finanszírozási igény és a külföldi finanszírozásra való széleskörű támaszkodás - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken kiadott éves országjelentésében.
MTI-Eco, 2014. június 7. szombat, 09:26
Fotó: Reuters

Az IMF szakértői által összeállított és az igazgatótanács által jóváhagyott jelentés, amely egyébként 2014-ben 2, az ezt követő két évben egyaránt 1,7 százalékos növekedéssel számol, megállapította, hogy a magánkereslet erősödött ugyan, de továbbra is gyenge, a kiskereskedelmi és vállalati szektornak nyújtott hitelezés pedig lassuló ütemben tovább zsugorodott. A termelés növekedése várhatóan 2 százalékos lesz idén a beruházások és a lakossági fogyasztás további javulása mellett, az export pedig tovább bővül.

Magyarország sebezhetősége a tartós folyó fizetési mérleg többletének, az alacsony inflációnak és jelentős költségvetési konszolidációnak köszönhetően csökkent. Ezek a fejlemények segítettek abban, hogy az ország tavaly elég jól ellen tudott állni a feltörekvő piaci zavaroknak. Ám a még mindig jelentős államháztartási és külső finanszírozási igény, a külföldi finanszírozásra való támaszkodás, a fejlett gazdaságok monetáris politikájának bizonytalansága és a pénzügyi stressznek a feltörekvő piacokon történő esetleges újbóli megjelenése kockázatot jelent. A kormány a legtöbb 2014-ben lejáró külső hitelének finanszírozását eurókötvény-kibocsátás révén biztosította.

Magyarország bizonyította elkötelezettségét, hogy a költségvetési hiányt az uniós limit alatt tartsa. A 2013-as hiány a becslések szerint a GDP 2,2 százalékán áll majd, túlteljesítve a 2,7 százalékos célt. Az államadósság csak kismértékben csökkent, valamivel a GDP 79 százaléka fölé esett. A 2014-es 2,9 százalékos hiánycél enyhe strukturális lazítást sejtet, miközben az államadósság nagyjából változatlan marad.

A lassuló infláció, az alacsony kockázati felárak, valamint a negatív kibocsátási rés által megnyugtatott MNB a rekord-alacsony, 2,5 százalékos szintre (2014 április adat) csökkentette az irányadó kamatot. Emellett bevezette a Növekedési Hitelprogram-rendszert, hogy megkönnyítse a kkv-k finanszírozási feltételeit.

Az IMF szakértői szerint Magyarország középtávú növekedési kilátásai továbbra is visszafogottak, mert a lakossági fogyasztás továbbra is gyenge, az erőtlen gazdasági környezet pedig nyomasztóan hat a magánberuházásokra. A bankok továbbra is nyomás alatt állnak a súlyos adóterhek, a nem teljesítő hitelek és a gyenge növekedési kilátások miatt. A foglalkoztatottság, noha kissé növekedett, továbbra is alacsony.

A valutaalap igazgatótanácsa üdvözölte az alkalmazkodó politika által támogatott magyar gazdasági fellendülést, de hangsúlyozta a makrogazdasági irányvonalak újrakalibrálásának szükségességét és ambiciózus strukturális reformokat sürgetett a középtávú növekedési kilátások javítása érdekében. A testület szerint a prioritások közé tartozik az intézmények megerősítése, a nagyobb politikai kiszámíthatóság és a magánszektor gazdasági részvételének előmozdítása.

Ugyancsak üdvözölték a kormánynak a pénzügyi ésszerűség és a fenntartható adósságcsökkentés melletti elkötelezettségét. Arra bátorították a kormányt, hogy hajtson végre egy tartós kiigazítási stratégiát, amelynek középpontjában a kiadások visszafogása és a torzító adók megszüntetése áll. Folyamatos erőfeszítésekre van szükség az adómentességek csökkentése és az áfacsalás visszaszorítása érdekében. Ezeket a lépéseket növekedésbarát költségvetési reformokkal ki kell egészíteni, amelyek célzottabbá tehetik a szociális juttatásokat, valamint lehetővé teszik a veszteséges állami tulajdonú vállalatok szerkezetátalakítását és a közszférában való foglalkoztatás racionalizálását. Az igazgatótanács üdvözölte a többéves költségvetési keret bevezetésére irányuló kormányzati szándékot, és hangsúlyozta egy független és megfelelő forrásokkal rendelkező költségvetési tanács fontosságát.

Az igazgatók megállapították, hogy miközben enyhült az inflációs nyomás és az inflációs várakozások is csökkentek, megmaradt a külső környezet bizonytalansága, ami óvatosságra int a pénzügyek intézésében. A testület lényegesnek látja a monetáris lazítási ciklus szüneteltetését, amíg nincs nyilvánvaló jele az inflációs nyomásnak, megjegyezve, hogy a jelenlegi alkalmazkodó irányvonal továbbra is támogathatja a gazdasági tevékenységet.

Az igazgatók további lépéseket sürgettek a pénzügyi közvetítés helyreállítására és a nem teljesítő hitelek megoldásának elősegítésére, beleértve a bankadó csökkentését, valamint a banki portfóliók megtisztításának szabályozási akadályainak megszüntetését. Rámutattak, hogy lehetőséget látnak a Növekedési Hitelprogram módozatainak további finomítására a hitelezés célzottságának és hatékonyságának javítása érdekében.

