Itt a friss költségvetés - ezermilliárdos lesz a hiány

Közzétették a 2019-es költségvetés tervezetét, amely többek között a teljes foglalkoztatottság elérését tűzte ki célul.
Szász Péter, 2018. június 13. szerda, 16:01
Fotó: MTI Fotó

A jövő évi költségvetési bevétel 19 580 milliárd forint lesz, amelyhez 20 579 milliárdos kiadás társul. A hiány így a tervek szerint több mint 998 milliárd lesz.

A működési költségvetés 16 586 milliárd lesz, hiány nélkül, a felhalmozási költségvetés 1634 forintos bevétellel, 2037 milliárdos kiadással és 402 milliárdos hiánnyal számol.

Az uniós fejlesztések bevétele 1359 milliárd lesz, kiadása pedig 1956 milliárd, amely így 596 milliárdos hiányt mutathat majd.

Az államadósság várhatóan 70,3 százalékán áll majd 2019 december végére.

A kormány a 2019-re a GDP arányában 1,8 százalékban határozta meg az európai
uniós módszertan szerinti hiánycélt, miközben.

Bérek és adók

Az egyik legfontosabb jövő évi változás, hogy a kétgyerekesek adókedvezménye 20 ezer forintra emelkedik gyerekeként.

A reálkereset alakulásának függvényében 2019 folyamán (várhatóan július 1-jétől) további 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó kulcsa. 2019-től új, önálló szociális hozzájárulási adó törvényt vezetnek be.

A kisvállalati adó sikerére hivatkozással jövőre már 1 milliárdos bevételig, illetve mérlegfőösszegig választható.

2019-től megnövekszik a fejlesztési tartalék értékhatára, az energiahatékonysági kedvezmény pedig már a felújításokra is kiterjed.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alapot 485 milliárdos kiadással tervezték 31 milliárdos hiány mellett. Jelentős tétel a Start program 166 milliárdos összege, illetve az álláskeresési ellátások 70 milliárdos tervezete.

A számok alapján jövőre is marad a 15 százalékos egykulcsos szja.

Egészségügy

Jövőre is folytatódik a fővárosi és Pest megyei szakellátások fejlesztése és azt ígérik, hogy hatékonyabb lesz a sürgősségi ellátás. Megemlítik a családbarát szülészeteket és a mentőgépjárművek beszerzését is.

Az egészségbiztosítási alap mérlegfőösszege 2442 milliárd forint, ebből a táppénz kiadása 107 milliárd, a gyerekgondozási díj 190 milliárd, míg a rokkantsági ellátásokra 286 milliárd jut majd. Jelentős tétel még a gyógyszertámogatás 280 milliárdja is.

Oktatás

A költségvetés az oktatással kapcsolatban a legfontosabbnak azt tartja, hogy folytatódik a tornaterem, tanuszoda és tanterem program, illetve fejlesztik a Testnevelési Egyetemet. Emmellett több helyen lesz internet is.

Sport

Szerencsére a sport 2019-ben is kiemelt terület lesz a költségvetésben, a korábban megkezdett fejlesztéseket mindenképpen továbbviszik.

Nyugdíjasok

A kormány azt ígéri, hogy megőrzik a nyugdíjak vásárlóerejét, azok az inflációval emelkednek majd. 2019-ben is lesz nyugdíjprémium és marad a nők 40 program.

A nyugdíjasok foglalkoztatását adó- és járulékkedvezmények biztosítják.

A Nyugdíjbiztosítási alap mérlegfőösszege 3451 milliárd forint. Az öregségi nyugdíjakra 2773 milliárd forintot fordítanak majd, a nők 40 költségvetése 259 milliárd forint, míg az özvegyi ellátás kiadása 357 milliárd.

A nyugdíjprémiumra közel 25 milliárd forint céltartalékot képzetek.

