Most épp ők kerülnek a hatóságok célkeresztjébe

Novembertől kiemelten vizsgálja a webáruházakat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT Laboratóriuma, hogy a vásárlók jogkövető cégek online felületeiről rendelhessenek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
Dzindzisz Sztefan, 2018. december 12. szerda, 11:10
Fotó: Napi.hu

A magyar fogyasztóvédelem jelentős eredménye, hogy a webáruházak által elkövetett ismételt jogsértések aránya a korábbi évek átlagos 54 százalékához képest 2018-ban a negyedére, 13 százalékra esett vissza - véli a tárca.

A minisztérium speciális laboratóriuma a fogyasztóvédelmi hatósággal közösen már több mint 1600 webáruház ellenőrzését végezte el - mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Felhívta a figyelmet arra, hogy a karácsonyi rendeléseknél külön érdemes odafigyelni a szállítási időre.

Az interneten rendelt termék az átvételtől számított 14 napon belül indokolás nélkül visszaküldhető a kereskedőnek. A cég az elállási jogot nem kötheti többletfeltételhez - például a bontatlan csomagoláshoz, a számla meglétéhez -, viszont az elállási jog nem korlátlan, például cd-re, dvd-re, egyedileg készített termékre nem vonatkozik - olvasható a közleményben.

A tudatos vásárlói döntést segíti a minisztérium által üzemeltetett, www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu címen elérhető adatbázis, amely már több mint 500, jogsértést elkövető webáruház adatait tartalmazza. (Nem talált hibát a csokimikulásokban a fogyasztóvédelem.)

HOZZÁSZÓLÁSOK