Itt a figyelmeztetés: sérültek a migránsok és a Quaestor-károsultak jogai is

A nagy számban átutazni akaró migránsok és menedékkérők kezelésénél találta a legnagyobb emberi jogi problémát Magyarország vonatkozásában az Egyesült Államok külügyminisztériuma az emberi jogok világszintű helyzetét vizsgáló, 2015-re vonatkozó éves jelentése szerint.
MTI, 2016. április 14. csütörtök, 07:55

A tárca immár negyvenedik éve készíti el az emberi jogokkal foglalkozó világjelentését.
Magyarországnak bő ötven oldalt szenteltek hét fejezetben a jelentés készítői, felsorolva a szerintük említésre érdemes történéseket. A legjelentősebb problémaként megjegyezték, hogy a migránsáradat kezeléséhez idegengyűlöletről tanúskodó retorika és a humanitárius segítség hiánya kapcsolódott.

A jelentés felrója azt is, hogy a 2014-ben, kétharmados parlamenti többséggel újraválasztott Fidesz-KDNP koalíció a jogi keretek és az állami struktúra 2010-ben megkezdett változtatásait, nagyrészt a társadalmi konzultáció vagy az ellenzéki pártok bevonása nélkül folytatta 2015-ben. Idéz meg nem nevezett nemzetközi szervezeteket és emberi jogokkal foglalkozó, nem kormányzati szerveket (NGO-kat), amelyek kritikával éltek, mert szerintük szisztematikusan rombolták a jogállamot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, a demokratikus intézményeket, az átláthatóságot. A készítők az emberi jogi gondok között említették, hogy a kormány nyomást gyakorol és megfélemlíti a civil társadalmat, a társadalomban felbukkanó független hangadókat.

Társadalmi frusztrációk

A jelentés emberi jogi problémaként említi a börtönök túlzsúfoltságát, a foglyokon elkövetett fizikai erőszakot, az előzetes letartóztatás hosszú idejét, a migránsok és menedéket kérők fogva tartását, a kormányzati korrupciót, a szűkülő szerkesztőségi függetlenséggel járó médiakoncentrációt. Rögzíti, hogy Magyarországon 2015-ben előfordult családon belüli erőszak, nők és gyermekek sérelmére elkövetett erőszak, nők szexuális zaklatása, mentális betegségekkel küszködőkkel szembeni embertelen bánásmód, homoszexuálisok, leszbikusok és transzneműek szóbeli zaklatása.

A szólás- és sajtószabadság helyzetéről szólva az amerikai külügyminisztérium jelentése azt írja, hogy Magyarországon büntetendő a gyűlöletbeszéd, és példát is hoz egy esetre, amely tavaly novemberben történt: a pesti központi kerületi bíróság egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy férfit, mert inzultálta a budapesti utcán gyermekével sétáló izraeli konzult.

A média szabadságáról szóló információiban idézi a Freedom House 2014-es viszonyokról szóló jelentését is, miszerint Magyarországon a sajtószabadság enyhén romlott, de még "részben szabad" a magyar sajtó.

Idegengyűlölet és korrupció

A külügyminisztériumi összeállításában külön alfejezet foglalkozik a migránsok és menedékkérők helyzetének magyarországi kezelésével. Idézi az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó főbiztosát, aki szerint a szeptemberben és októberben életbe lépett új törvények nem férnek össze a Magyarországra is kötelező emberi jogi kötelezettségekkel. "Menedéket kérni nem bűncselekmény, mint ahogyan illegálisan átlépni a határt sem az" - így az idézet. A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy Magyarország nem küldte vissza a háborús övezetekből érkezőket a konfliktusok színhelyére, de Szerbiába viszont visszaküldte őket.
Az emberi jogi jelentés alfejezetet szentel a korrupciónak és a kormányzati átláthatóság vélelmezett hiányának is. Konkrét példaként a BudaCash, a Hungária és a Quaestor ügyét említi.

Az antiszemitizmus megnyilvánulásainak taglalásakor a washingtoni külügyminisztérium a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) adataira támaszkodva közli, hogy Magyarországon tavaly 26 regisztrált antiszemita incidens volt, ám fizikai erőszak nem történt.

A jelentés említést tesz a gyöngyösi zsidó temető megszentségtelenítéséről, a pásztói polgármester, Sisák Imre antiszemita kijelentéseiről, és arról is, hogy Sisákot, aki a Nógrád megyei kormányhivatal vezetője volt, ezek után a miniszterelnöki hivatal utasítására le is váltották. Részletesen taglalja a jelentés a Székesfehérvárra tervezett Hóman Bálint-szobor ügyét, valamint a Sorsok Háza múzeumi projekt körüli vitákat is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2016.04.15 00:12

"sérültek a migránsok és a Quaestor-károsultak jogai is"

Hogy oda nemrohanjak!
Sérültek a Quaestor-károsultak jogai! Bevállalnak mindenféle kockázatos betétet 40% kamatra, aztán megy a hőbörgés! Én egy fillért se adnék nekik!
(Most adtam el az egyik részvényemet jó áron, de ha buktam volna rajta mehettem volna az államhoz?)

Ez a baj ezzel a tetű országgal, hogy a lakosság 80%-a még mindig kommunizmusban él. Ellop mindent amit csak bír (tiéd a gyár) de megy sírni ha bukik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.14 23:48

Veszélyben az orosz telepesek kaliforniai erődje

Az egykori telepesek emlékét ma a Fort Ross Historic State Park őrzi, amelyet az ünnepeken és hétvégéken több százan keresnek fel, és ahol az erődítmény mára helyreállított orosz ortodox templomában misét is celebrálnak.

Az oroszok 1812-ben alapították az erődöt, és akkor az volt a cári Oroszország amerikai terjeszkedésének legdélibb pontja. A telepesek több épületet, és egy ortodox templomot is emeltek. Az erőd körül jelentős település nőtt ki a földből, és az orosz betelepülők az alaszkai lakossággal keveredtek: egyesek a tengeri halászatban-vadászatban segítettek, míg mások napi munkát végeztek nekik.


http://mult-kor.hu/20090915_veszelyben_az_orosz_telepesek_kaliforniai_erodje
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.14 23:32

@teuton: "Amerika lakossaga egyeblent 90%-ban bevandorlokbol (migrans) all... "

Igen, ha az indiánok idejétől nézzük. Csakhogy ez azt is jelenti, hogy teljes amerikai lakosság 90%-a földrabló, a hatalom illegitim, igy semmilyen jogi, erkölcsi stb. jogalapja nincs, hogy kioktasson másokat emberi jogokból. Majd ha az összes fehér, és mellesleg fekete és minden nem-indián elhagyja Amerikát, akkor legitim lesz az amerikai kormány, és végre lesz jogalapja hogy belepofázzon a világ más részeinek emberi jogaiba. Addig nem...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.04.14 23:14

@PJProby: Es a CÖF, meg Szazadveg es hasonlo szervezetek ugye valodo civlek, nem kormanyfüggöek... Egyebkent az allitasod valamifele tennyel is tudod igazolni? Netan az ENSZ is Gyurcsany kottajabol jatszik es egy ballibsi gittegylet??? Merthogy az UNHCR is negativ peldakent emlegeti MO-ot a menekültekkel kapcsolatban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.14 23:13

@teuton: "Csak a magyar kormany valtoztatta ugy meg a törvenyt, hogy ez szabalysertes helyett büncselekmeny lett!"

CSAK? Miért, melyik kormány lenne illetékes a magyar határ átlépését jogilag minősiteni, az albán?

Idióta...


Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html