A fotó forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.13 17:42

@ilsi: "2021-ben ezer milliárddal többet kellene befizetnünk az EU-ba"

Igen, ez a migránsadó. Velünk is kifizettetik az analfabéta, bármilyen munkára alkalmatlan bantu retkek tartásának és szaporításának költségeit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2018.06.13 17:09

Nyerünk 1000 mrd-ot! 2021-ben ezer milliárddal többet kellene befizetnünk az EU-ba - de azt mondta, a szerződéseket nem kell betartani, ha van jobb...
STOP MACSKA A PARLAMENTBEN ? migránsmacska- rejtegetés büntetendő
-Börtönner sújtható, aki
*menekülő macskákat fogad be,
*macskabandákat egerésztet,
*idegen macskanépeket telepít be.
Az alkotmánymódosítás nem érinti az egértársadalmakat - ha azok kizárólag magyar egerekből állnak.
-Kicsik vagyunk, de jók ugribugriban. - mondta.
-Élő írók a villamoson után: élő politikusok a trolin. Szotyolával, gumicukorral etetni tilos.
-Kibírtuk Horthyt, Szálasit, Rákosit, Kádárt ? egy Orbán már meg sem kottyan nekünk!
-Vörös csillaggal mentem ki az utcára, rögtön bilincsbe vert két rendőr. -Hát azok? Mutattam az árpádzászlósokra. -Azok csak több zebrát akarnak a gyalogosoknak.
-Mindig ugyanazok mondják el ugyanazt ugyanazoknak.
-Ti vagytok a világ leggazdagabb országa, milyen problémátok lehet? - kérdeztem egy osztrákot. -Csak egy problémánk van: ti magyarok.
-Egy bolgár tehéncsorda áttévedt Szerbiába. Az EU nem akarta visszafogadni. (Csak a marhák mennek visszafelé).
-A Halál megállt az ajtóban. Köhintett. Semmi. Mindenki a kütyüjét vakarászta. ÉN A HALÁL VAGYOK! - recsegte és dobbantott, Süket csend. Mérgesen földhöz vágta a kaszáját és el.
-A falu óriásit fejlődött: régen nem volt szemeteskocsi, most van. Nem volt szennyvízcsatorna, most van. Nem volt kábel-tv, most van. Ja, hogy sem szemét, sem szennyvíz nem volt? És maguk énekeltek, táncoltak? Micsoda elmaradottság!
-Ha megtelefonálom, mit mesélek, ha haza érek?
-Kimentem a piacra, hát a paradicsom mindenütt 598 Ft. Azt mondták, az éjszaka angyal jelent meg nekik és ezt súgta meg. Jól van, mondom, most elmegyek a gazdasági versenyhivatalhoz, hogy járt-e náluk is az angyal?
-Végigolvastam a gyógyszer-cetlit, a végén: mellékhatása ritkán halálos /KLACID/-
-Mellékhatások: Lásd orvosi lexikon A-Z.
-Összecseréltek a műtőben, mert veszekedtek a sebészek, de mázlim volt, mert a hullaházban is veszekedtek a boncnokok és visszacseréltek az eredetire.
-Mikor rendőr voltam, elmeszeltem egy gyorshajtót 100 pénzre, de bevittek műtétre, hát nem fölismert a sebész!
-Mindenki azt hiszi, ha A-ból B-be megy, ott jobb lesz neki. Csak amikor millióan az egész ABC-t bebarangolták, akkor látják, hogy nem. (Vagy akkor se).
-Nagy futball-istállók júliusban ?fedeztetnek?, mert a tavaszi gyerek lesz a legjobb futballista. A karácsonyi selejt.
-Revideálták Tróját: Nem Heléna miatt tört ki a háború, hanem az anyósa miatt. (El akarta adni az aranyalmát).
-A KRÓNIKA után esti mesénk következik. Basszus! Azt hittem, ez volt az!
-Megnyomtam a gombot ? és ott beszélt a miniszterelnök úr a konyhámban. ?...a migránsok...megvédjük... a haza...? Bocs, elnök úr, de át kell magát raknom, ide, a szemetesre, kell a hely a főzéshez. ?...ránk törnek... nem engedjük...? Jaj, ne haragudjon, magára esett egy kis paradicsomszósz. -Morzsi! Nem mész! Mit csinálsz? Ez a miniszterelnök úr!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html