Vasárnap országszerte sok napsütésre van kilátás, csak az Északi-középhegység térségében és délelőtt a Dunántúlon lehet kissé több a felhő. Vasárnap délelőttig összességében egyre kevesebb helyen, főként a Dunántúlon alakulhat ki zápor, esetleg egy-egy zivatar. Ezt követően csapadék nem várható. A szél fokozatosan délkeletire fordul és megélénkül, holnap nagy területen megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul, délkeleten lehet enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 17 és 23 fok között várható - írta az OMSZ.

Ez a helyzet Európában

Egy anticiklonnak köszönhetően a kontinens nagy részén már az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakul a hőmérséklet.

A szinte zavartalan napsütés mellett Franciaországban és a Földközi-tenger partvidékén 20, de északabbra is többnyire 15 fok felett alakul a csúcshőmérséklet.

A tavaszt jelzi, hogy a magasnyomás területén csak elvétve alakult ki köd és rétegfelhőzet. Felhős térségeket csak Skandináviában, az atlanti partvidéken és Kelet-Európában találunk, Spanyolországban és Görögország déli részén pedig heves zivatarok is kialakultak.

A tartósan felhős északi és keleti országokban a felmelegedés is visszafogottabb, 15 fok fölé kevés helyen melegszik fel a levegő, Oroszországban pedig éjszaka még fagy. Hazánk időjárását vasárnap estig az említett anticiklon, valamint ennek peremén egy elvonuló hidegcsepp határozza meg, egyre melegebb levegő áramlik fölénk.

Fotó forrása: MTI/EPA/Valentin Flauraud.