Az utóbbi két évben a KT-nek több mint negyven határozatot kellett hoznia - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, volt ÁSZ-elnök. (Kovács 2012. január 10-én került a KT élére, a poszton Járai Zsigmondot váltotta.) Eleinte a büdzsé teljesíthetőségével kapcsolatban kellett ajánlásokat megfogalmazniuk, majd 2013 őszére csökkentek a kockázatok, így inkább a figyelemfelhívás maradt a fő feladat.

Túlzásba vitte a szigort a kormány 2013-ban

A múlt évben teljesült az államadósság-szabály: az adósságállomány nemcsak piaci árfolyamon, hanem a 2012 végi euróáfolyamnál két százalékkal magasabb piaci árfolyamon is csökkenni tudott: a 2012 végi 79,8 százalék után 79, illetve 78,4 százalék volt. A cél elérésében komoly szerep volt a kétszázmiliárdos Varga-csomagnak, valamint a kincstári számla egyenlegének apasztásának, továbbá az államadósság-csökkentő alap felhasználásának. Az államháztartás eszközeinek év végi állománya 2008 óta nem látott alacsony szintet ért el az év végén. A kincstári devizaszámla év végi álllománya pedig a GDP 1,1 százalékával volt alacsonyabb a 2008-2013-as átlagnál. A jelek szerint túlbiztosítás történt, nem lett volna minden lépésre szükség - állapította meg a KT elnöke.

Forrás: Kovács Árpád előadása
Kép: Napi.hu

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap - amelynek állománya 2013 végére teljesen elégett - forrásaiból a GDP 8,7 százalékával csökkent az adósságállomány - derült ki Kovács szavaiból.

A jelenlegi kormányzati tervek szerint az államadósság 2017 végére a GDP 74,6 százalékára csökkenhet.

Évekre beragad a finanszírozási teher

Változik az adósságszabály is 2015-től: addig "csak" a nem növekedés az előírás, utána viszont már kötelező a csökkentés, ez viszont kedvezőtlen esetben komoly beavatkozással járhat.

Nehéz örökség marad a finanszírozási teher, a következő években a jelenlegi szinten beragadva évi ezer milliárd forint lesz a kamatkiadás, további 5-6 ezer forint pedig a megújítás költsége - állapította meg szigorúan magánvéleményként Kovács. Már az is nagy eredmény lesz, ha a GDP-arányos értékek (éves törlesztés és állomány) csökkennek. Véleménye szerint a jelenlegi éves gazdasági növekedés kétszeresére van szükség a versenyben maradáshoz.