Üdvözölték a munkaerőpiac működésében elért javulást is. Hangsúlyozták, hogy széleskörű strukturális reformok szükségesek a potenciális növekedés elősegítése és Magyarországnak a regionális ellátási láncban való előrelépése érdekében. Javasolták az üzleti klíma javítását egyebek között a szabályozási terhek csökkentése és az adók racionalizálása révén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.06.08 16:36

@xatoklesz: Nem üvöltöm óriási betűkkel, de az állami vagyon széthordásában az MDF jeleskedett.

A privatizáció 1998-2002 között is folytatódott.

A devizahitel ugyanakkor indult.

A magyar dolgozó lealacsonyítása 1990-ben kezdődött és minden kormány alatt folytatódott. Kivétel nélkül.

Magyar tőke? Széles Gábor szétlopta az Ikarust, eltűntette a Videotont...Lényeges és termelő beruházásokat nem hozott létre.

Amennyit akar, még ordíthat, igaza attól nem lesz.

De ordítson nyugodtan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xatoklesz, 2014.06.08 16:27

"A magyar gazdaság kikerült a 2012-es recesszióból ?.."
"továbbra is jelentős kockázatot jelent a bizonytalan globális környezet, a még mindig magas államadósság, a nagy finanszírozási igény és a külföldi finanszírozásra való széleskörű támaszkodás - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "

ÍROGATNI LEHET, DE AZ ALAPOKTÓL KELLENE ELEMEZNI!
ELVTÁRSAK!
A BALOLDAL GAZDASÁGPOLITIKÁJA TÖMÖREN ÖSSZEFOGLALVA 1980-TÓL NAPJAINKIG! -KB 35 ÉV TERMÉSE:

(AZ ORSZÁG EGY ÉVES GDP-JE KB 29 000 MILLIÁRD FT)
-A BALOLDAL AZ ORSZÁG MINDEN VAGYONÁT -AZ MSZP-SZDSZ VEZETÉSÉVEL ELADTA-ELTÜNTETTE (kb 900 000 milliárd Ft -durva becslésem, lehet, hogy duplája!)
-AZ ÁLLAMI VAGYONÉRT KAPOTT PÉNZ (kb 400 000 milliárd Ft -durva becslésem) ELTŰNT
-CSINÁLTAK MÉG 2009-RE AZ ORSZÁGNAK ÉS AZ EMBEREKKEL JÓ NAGY (38 000 milliárd Ft ez már
nem becslés, -GDP 140%-a) ADÓSSÁGOT MELYET AZ ORSZÁGNAK, AZ EMBEREKNEK KELL
VISSZAFIZETNI!
-38 000 milliárd Ft KAMATA ÉVI kb 1900 milliárd Ft -Az éves GDP 6,5%-a - ez még évente hozzájön, ezt is
az EMBEREKNEK KELL VISSZAFIZETNI! (EU max 3% hiányt enged)

-242 milliárd dollárnak megfelelő magyarországi vagyon volt 2009-ben OFF SHORE cégekben!

-MSZP-SZDSZ és elődei az országot teljesen kiszolgáltatottá tették a külföldi tőkének!
-EZÉRT NINCS MOST MAGYAR TŐKE, MAGYAR TERMELŐ VÁLLALAT ÉS MAGYAR MUNKAHELY!
-A nagyar dolgozó, bedolgozóvá lett lealacsonyítva, saját országában!


-Akik bírálják az országunkat, azok ezt elfelejtették, vagy meg sem akarták, akarják érteni!
-A bírálók közül is nagyon sokan jártak -járnak jól!

-KÉT VILÁGHÁBORÚ NEM OKOZOTT AKKORA KÁRT AZ ORSZÁGNAK MINT A BALOLDAL 40 ÉV ALATT!

-A baloldal szerint nincs demokrácia!

-Akik ezt tették az országgal, még mindig ott ülnek a parlamentben és használják, forgatják az elkótyavetyélt állami vagyon egy részét!

-Ha nem lenne demokrácia, akkor ezek az emberek rég eltűntek volna a süllyesztőben!

-Demokratikusan SZÉTHORDTÁK az ország vagyonát!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.06.07 19:48

@wallaby: számos ok jut eszembe amiért örülhetünk a gazdaság fejlődésnek, de hogy ez kinek fáj és miért arra nem gondolnék.

érdekes lehet a lelkivilágod barátom, hogy ha neked ez jut eszedbe elsőként arról, hogy növekedett hazánk gazdasági kibocsátása. te egy igaz hazafi volnál, aki hazája jövőjéért aggódik, jól értem? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

wallaby, 2014.06.07 16:19

"A magyar gazdaság kikerült a 2012-es recesszióból"
Ez nagyon fájhat liberálnáci söpredéknek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csonkamagyarorszag, 2014.06.07 13:56

@bandesz: A csoro magyar nepet kellene, hogy erdekelje de mivel az tudja, hogy nyomorra, szegenysegre szuletett mas uri nepekkel szemben es hogy sorsa ugysem fog javulni igy beletorodott helyzetebe. Nincsenek nagy igenyei. Ha nyaron el tud menni abba a terdigero pocsojaba amit Balatonnak hivnak akkor mar boldog egy evre. Hagyni kell beken mint egy tropusi feketet, aki beeri par banannal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html