Itt a brutális üzemanyag-drágulás oka - rosszabb is lehet még

Szokatlanul nagy üzemanyagár-emelést jelentett be a Mol szerdától. Az okot nem itthon kell keresni és sajnos folytatódhat a drágulás.
Szász Péter, 2017. szeptember 4. hétfő, 16:29
Fotó: Reuters

Emeli bruttó 9 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. Az emeléssel a benzin átlagára 352 forintra, a gázolajé 346 forintra nő.

Ilyen mértékű drágulásra viszonylag ritkán kerül sor, főleg úgy, hogy ezt sem a Brent olaj ára sem pedig a forint-dollár árfolyam ingadozása nem magyarázza.

Nőttek viszont a finomítói árrések, miután a Harvey hurrikán miatt több amerikai finomító működése leállt - mondta lapunknak Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője.

Az amerikai finomítók leállása miatt nagyobb lett a kereslet az európai termékekre, amely felhajtotta az árakat. Az USA-ban ráadásául kell néhány hét, mire a termelés visszaáll.

Mivel a Harvey után most Irma közelít az Egyesült Államok délkeleti partvidéke felé, újabb leállások jöhetnek, amely tovább emelheti az európai és azáltal a magyar üzemanyagárakat is - tette hozzá Nagy András.

HOZZÁSZÓLÁSOK