BUX
38240

Itt a brókerbotrány legújabb vesztese - vallott Lázár

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitele miatt bukja a legnagyobb összeget az állam – állítja a Lázár János. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) is bukott a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Napi.hu, 2015. április 2. csütörtök, 15:02

Az MFB két részletben, 2005-ben és 2008-ben összesen 17 milliárdos hitelt nyújtott a Quaestornak a győri ETO Park építésre - közölte az eddig is ismert részleteket Lázár János a kormányszóvivői tájékoztatón a Parlamentben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "fiktív üzleti tervre épült a fiktív beruházás" volt. Lázár szerint az MFB vezetése politikai nyomásra szavazta meg a hitelt.

Ezzel szemben 2012-ben további mintegy 250 milliót kapott a projekt az Orbán-kormánytól, ám ezt a miniszter azzal magyarázta, hogy a stadionépítés befejezésében voltak érdekeltek - nem pedig a cég bedöntésben. Lázár szerint az MFB 2012-ben már prudens és helyes döntést hozott, amikor támogatta a projekt további építését. Lázár szerint 2005-ben kellett volna leállítani a projektet, ám akkor gátlástalanul politikai nyomásra hozták meg a döntést az ETO Stadion építéséről.

MTI

Lázár János szerint az MFB vezetése a szocialista- (Medgyessy- és Gyurcsány-) kormányok nyomására hozott hibás döntéseket, sőt Lázár szerint a pénz egy része nem a stadion építésére ment. Ugyan a 17 milliárdos hitelért cserébe fedezetként lefoglalták a győri stadiont, a melette épült szállodát, bevásárlóközpontot, ám Lázár szerint ez nem elég a hitel fedezetére.

Lázár szerint az is elgondolkodtató, hogy milyen mértékben kell a bankoknak és a pénzügyi szektornak kártalanítania az olyan ügyfeleket, akik az átlagosnál nagyobb kockázatot vállaltak. Ezeknek az ügyfeleknek is viselniük kell a magasabb kockázat következményeit, ahogy azt állam és a pénzügyi szektor is teszi - vélte a politikus.

A miniszter azt is elmondta, hogy a Hungária Értékpapírt Zrt.-nél a földművelésügyi ügyi tárca 410 millió forintot bukott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Qauestornál parkoltatott 3,8 milliárdja viszont teljes mértékben "megkerült" - mondta Lázár. A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány álláspontja szerint Befektetésvédelmi Alap minden Quaestor károsultat 6 millió forintig.