Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A program révén országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat is létrejön, amely a kollektív szintű munkaügyi jogviták megelőzésében és rendezésében segít - derül ki a szaktárca közleményéből, amelyről az MTI számolt be.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt közölte, hogy a program részeként 138 úgynevezett JOGpontot hoztak létre a konvergenciarégiókban, a jogsegélyszolgálatot munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek működtetik. A Ezeken a JOGpontokon személyre szabott jogi tanácsadás vehető igénybe munkajogi, társadalombiztosítási jogi, munkavállalással, alkalmazással és vállalkozóvá válással összefüggő, adójogi területeken felmerülő konkrét esetek, kérdések megoldására, a szükséges iratok igénylésére, azok kitöltésére.

A statisztikák szerint az esetek döntő többségében személyre szabott és tájékoztató jellegű tanácsadást igényeltek az ügyfelek. A jogesetek csaknem kétharmada munkajogi, mintegy ötöde társadalombiztosítási problémákkal kapcsolatos. Az érdeklődők kétharmada személyesen keresi fel a JOGpontokat, a többiek jellemzően telefonon kérnek segítséget. Vitarendezés miatt 2020 szeptemberéig összesen 41 kérelmet nyújtottak be, tízből hat esetben szakszervezetek, érdekképviseleti szövetségek. A kérelmezők döntő részben tanácsadásra tartottak igényt.