Jó hírt kaptak a nyelvvizsgázók

A napokban megjelent kormányrendelet értelmében az erre alkalmas és megfelelően felkészült vizsgaközpontok újabb határidő meghatározása nélkül, a továbbiakban is szervezhetnek online nyelvvizsgát - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 21. péntek, 13:27
Fotó: MTVA Fotó

Május elején három vizsgaközpont kis létszámokon élesben próbálta ki az újfajta vizsgáztatási módot, ami iránt a kezdetektől komoly érdeklődés mutatkozott. A járványügyi veszélyhelyzet idejére egészségvédelmi okokból megnyitott lehetőséget a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti rendelkezések augusztus végéig hosszabbították meg. Az újabb döntés már határidő rögzítése nélkül teremti meg az online vizsgáztatás jogszabályi feltételeit a továbbiakra is - közölte az ITM az MTI szerint.

Az online nyelvvizsgáztatás során alapvető elvárás a vizsgázó azonosításának megfelelő biztosítása, a vizsgázó és a vizsgaközpont közötti informatikai kapcsolat folyamatos fennállása. A vizsgaközpontoknak a vizsga megszervezésének módjával egyértelműen ki kell zárniuk annak lehetőségét, hogy a vizsgázó más személytől származó, meg nem engedett segítséget vegyen igénybe.

A módosításnak köszönhetően a vizsgázók nem akkreditált vizsgahelyszínen, hanem elektronikus úton bárhol (például akár az otthonukban is) letehetik a számítógépes nyelvvizsgát. A kényelmes és korszerű megoldás ősztől nem csupán veszélyhelyzeti intézkedésként alkalmazható, beépül a szolgáltatás nyújtására felkészült vizsgaközpontok általános gyakorlatába - derül ki a tárca közléséből.

HOZZÁSZÓLÁSOK