Egy hónapja lassan, de folyamatosan csökken a költségvetés adóssága - ami jó közelítéssel utal az államadósság alakulására. Az ÁKK adatai szerint a központi költségvetés adóssága a múlt héten 24 309,9 milliárd forint volt, ami az idén várható GDP 82 százaléka. A csökkenés az előző héthez képest 59,4 milliárd forint. Az adósságmutató egy hónappal ezelőtt 24 654,2 milliárd forinton tetőzött, ami a GDP 83,4 százaléka volt, a január eleji 75,6 százalék után.

A növekmény egyrészt tartalmazza az önkormányzatoktól idén átvállalt adósságot is, amely ugyan növeli a központi költségvetés adósságát, ugyanakkor nem érinti az államháztartás teljes adósságát. Másfelől az ÁKK az év első hónapjaiban masszív kötvénykibocsátásokba és hitelfelvételekbe kezdett, ugyanis 2013 végén mesterségesen leszorították az államadósságot a szebb statisztikák érdekében. Ezen felül az adósságállomány forintban kimutatott értékének növekedését magyarázza a tavaly év végi 296,91 forintos euróárfolyam, miközben jelenleg 304 forint a közös deviza árfolyama, így a gyengülő forint is növeli a devizaadósság forintban kifejezett mértékét.

A teljes államadósság alakulásáról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csak negyedévente közöl adatokat: a legfrissebb első háromhavi adatok szerint az államháztartás bruttó adóssága a GDP 84,6 százaléka, 24 904 milliárd forint volt március végén.

A központi költségvetés adóssága (milliárd forint) Forrás: ÁKK