Itt a devizahitel-jelentés: ezért is Gyurcsány a felelős

A Medgyessy-, a Gyurcsány-kormány különösebb korlátozások és gondos „használati útmutató” nélkül zöld utat adtott a devizahiteleknek - olvasható a szerdai kormányülésre készült "Jelentés a devizahitelesek helyzetéről" című anyagban. Mint ismert, a kormányülésen döntés született, hogy bizottságok felderítik, miért lett ilyen sok devizahiteles Magyarországon.
NAPI, 2011. augusztus 18. csütörtök, 11:01
Fotó: Napi.hu

"A kormány augusztus 17-i ülésen ismét napirendre vette és áttekintette - a korábbi szocialista kormányzás megbocsáthatatlan lakáspolitikájának és megszorításainak áldozatául eső - több tízezer devizahiteles család helyzetét. Magyarország mára legsúlyosabb szociális, gazdasági és pénzügyi problémája a kormányülések állandó napirendi pontját képezi a kormány alakulása óta. A kabinet a további - a Nemzeti Eszközkezelő működtetéséhez szükséges - kormányzati döntések megalapozásához részben a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján elemezte az érintett kör szociális és pénzügyi helyzetét." - olvasható a kormany.hu-n publikált "Jelentés a devizahitelesek helyzetéről" című anyagban.

A kormány számára készült jelentés szerint 576 ezer háztartásnak van lakáscélú jelzáloghitele, 1,8 millió főt - tehát minden ötödik magyar embert - érint a lakáshitelezés. A háztartások közel felének, 287 ezer családnak (945 ezer fő) devizaalapú, 289 ezer családnak (960 ezer fő) pedig forint alapú jelzáloghoz kötött lakáshitele van.

Már Medgyessy is hibás volt

A lakosság eladósodottsága 2003 óta gyűrűzik, az akkori Medgyessy-kormány ugyanis megszüntette a korábbi, 1988 és 2002 között működtetett kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket - derül ki a dokumentumból. A szocialista kormány korlátozta, majd megszüntette az adókedvezményt, szűkítette a hitelplafont, csökkentette a kamattámogatást, vagyis gyakorlatilag eltörölte a lakáshitelezési kedvezményeket azzal az indokkal, hogy az otthonteremtők "sokba van az államnak". A Medgyessy-, a Gyurcsány-kormány különösebb korlátozások és gondos "használati útmutató" nélkül zöld utat adtak a devizahiteleknek. A könnyen elérhető devizahitelek sok tízezer ember csaltak lépre, ezrek dőltek be a banki szirénhangoknak - fogalmaz a jelentés.

A szocialista kormány olyan mértékben szűkítette és drágította a hitelfelvevők számára a korábbi kedvezményes forinthitelt, hogy a magyar fiatalok, a családalapítók, akik tetőt szeretett volna a fejük fölé, egyszerűen rákényszerültek a devizaalapú hitelekre. A szocialista kormányok alatt száznegyvenszeresére nőtt a lakásvásárlásra devizahitelt felvevők száma: több mint 2800 milliárd forint értékű deviza lakáshitelt nyög a lakosság, 2003-ban ez a szám még csak 20 milliárd volt.

A hitelt felvevő családok jellemzően gyermeket nevelő családok: a gyermekes családok több mint egynegyede rendelkezik

Az érem másik oldala - évi 126 milliárd
A támogatott forinthitelezés megszüntetése költségvetési döntés volt, hisz az egyre növekvő kiadásokat a költségvetés nem bírta. Ezen kiadások tartósan az adófizetőket terhelik, hisz a kamattámogatás több évtizedes hitelekhez igénybe vehető volt. A jelentés megfeledkezik arról, hogy a a kamattámogatás csak az idén évi 126 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek - vagyis csak e döntés miatt nőtt ezer milliárd forinttal az elmúlt tíz évben az az államadósság, ami ellen harcot hirdetett a kormány. Amennyiben a támogatott forinthitelezés leállításáról nem vagy később születik döntés - ez az éves kiadás értelemszerűen magasabb lenne. A 2011-es költségvetés eredetileg 687,3 milliárd forintos hiánnyal fogadták el vagyis a deficit hatoda csak a lakáshitelezés következménye.

lakáshitellel. A lakáshitelesek több mint kétharmada (68 százalék) nevel gyermeket, közülük is a kétgyermekesek vannak a legtöbben (172 ezer család), fele arányban devizahitelesek, akiknek 23 százaléka fizetési nehézséggel küzd. Három vagy több gyermeket 67 ezer család nevel, ők is fele arányban szintén devizahitelesek (34 ezer család, 181 ezer érintett), akiknek 28 százaléka küzd fizetési nehézséggel.

Sok - 150 ezer - család egy gyermeket nevel. A fizetési nehézség is jellemzően a gyermeket nevelőknél nagyobb, mint a gyermekteleneknél, és a gyermekek száma egyenes arányban befolyásolja a fizetési képességet. Az érintett háztartások jövedelmi helyzete változatos, a legalacsonyabb jövedelmi szinttől a legmagasabb szintig minden típusú háztartásban közel azonos arányban előfordul mind a deviza, mind a forint alapú jelzáloghitel. Legnehezebb helyzetben az a 72 ezer háztartás van, amelyek esetében minden családtag munkanélküli vagy inaktív.

A jelzáloggal terhelt ingatlanokat tekintve elmondható, hogy az átlagos lakásnagyság 85 nm, az egy személyre jutó átlagos alapterület 26 nm. A hitelfelvevők kétharmada (385 ezer család) 50-100 nm közötti lakásban lakik. A vidéki és a főváros háztartások közel azonos nagyobb arányban adósodtak el, és a fizetési nehézséget nézve a is ugyanolyan arányban nehéz helyzetben vannak.

Budapesten körülbelül 7000 devizahiteles család, vidéken 54 ezer devizahiteles család küzd törlesztési gondokkal.

Az elmúlt évek során egyre nőtt a fizetési nehézséggel küzdők száma, idén az összes érintett háztartás 16 százalékában előfordult, hogy a megelőző 12 hónapban késve vagy egyáltalán nem tudott törleszteni. A devizahitelt felvevőknél a fizetési nehézség fokozott, több mint egyötödük (21 százalék) küzd fizetési nehézségekkel, a forintalapú hitelt felvevőknél ez az arány 11 százalék - áll a jelentésben.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Axxtro, 2011.08.18 14:13

A devizahitelesek azért vettek fel ilyen típusú hiteleket, mert úgy mint mindenki más, bíztak a gazdasági növekedésben.

E helyett az előző kormányok lejtmenetbe állították a gazdaságot, eladósították és elzálogosították az országot, összebarmolták az adó- és gazdasági szabályozórendszert.

Akkor lehet ezen poénkodni, meg találgatni, hogy ezért ki a felelős.

Már akinek kedve van hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.08.18 13:39

@Raptor: Pontosan. Ők nem szórták a pénzt amikor állami támogatott lakáshiteleket adtak.
Ők nem vettek részt az ország eladósításában csak a szocialisták?
Sosem fogják beismerni a hibájukat még egymás között sem(lásd Gyurcsány Öszöd a párttársaihoz beszélt titokban csak kiszivárgott) nem hogy nyilvánosan.
Egy idő után már nem lehet a nemzeti érdekekre hivatkozva még kevesebbért még több munkát az emberek nyakába varrni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Birch, 2011.08.18 12:34

Amikor a devizahitelezés a csúcsán volt Járai volt az MNB elnök. Nem értem, miért nem kötelezték a bankokat, hogy a CHF kihelyezés arányában tartsák a banki kötelező tartalékot CHF-ben?
Egyébként, az MNB is tartalékolhatott volna CHF-ben. Most természetes fedezete lehetne a lakossági CHF hiteleknek a bankoknál és az MNB-nél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2011.08.18 12:00

"akkori Medgyessy-kormány ugyanis megszüntette a korábbi, 1988 és 2002 között működtetett kedvezményes állami támogatású otthonteremtési hiteleket " Ez egy elég nagy hülyeség. 1989-ben még a Németh kormány szüntette meg a kedvezményes hitelekt, amelyet 2000-ben támasztott fel az Orbán kormány.Ezen kívül nem mindenki élhetett a kedvezményes hitelfelvételi lehetőséggel. Csak új építésű ingatlanra lehetett felvenni és csak házasságban élőknek, egyedülállónak nem. Ezen kívül voltak még a szabad-felhasználú jelzáloghitel, amit természetesen csak piaci kamattal lehetett felvenni. Na már most, ha valaki használt ingatlant akart venni, maradt a piaci kamatozású Ft-hitel 18-20%-ért. Az emberek először Ausztriába kezdtek kiszivárogni olcsó EUR-hitelekért, Azután más a hitelközvetítők vitték ki őket, és az itthon korábban felvett hiteleiket is kezdték kiváltani Ausztriában. Először csak a nyugati országrészre volt ez jellemző, majd tolódt egyre beljebb. Volt olyan,hogy hitelközvetítő különbuszt indítottt Ausztriába a hiteligénylőkkel. Ezzel párhuzamosan megállt a magyarországi bankoknál a hitelállomány növekedése, amiért a fiókokat felelősségre vonták a központ agytrösztök, őket meg az anyabank zsenii. Ekkor kezdték el szorgalmazni, hogy nálunk is legyen devizahitel, különben az emberek kiváltanak minden hitelüket osztrák banki hitelekklel. Ekkor engedélyezték a devizahitelezést nálunk először EUR-ban, majd a még olcsóbb CHF-ben. Ehhez, és a devizahitelek kölcsönszerződések tartalmi jóváhagyásához természetesen kellettek a PSZÁF jogászai is. Ők is nevüket adták ehhez. Persze akkor ki gondolta volna, hogy ez idáig fajul ....???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2011.08.18 11:48

@Raptor:
Az oktatásról már ne is beszéljünk, ,,Mindenki menjen egyetemre, mert tudás kell az országnak" most meg hirtelen rájöttek, hogy kevés a szakember!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html