A Fidesz célja, olyan gazdasági környezet kialakítása Magyarországon, amely a régió leginkább vállalkozásbarát piacává teszi az országot - olvasható a pénteken nyilvánosságra hozott Fidesz választási programban, amely a párt honlapján is megtalálható.

Az dolgozat szerint külön program indul a bürokrácia csökkentésére, amelynek elsődleges célja a "betarthatatlanul bonyolult és olykor önkényesen működtett adórendszer" egyszerűsítése, másodlagos célja pedig az adóterhek csökkentése.

A program - konkrétumok megnevezése nélkül - az adók csökkentését ígéri.

A magyar vállalkozásokat magas forintkamatok sújtják, ezért a program ezek csökkentését ígéri. A magas forintkamatokhoz hasonlóan nagy probléma a körbetartozás - ezek megszüntetésére is ígéretet tesz a program: az állami kifizetések határidejét csökkentené kormányra kerülése esetén a Fidesz.

Kövér: a Fidesz készen áll

A Fidesz készen áll az országgyűlési választásokra, a Fidesz történetének legnagyobb kihívására - mondta Kövér László párt országos választmányának elnöke.

A választmány elfogadta a párt területi és országos listáit, illetve jóváhagyta a „Nemzeti Ügyek politikája" c. választási programot.

Kövér emlékeztetett arra, hogy a párt az elmúlt hetekben összegyűjtött kétmillió ajánlószelvényt - amely az elmúlt évek legnagyobb demokratikus akciója volt. A Fidesz készen áll egy korszak lezárására és egy új megnyitására, lezárva a nyolc sötét esztendőt, amit Gyurcsány-korszaknak is nevezhetnénk, amely a Nokiás-dobozokra és különböző korrupciós ügyekre épült - mondta Kövér.

A párt választási programja a magyar gazdaság talpraállítására, a korrupció csökkentésére a kkv-k megerősítésére, így a munkahelyteremtésre épít. A program alapja, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely keletkezzen, meg kell menteni az egészségügyet, meg kell akadályozni, hogy orvosok elvándoroljanak az országból. Kövér szerint meg kell teremteni a szociális biztonságot is, a gyermekvállalás ne jelentse az elszegényedést, ugyanakkor időskorúak biztonságát is erősítené a kormányzásra készülő párt. A választmány elnöke a közbintonság megerősítését, több rendőrt, gyorsabb ítélkezést is ígér - ezeket az ígéreteket csak a Fidesz tudja teljesíteni.

Íme, a részletek


A gazdaságpolitika középpontjába - a verseny mellett - a munkát kell állítani, a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési problémái mögött ugyanis az alacsony foglalkoztatási szint áll - olvasható a Fidesz ma közzétett Nemzeti Ügyek Politikája című programjában.
 

A Matolcsy György nevével fémjelzett, Itt az idő, hogy talpra állítsuk a magyar gazdaságot! című gazdaságpolitikai iránymutatás célja tehát olyan gazdaságpolitika bevezetése, mely egymillió új, adózó munkahely létrehozását segíti. Ezt a Magyarországon működő vállalkozások teremtik majd meg - áll a programban -, ehhez azonban erős költségvetés, stabil költségvetési politika és kevesebb bürokrácia szükséges. Az új munkahelyek teremtésében kiemelt szerepet kap a fenntartható fejlődés, ágazati szinten az építőipar, a mezőgazdaság, a turizmus, emellett a kreatív iparágakra, az innovációra és a kutatás-fejlesztésre fókuszálnának.

A program a vállalkozások számára egyszerűbb és teljesíthetőbb feltételeket szorgalmaz: "a nemzeti ügyek kormánya csökkenteni fogja az adminisztráció gerjesztette költségeket, az állami tevékenységekből fakadó vállalkozói kockázatokat, valamint programot indít a gazdasági bürokrácia és az adminisztráció csökkentésére". Az új irány életszerű, egyszerű, ügyfélbarát szabályozást ígér, az adók számának csökkentését, az adóbevallások egyszerűsítését, az egyszerűsített adózási módozatok körének szélesítését, a hosszú és bonyodalmas előzetes hivatali engedélyezések egyszerűsítését vagy kiiktatását szorgalmazza, a vállalkozások működését felügyelő állami szervek büntetésben való érdekeltségének megszüntetését sürgeti. Vállalkozásbarát önkormányzatok, az uniós források hasznos, gyors, egyszerű felhasználása - szerepelnek az eszközök közt.

A szabályok egyszerűségének megőrzésére intézményi garanciákat is szorgalmaz a program: ez a fizetési fegyelem helyreállítását, a fizetési határidők rövidítését és a nyugat-európai szintű a forintkamatokat is jelenti. Az új kormány jogszabály-módosítással, illetve a jelenleg érvényes jogszabályok betartatásával érné el a mai 90 napos fizetési határidők 30 napra való csökkentését, tehát az egy hónapos fizetési gyakorlat érvényesítését. A tartozások kezelésébe az államnak be kell vonnia a piaci szereplőket és a vállalkozói- szakmai érdekképviseleteket is - írja a program.

A célok közt a felsőoktatás és a szakképzés célszerűsítése is szerepel, az oktatás és képzés versenyképessé alakítását, a felsőoktatási szakok piaci kereslethez való igazítását és az átképzési programok aktivizálását jelenti.

Energiahatékonysági program az építőiparért

A magyar építőipar fellendítésére az új kabinet egy országos energiahatékonysági programot indítana, melynek keretein belül a lakásállomány éves szinten 10 százalékos felújítása 80000 építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb, mint 10 év alatt megtérülne, továbbá környezetvédelmi vállalásainkat is megoldaná.

A mezőgazdaság megújításához a helyi kis- és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozások, feldolgozó üzemek belső és uniós forrásokra támaszkodó fejlesztésére van szükség, meg kell teremteni a helyben termelt, illetve ott előállított élelmiszerek közvetlen értékesítésének biztonságos és gazdaságos feltételeit. Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket - áll a programban. A kultúrtájak fenntartása, a magyar termékek, áruk, termelők, fogyasztók, a hungarikumok védelme is cél.

A program közbeszerzési fordulatot is szükségesnek tart, mondván: míg az EU tagállamaiban legalább 70 százalékos a hazai cégek nyerési aránya, addig Magyarországon legfeljebb 40 százalékos.