Ismét veszélyre figyelmeztet a Nébih

A medvehagymaszedés szabályairól és veszélyeiről beszélt az Inforádióban Nébih Növényi Termék Ellenőrzési Osztályának vezetője.
Szász Péter, 2018. április 14. szombat, 16:27
Fotó: Napi.hu

Medvehagymát az állami erdőkben lehet szedni külön engedély nélkül, magánerőkben azonban a tulajdonos hozzájárulása is kell. Természetvédelmi területen egyáltalán nem lehet szedni - mondta Ecsedi István.

ha magáncélra akarunk szedni, akkor naponta fejenként két kilogrammot lehet szedni, ami azért medvehagymából egy elég nagy mennyiség. Ha valaki értékesíteni is szeretné, akkor az erdő tulajdonosától vagy kezelőjétől kell erre engedélyt kérnie. (A Nébih halált okozó fagyasztott zöldségek miatt indított vizsgálatot.)

Veszélyes is lehet a medvehagyma szedése, mert a növény nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, ami viszont mérgező. Ha azonban az ember időben szedi a medvehagymát - március végétől április végéig -, akkor nincs veszélye - írja az Infostart.

Az összetévesztést úgy is kizárhatjuk, ha megszagoljuk a levelet, mert a medvehagymának erős, fokhagymára emlékeztető illata van, tehát ha az ember időben szedi, akkor már azzal megvédi magát az összetévesztéstől.

- emelte ki Ecsedi István.

A kép forrása: Sefag Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK