Itt a döntés: 2017 júniusáig minden uniós pályázatot kiírnak

A kormány keddi ülésén döntött arról, hogy 2017. június 30-ig kiírják a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden az M1-en.
MTI, 2015. augusztus 18. kedd, 21:45
Fotó: Reuters

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten jelentette be, hogy ilyen javaslatot tesz a kormánynak. Csepreghy Nándor kedden az M1-en hangsúlyozta: a kormánynak nem az a célja, hogy a "lehető leggyorsabban vigyék el ezeket a pályázati forrásokat", hanem hogy olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek az ország exportképességét növelik vagy új munkahelyeket teremtenek.

Kiemelte: míg a 2007-2013-as fejlesztési ciklus teljes keretösszegének mindössze 16 százalékát pályázhatták meg a vállalkozások, most azonban az ország rendelkezésére álló 12 ezer milliárd forint 60 százalékát viszik majd el vállalkozói projektek. A maradék 40 százalékot ugyan az állam használja fel, de ez is a gazdaságfejlesztést szolgálja. Erre példaként említette, hogy az összes megyei jogú várost bekapcsolják az autópálya-hálózatba.

A mostani kormányzati vállalás arról szól, hogy 2017 június végéig kiírják az összes pályázatot. Csepreghy szerint az eddigi fejlesztéspolitikai eredmények - rekord kifizetések és a vállalkozások visszajelzései - is bizonyítják, hogy az ezután következő elbírálásra is rendelkezésre áll majd a megfelelő szakmai kapacitás és humán erőforrás.

Az előző, 2007-2013-as fejlesztési ciklussal kapcsolatban a helyettes államtitkár elmondta: ha 2013-ban a Miniszterelnökség nem avatkozik be, akkor 600-800 milliárd forint közötti támogatási összeget veszített volna el Magyarország. Annak érdekében, hogy ez ne ismétlődjön meg, valamint reagálva a piaci kihívásokra, döntött úgy a kormány, hogy az uniós forrásokat mielőbb rendelkezésre bocsátják az új ciklusban.

Csepreghy kiemelte, hogy korábban a legtöbb tagállamban nem gondolták újra a válság után a fejlesztéspolitikát, és ugyanazokhoz - az addigra teljesíthetetlen - célokhoz ragaszkodtak, amelyeket a válság előtt megfogalmaztak.

Kitért arra is, hogy az Európai Bizottság öt magyar fejlesztési "csomagnál" függesztette fel a kifizetéseket, ebből négy gazdaságfejlesztési program, és ezek egyikénél már feloldották a korlátozást, a másik háromnál pedig várhatóan szeptemberben történik meg ez, így az ország hozzájut az eddig felfüggesztett, több mint 100 milliárd forintos nagyságrendű forráshoz. Az ötödik ügy, az úgynevezett aszfaltkeverő ügy; itt úgy vélik, védhető a magyar kormány által képviselt jogi álláspont, és ha nem sikerül kompromisszumot kötni a bizottsággal, akkor Magyarország az Európai Bírósághoz fordul - mondta el Csepreghy.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.08.19 10:41

..ok...schnell !!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2015.08.19 09:40

Na, a diktatúrások már tudják, hogy 18-tól nem ők kormányoznak, így mindent6 pénzt ki akarnak osztani a haveri körnek addig.
Jó lenne, ha Brüsszel pofán vágná őket, hogy amelyik vállalkozás 2018-ra jutna olyan helyzetbe, hogy megfeleljen a pályázati feltételeknek, az mégis kimarad a lehetőségből.
Kimarad, mert most gürcöl, hogy rendben legyen a vállalkozása, legyen önereje, befizesse a közterheket, és mire odajut, hogy pályázhat, akkor meg azért intenek be neki, mert addigra már nincs.
Kiosztották a haveroknak.
Ez az alattomos módszer 2 dolgot erősít bennem:
1., A fidesz biztos abban, hogy elveszíti a választást, és addig ki akarja szedni a pénzt a saját köre számára.
2., A pályázatok úgy vannak kiírva, ahogy az a politikusok érdekeit szolgálja. Szórakoznak a néppel, és csóriságban akarják tartani, még a saját munkája által se jusson semmire.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html