Több tízezren kaptak ingyen munkajogi tanácsot

Már több mint 50 ezren kérték az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által finanszírozott, országszerte 138 helyen elérhető ingyenes munkaügyi tanácsadást.
Csernátony Csaba, 2020. október 11. vasárnap, 11:48
Fotó: Getty Images

A program révén országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat is létrejön, amely a kollektív szintű munkaügyi jogviták megelőzésében és rendezésében segít - derül ki a szaktárca közleményéből, amelyről az MTI számolt be.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt közölte, hogy a program részeként 138 úgynevezett JOGpontot hoztak létre a konvergenciarégiókban, a jogsegélyszolgálatot munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek működtetik. A Ezeken a JOGpontokon személyre szabott jogi tanácsadás vehető igénybe munkajogi, társadalombiztosítási jogi, munkavállalással, alkalmazással és vállalkozóvá válással összefüggő, adójogi területeken felmerülő konkrét esetek, kérdések megoldására, a szükséges iratok igénylésére, azok kitöltésére.

A statisztikák szerint az esetek döntő többségében személyre szabott és tájékoztató jellegű tanácsadást igényeltek az ügyfelek. A jogesetek csaknem kétharmada munkajogi, mintegy ötöde társadalombiztosítási problémákkal kapcsolatos. Az érdeklődők kétharmada személyesen keresi fel a JOGpontokat, a többiek jellemzően telefonon kérnek segítséget. Vitarendezés miatt 2020 szeptemberéig összesen 41 kérelmet nyújtottak be, tízből hat esetben szakszervezetek, érdekképviseleti szövetségek. A kérelmezők döntő részben tanácsadásra tartottak igényt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK