Itt a fordulat a magyar GDP-ben!

Negyedéves alapon 2013 első negyedében technikai értelemben véget ért a recesszió, az éves GDP-csökkenés pedig kisebb lett a vártnál.
NAPI, 2013. május 15. szerda, 09:00
Fotó: Napi.hu

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2013. I. negyedévében 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A mezőgazdaság és az építőipar nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, a csökkenést alapvetően az ipar visszaesése okozta. Szezonális és naptárhatással kiigazítva 0,3 százalék volt az év/év csökkenés.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,7 százalékkal növekedett a GDP. Negyedéves alapon mért emelkedésre utoljára 2011 utolsó negyedében volt példa. A KSH közleménye hangsúlyozza, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

A hivatal által közölt negyedév/negyedéves adat megfelel a várakozásoknak, az év/év mutató viszont jobb lett a prognosztizáltnál. Bázishatások miatt szinte minden elemző arra számított, hogy negyedéves alapon véget ért a technikai recesszió, hiszen 0,5-1 százalék körüli növekedést is elképzelhetőnek tartottak. Ami az éves számot illeti a konszenzus 1,2 százalékos visszaesést várt, ennél a tényadat jobb lett. Mivel az év közepétől már a tavalyi bázishoz mért index is elkezdhet emelkedni, az elemzők a harmadik negyedévre 0,5, a negyedikre 1,6 százalékos növekedést jósolnak. Így összességében a második félévben lehet annyi növekedési potenciál a magyar gazdaságban, hogy az év egészére stagnálás közeli állapotba kerüljön.

Hogyan alakulhatott a felhasználás?

Felhasználás oldalról nézve a lakossági fogyasztásban is látszik némi élénkülés, és a fogyasztói bizalom alakulása további bővülést vetít előre, bár figyelembe kell venni, hogy a bizalmi index nagy kilengésekre képes. Mindemellett a háztartások fogyasztásának visszaesése mérséklődhetett, és kissé csökkent a beruházások visszaesése, azonban a nettó export nem járult hozzá kellő mértékben egy lendületesebb növekedéshez. Az áruimport növekedése január-februárban meghaladta az exportét, ami azonban ahhoz köthető, hogy januárban a kőolajimport ugrott meg, februárban pedig a metrószerelvények beérkezése hathatott pozitívan a beruházásokra.

Fontos lesz majd a második negyedéves GDP-adat is, ugyanis a rendkívül kedvezőtlen időjárás márciusban visszavethette több ágazat teljesítményét (például az építőiparét még mélyebb gödörbe taszítva) a negyedév végén, melynek majd a következő negyedévben várható a korrekciója. Egy másik fontos sarokpontról, a mezőgazdasági teljesítmény alakulásáról pedig szintén a második negyedéves GDP adat hordoz majd több információt.

A második félévtől az exportteljesítmény javulására számítanak az elemzők, ami mögött az áll, hogy az elektronikai cikkek gyártásában látott múlt évi visszaesés (ami lényegében semlegesítette az új autóipari kapacitások hatását) megállt, így az új exportkapacitások hatása "láthatóbban" megjelenik majd az exportszámokban.

Kilátások

Sokkal érdekesebb lesz viszont a jövő év, amikor a választásokhoz közeledve számottevő állami beruházás, valamint felpörgő uniós forráslehívás várható. Ráadásul a háztartások rendelkezésre álló jövedelme is valószínűleg bővülni fog, így az optimista forgatókönyvek 2014-re már érezhető, ám közel sem biztos, hogy tartós konjunktúrával számolnak.

Ennek az optimista forgatókönyvnek a hátterében az áll, hogy az ipar magához tér, ami mögött főként az autógyártás teljesítményében bíznak a szakemberek. A nagy áttörés jelei ugyanakkor egyelőre nem látszanak, sőt az eddigi pozitív PMI indikátorok alakulása a második negyedévre vonatkozóan is csak mérsékelt aktivitást sejtetnek.

