Itt a döntés: még előleget is kapnának a nyertes pályázók

A kormány nyolc pontban foglalta össze a következő évre vonatkozó, a gazdasági növekedés érdekében szükséges fejlesztéspolitikai intézkedéseket. A csomag azt célozza, hogy az idén várható 2200-2300 milliárd forint körüli uniós támogatást jövőre minél hatékonyabban lehessen felhasználni - írja a Magyar Hírlap.
Napi.hu, 2015. november 26. csütörtök, 08:43
Fotó: Reuters

A fejlesztéspolitikai intézkedések első pontjaként a kormány úgy döntött, hogy a 2014-2020 programozási időszak uniós támogatásai esetében a nyertes ajánlattevők (szállítók) akár ötvenszázalékos szállítói előleget is kaphatnak a jövőben biztosítékmentesen. Ez a változás elvileg a támogatások kifizetésének gyorsítása érdekében született, ám a folyamatokat lassíthatja, hogy az új szabályok miatt az eddiginél szélesebb körnek kell majd lebonyolítani a közbeszerzéseket - írja a Magyar Hírlap.

A második fejlesztéspolitikai intézkedés a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényhez kapcsolódik. Eszerint minél előbb meg kell oldani az intézményfenntartó civilszervezetek hosszú távú energetikai függetlenségét. A fejlesztéspolitikai intézkedések harmadik pontja kimondja, hogy a lakosság csak visszatérítendő uniós forrást kaphat épületenergetikai korszerűsítésekre. A negyedik pont pedig a visszatérítendő pénzügyi eszközök és a vissza nem térítendő támogatások összekapcsolását írja elő. Az ötödik pont a 2014-2020-as programozási időszak Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programjából és Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjából finanszírozott uniós támogatású projektek tervezésének felgyorsítását, a kapcsolódó közbeszerzések azonnali elindítását rögzíti.

Az intézkedéscsomag hatodik eleme felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy gondoskodjon az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program idei éves fejlesztési keretének megfelelő meghirdetéséről és a kiemelt projektek azonnali elindításáról.

A két utolsó fejlesztési intézkedés egyike a megvalósuló kiemelt infra­strukturális és derogációs projektek uniós forrásaihoz kapcsolódó, a költségvetésből megelőlegezett összegek igénybevételének és visszapótlásának részleteire vonatkozik. Míg az utolsó pont a pályázatok minőségének javítását, valamint a projektek végrehajthatóságát célozza. Továbbá előírja az uniós támogatások felhasználását szabályozó kormányrendelet módosítását az eddiginél több egyeztetés érdekében - olvasható a lapban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.26 12:07

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html