Itt a fordulat - egészségügyi kezelések falják a magyarok megtakarításait

Gyógyszer helyett egyre inkább egészségügyi kezelésekre költünk az egészségpénztári számlákról - idézi az MNB friss adatait az azenpenzem.hu. Egy szintén idei jelentés úgy becsüli, a hazai magánegészségügyi kiadások 2020-ra meghaladhatják az 1100 milliárd forintot.
Szepesi Anita, 2017. október 3. kedd, 12:53
Fotó: Napi.hu

Idén az első félévben az egészségpénztári számlákról már majdnem a válság előtti időket idéző szintre esett a gyógyszerköltések aránya, ugyanakkor sohasem látott mértékűre rúgott a különböző kezelésekre kiadott pénz.  Az egészségpénztári befizetések csaknem negyede egészségügyi szolgáltatásra megy el. Egy idei jelentés (BMI Hungary Pharmaceuticals & Healthcare Report 2017) becslése szerint 2020 meghaladják az 1100 milliárd forintot a hazai magánegészségügyi kiadások  - olvasható a portál cikkében.

Egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki fontosnak tartja az egészségét. A várólisták és az elvártnál alacsonyabb színvonal a magánegészségügy felé tereli a lakosságot, és a reálértéken csökkenő gyógyszertámogatások - a cikk egy konferencián elhangzottakra hivatkozva 1994-es szintről ír - is jelentős többletteherrel sújtják a lakosságot.

Mindeközben az egészségpénztári befizetések az első félévben 18 százalékkal visszaestek a portál számításai szerint. Fejenként átlagosan 30 ezer forint körüli a befizetés, miközben egy átlagos család évi 65 ezret költ zsebből az egészségére.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK