"Az Állami Számvevőszék értetlenül áll Simor András a portfolio.hu portálnak adott sajátos nyilatkozata előtt, melyben a Magyar Nemzeti Bank elnöke értékelte a Magyar Nemzeti Bank működésének és a központi költségvetéssel történő elszámolások szabályszerűségének ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentéshez kapcsolódó sajtótájékoztató összehívását" - közölte az ÁSZ.

"A MNB a magyar adófizetők pénzéből működik, így az Állami Számvevőszéknek joga és kötelessége a jegybanki működés ellenőrzése, a közpénzek védelme. Az ÁSZ a számvevőszéki törvény rendelkezésének megfelelően, törvényi felhatalmazás alapján, minden évben ellenőrzi a jegybank gazdálkodását, és ellenőrzésében nem tér ki a jegybank alaptevékenységére, a monetáris politikára, valamint a bank elnökének személyére sem.

Az ÁSZ az ellenőrzéseit a nemzetközi standardoknak megfelelően kialakított módszertant követve végzi el. Az ÁSZ működésének alapja az intézmény függetlensége, ami azt jelenti, hogy sem politikai erők, sem pedig az ellenőrzöttek - ide értve a független állami intézményként működő közpénzfelhasználókat is - nem írhatják elő, mit, miképp és mikor ellenőrizzenek a számvevők.

Az Állami Számvevőszék tisztelettel kéri Simor Andrást, hogy egy másik független intézmény vezetőjeként tartsa tiszteletben a ÁSZ, mint független intézmény munkáját. Tekintettel arra, hogy az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb közpénzügyi ellenőrző szerve, demokratikus alapintézmény" - írta közleményében az ÁSZ.

Az ÁSZ és MNB közötti legutóbbi "szóváltásról" bővebben itt, illetve itt olvashat.