A piaci várakozásokat és a szeptemberi növekedést is felülmúlva bővült októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma - idézte az Népszava a KSH adatait. Az élelmiszerek értékesítése 3,4, az üzemanyagoké 5,4, a nem élelmiszereké pedig 9,8 százalékkal nőtt. Az elemzők ennek alapján a kiskereskedelemben éves szinten is 6 százalék feletti többletet várnak.

A megnövekedett igényeket egyre nehezebben tudják kiszolgálni a bolti dolgozók. A munkaerőhiány egyes üzletekben mérhető veszteségeket okoz a forgalomban. A tavalyi aranyvasárnapon az egyik élelmiszer-áruházban több mint 60 telepakolt, majd magára hagyott bevásárlókocsit szedtek össze a dolgozók, bennük négymillió forint értékű áruval - említ egy példát Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. Emellett a sima hétköznapon is számtalan magára hagyott kosárból és bevásárlókocsiból kénytelenek visszapakolni az árut dolgozók. A vásárlók egy része ugyanis nem hajlandó kivárni a hosszúra nyúlt sorokat.

A munkaadók úgy 6 ezer főre becsülik a kiskereskedelemből hiányzó munkaerő létszámát, ami a 250 ezres foglalkoztatotti létszámnak csupán a 2,4 százaléka. A szakszervezet azonban vitatja a számítás alapját képező hatékonysági modelleket, hiszen azok alapján a dolgozók "megszakadnak" a munkában. A KASZ-nak az áruházak feléből jelzik a dolgozók, hogy kevesebben vannak, mint kellene, van, ahol a ötödével dolgoznak kevesebben, mint kellene.