Itt a Fidesz-program! (részletes)

A Fidesz nyilvánosságra hozta választási programját, amely elérhető a párt honlapján. A gazdaságpolitikai program középpontjában a munka és a verseny áll, a párt így teremtene tíz év alatt egymillió új munkahelyet.
Papp Zsolt, Szerencsi Ágnes, 2010. március 12. péntek, 14:07
Fotó:

A Fidesz célja, olyan gazdasági környezet kialakítása Magyarországon, amely a régió leginkább vállalkozásbarát piacává teszi az országot - olvasható a pénteken nyilvánosságra hozott Fidesz választási programban, amely a párt honlapján is megtalálható.

Az dolgozat szerint külön program indul a bürokrácia csökkentésére, amelynek elsődleges célja a "betarthatatlanul bonyolult és olykor önkényesen működtett adórendszer" egyszerűsítése, másodlagos célja pedig az adóterhek csökkentése.

A program - konkrétumok megnevezése nélkül - az adók csökkentését ígéri.

A magyar vállalkozásokat magas forintkamatok sújtják, ezért a program ezek csökkentését ígéri. A magas forintkamatokhoz hasonlóan nagy probléma a körbetartozás - ezek megszüntetésére is ígéretet tesz a program: az állami kifizetések határidejét csökkentené kormányra kerülése esetén a Fidesz.

Kövér: a Fidesz készen áll

A Fidesz készen áll az országgyűlési választásokra, a Fidesz történetének legnagyobb kihívására - mondta Kövér László párt országos választmányának elnöke.

A választmány elfogadta a párt területi és országos listáit, illetve jóváhagyta a „Nemzeti Ügyek politikája" c. választási programot.

Kövér emlékeztetett arra, hogy a párt az elmúlt hetekben összegyűjtött kétmillió ajánlószelvényt - amely az elmúlt évek legnagyobb demokratikus akciója volt. A Fidesz készen áll egy korszak lezárására és egy új megnyitására, lezárva a nyolc sötét esztendőt, amit Gyurcsány-korszaknak is nevezhetnénk, amely a Nokiás-dobozokra és különböző korrupciós ügyekre épült - mondta Kövér.

A párt választási programja a magyar gazdaság talpraállítására, a korrupció csökkentésére a kkv-k megerősítésére, így a munkahelyteremtésre épít. A program alapja, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely keletkezzen, meg kell menteni az egészségügyet, meg kell akadályozni, hogy orvosok elvándoroljanak az országból. Kövér szerint meg kell teremteni a szociális biztonságot is, a gyermekvállalás ne jelentse az elszegényedést, ugyanakkor időskorúak biztonságát is erősítené a kormányzásra készülő párt. A választmány elnöke a közbintonság megerősítését, több rendőrt, gyorsabb ítélkezést is ígér - ezeket az ígéreteket csak a Fidesz tudja teljesíteni.

Íme, a részletek


A gazdaságpolitika középpontjába - a verseny mellett - a munkát kell állítani, a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési problémái mögött ugyanis az alacsony foglalkoztatási szint áll - olvasható a Fidesz ma közzétett Nemzeti Ügyek Politikája című programjában.
 

A Matolcsy György nevével fémjelzett, Itt az idő, hogy talpra állítsuk a magyar gazdaságot! című gazdaságpolitikai iránymutatás célja tehát olyan gazdaságpolitika bevezetése, mely egymillió új, adózó munkahely létrehozását segíti. Ezt a Magyarországon működő vállalkozások teremtik majd meg - áll a programban -, ehhez azonban erős költségvetés, stabil költségvetési politika és kevesebb bürokrácia szükséges. Az új munkahelyek teremtésében kiemelt szerepet kap a fenntartható fejlődés, ágazati szinten az építőipar, a mezőgazdaság, a turizmus, emellett a kreatív iparágakra, az innovációra és a kutatás-fejlesztésre fókuszálnának.

A program a vállalkozások számára egyszerűbb és teljesíthetőbb feltételeket szorgalmaz: "a nemzeti ügyek kormánya csökkenteni fogja az adminisztráció gerjesztette költségeket, az állami tevékenységekből fakadó vállalkozói kockázatokat, valamint programot indít a gazdasági bürokrácia és az adminisztráció csökkentésére". Az új irány életszerű, egyszerű, ügyfélbarát szabályozást ígér, az adók számának csökkentését, az adóbevallások egyszerűsítését, az egyszerűsített adózási módozatok körének szélesítését, a hosszú és bonyodalmas előzetes hivatali engedélyezések egyszerűsítését vagy kiiktatását szorgalmazza, a vállalkozások működését felügyelő állami szervek büntetésben való érdekeltségének megszüntetését sürgeti. Vállalkozásbarát önkormányzatok, az uniós források hasznos, gyors, egyszerű felhasználása - szerepelnek az eszközök közt.

