A nehéz gazdasági körülmények között is kezelni kell az emberi erőforrás krízist az egészségügyi tárcának - kezdte az orvosi béremelésről szóló bejelentést Giró-Szász András kormányszóvivő. Ebben a szférában 10 éve nem volt központi fizetésemelés, amelyre most a rendszer átalakításából létrejövő megtakarítás teremt lehetőséget.

A fizetések emelése az egészségügy sorsfordító kérdése, és olyan komplex feladat, mint az egészségügy maga - tette hozzá Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Az adósság törlesztését már tavaly elkezdtük - hangsúlyozta, s a belső hatékonysági tartalékok mobilizálásával ebben az évben folytatni tudjuk. Módszeres rendszerépítésben vagyunk - fogalmazott, amelyben a béremelés elválaszthatatlan a kiszámítható életpálya biztosításától, a jól szervezett képzési háttértől és a jól átgondolt népegészségügyi munkától.

A chilei bányamentéshez hasonlította az egészségügyi bérkérdést Szócska Miklós államtitkár, s mint elmondta , az államtitkárság idei jelszava  a "Mindent a bérekre" mellé a "Senkit nem hagyunk lent" is csatlakozott. Mint kifejtette, a népegészségügyi termékadóból 15, a rendszer átalakításából további 15,5 milliárd forint jut ebben az évben az alkalmazottként dolgozó orvosokra és szakdolgozókra, ez a bruttó 350 ezer forintnál kevesebbet kereső orvosok esetében bruttó 65,8 ezer forint alapbéremelést jelent. Az orvosok 80 százaléka ebbe a körbe tartozik, efelett 10 ezer forintonként sávosan 5 ezer forinttal csökken az emelés mértéke.

A szakdolgozóknak új bértáblát állítottak össze, eszerint például egy a pályán 20 éve dolgozó 20 ezer forint körüli emelésre számíthat. Az egyéb diplomások bére 31,4 ezer forinttal nő.

Az uniós források további szakképzésre teremthetnek forrást, s az állam igyekszik olyan szakmai programot összeállítani, hogy erre sikerrel pályázhassanak az intézmények, az összeget pedig kétharmad-egyharmad arányban oszthatják el a szakdolgozók és az orvosok között. Az államitkár kijelentette, a mai bejelentés első lépés a bérrendezés felé, ami Szócska reményei szerint  pozitív fogadtatásra talál,  s erre az évre ez kielégítő megoldást nyújt, s mint kifejtette, ennek nyomán az érdekvédő szervezetekkel közösen darálhatják le a felmondóleveleket.

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok ebből a keretből nem részesülnek.