Szintén fontos, hogy a tavalyi évben az állami beruházások nagyon alacsony szintre estek vissza, és itt most élénkülésre lehet számítani, mivel a múltbeli tapasztalatok alapján arra lehet számítani, hogy az állami beruházások megélénkülnek a választások előtt. (Igaz, a brüsszeli hiányelvárásoknak való megfelelési kényszer fékezheti az állami fejlesztéseket.) Az üzleti szektorban ugyanakkor továbbra sem látszik pozitív elmozdulás. A cégek fokozatosan alkalmazkodnak az alacsony inflációhoz a béreknél, de részben a foglalkoztatottságnál is, miközben a magas munkanélküliség és a hitelek visszafizetése miatt a lakosság megtakarítási hajlandósága is magas marad.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2013.05.15 22:19

@melos: amúgy a 280at , szerintem jobb lenne 288-ra cserélni, annál idén nem tudok jobb árfolyamot elképzelni, / egy kis esély van, hogy a túlzott def. eljárás megszünésekor 285ig leszúrhat egy nagyon rövid időre, de lehet ez nem látszik majd a naposon :-). /

Azért a kamatcsökkentések devizagyengítő hatását ne felejtsük ki a történetből.

Tavaly 275 volt a csúcs jó nemzetközi kockázatvállalást pártoló hangulatban egy ennél - főbb devizákkal szemben - valamivel gyengébb euró mellett 7%-os alapkamatnál. (carry trader deviza). Most tavalyinál sokkal jobb kiemelkedően kockázatvállaló rallys hangulatban sem tudunk 290 alá menni.

Szóval azért a kamatcsökkentések megtették a devizagyengítő hatásukat középtávon...

U.I: persze ha a németek kilépnek az eurózónából, akkor nyílván könnyen meglehet akár a 240-es EUR is :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.05.15 22:03

@melos:
"meggyőződése -> meggyőződéseM. pont a legfontosabb betű maradt le :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2013.05.15 22:02

@Borisz1106:

"280-310 Ft/EUR sávot?"

A 300 felettit már extrém gyengének tartom. Pláne, hogy ehhez elég erős dollár is párosul többnyire, és ha egyszer megfordul a trend a nyersanyagárakban, akkor igencsak ronda világnak nézünk elébe.
Mikor a gyurcsány volt hatalmon majdnem fellógatták a lámpavasra a 300 HUF benzinárakért, most meg birkamenetelve éljeneznek a 400-nak. ;-)

"Meglátjuk azzal hová jutunk. Ha kivezeti a különadókat és ebből finanszírozza az ott keletkező lyukat, akkor szerintem sehová!"

Szerintem olvasd el a programját, ne csak azt amit a fidesz sajtóban írnak róla.

http://www.egyutt2014.hu/tenyek_es_hazugsagok/milyen_adorendszert_akar_bajnai_gordon.html

Ez persze csak egy program, más a kampány és más a kormányzás...Ha a jelenlegi munka törvénykönyvét kitakarítják, és visszahozzák a progresszív adórendszert adójóváírással már szvsz már megérte.


"a Te nevedben nem tudok nyilatkozni."

Ha az E2014ben levő Szolidaritás eltakarítja ezt munkatörvénykönyvet, nekem már megérte.A korkedvezmény biztosítási munkakörök ügyéről ne is beszéljünk.

Amennyiben a jelenlegi marad 2015-től, meggyőződése, hogy eltörlik az életkor után járó szabadságot, megszűnik a túlóra kifizetése, a többibe bele sem merek gondolni. :-)
Ez a kormány a munkavállalókat szarba sem veszi, több mint fél év kellett mire kihajintották a foglalkoztatásügyi tótumfaktum álomtitkárt, aki olyan jól irányította a foglalkoztatásügyet, hogy még a szabadságot se lehetett normálisan leszámfejteni. A többiről ne is beszéljünk... ;-)

Persze ez egy álom csak, bő 60%-t esélyt adok egy fidesz jobbik kormánynak ami 2 évig húzzá, aztán jön a káosz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.05.15 21:34

@Borisz1106: A 230-250 HUF/CHF árfolyam elég gyenge?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.05.15 21:32

@melos: Kellett valami narancsos megoldás, hisz az mnyp-ket is ezért utálták... A bankbetéteket megcsapoló állampapírok a menők most a pénzszivattyú terén!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html