A szabályok egyszerűségének megőrzésére intézményi garanciákat is szorgalmaz a program: ez a fizetési fegyelem helyreállítását, a fizetési határidők rövidítését és a nyugat-európai szintű a forintkamatokat is jelenti. Az új kormány jogszabály-módosítással, illetve a jelenleg érvényes jogszabályok betartatásával érné el a mai 90 napos fizetési határidők 30 napra való csökkentését, tehát az egy hónapos fizetési gyakorlat érvényesítését. A tartozások kezelésébe az államnak be kell vonnia a piaci szereplőket és a vállalkozói- szakmai érdekképviseleteket is - írja a program.

A célok közt a felsőoktatás és a szakképzés célszerűsítése is szerepel, az oktatás és képzés versenyképessé alakítását, a felsőoktatási szakok piaci kereslethez való igazítását és az átképzési programok aktivizálását jelenti.

Energiahatékonysági program az építőiparért

A magyar építőipar fellendítésére az új kabinet egy országos energiahatékonysági programot indítana, melynek keretein belül a lakásállomány éves szinten 10 százalékos felújítása 80000 építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb, mint 10 év alatt megtérülne, továbbá környezetvédelmi vállalásainkat is megoldaná.

A mezőgazdaság megújításához a helyi kis- és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozások, feldolgozó üzemek belső és uniós forrásokra támaszkodó fejlesztésére van szükség, meg kell teremteni a helyben termelt, illetve ott előállított élelmiszerek közvetlen értékesítésének biztonságos és gazdaságos feltételeit. Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket - áll a programban. A kultúrtájak fenntartása, a magyar termékek, áruk, termelők, fogyasztók, a hungarikumok védelme is cél.

A program közbeszerzési fordulatot is szükségesnek tart, mondván: míg az EU tagállamaiban legalább 70 százalékos a hazai cégek nyerési aránya, addig Magyarországon legfeljebb 40 százalékos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kettősmérce, 2010.04.06 15:53

Álom-álom! Amikor átalakítom a nagy rendszeeket, akkor munkanélkülieket szabadítok el! A munkahely teremtés, parancsszóra nem megy, mert a disztributor, beszállító, szolgáltató, nagy és kiskereskedő főleg a hazai fogyasztástól függ. Ha nincs kereset, nincs kereslet! A török paradicsosmt viszik inkább, mert az olcsóbb! Szövetkezni kellene, hogy ne aprózódjon el a szolgáltatói, és egyébb költség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2010.03.12 18:24

most mar csak az mszp programra kell varni.ha estleg kivancsi meg ra valaki.az utobbi 6 evben az mszp 17!!programot alkotott.felsorolni kettot nemtudunk,megvalosulasuk pedig a zero es a nulla kozott var a kitoresre.
a fidesz hozza amit ilyenkor varni lehet.joi otletek de nem sok konkretum.remeljuk meg tudjak valositani az elkepzelesuket..mindenesetre az mszp-szdsz katasztrofa kormanyzas utan csak jobb johet .
a valasztasig meg a kommancsok talan meg tudnak gyozni meg egy par agyhalott nyuggert,de szerintem mar mekkmesterhazy is feladta.
a jobboldalnak meg lesz a ketharmad es ez a fontos.
a mszopot a harmincas,negyvenes generacio mindossze 5%-a!! tamogatja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kuka., 2010.03.12 17:54

Isten mentsen meg minket a politikai kalandoroktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kincses, 2010.03.12 17:00

Nagyon jó program lesz, csak valósuljon meg, hagyják, hogy megvalósuljon!

Hajrá magyarok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tibor4705, 2010.03.12 15:38

Sajnos a hatalomvágy minden igéretet felülmúl. Ezt már tapasztalhattuk a korábbiakban is. Nagyon "éhesek" ezért mindent megigérnek . A képzetlenek meg a hasszonlesők "ajnározzák" amitől már teljesen extázisba kerültek.Lessz itt még sirás-rivás!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html