Szombaton a Tiszántúlon túlnyomóan napos idő lesz kevés felhővel, másutt a napsütés mellett délutántól erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. A Dunántúlon szórványosan, a középső országrészben és az Északi-középhegység mentén elszórtan zápor, zivatar, esetleg felhőszakadás valószínű. A Dunától keletre az északkeleti, keleti szél néhol megélénkül. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak - írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A csúcshőmérséklet 24, 29 fok között várható, késő estére 14, 19 fokig hűl le a levegő. (Fokozott veszély a szabadban - figyelmeztetést adtak ki.)

Vasárnap újra jégeső?

Szombaton kora délutántól a Dunántúlon szórványos jelleggel (egy-egy adott pontban kb. 30-40 százalékos valószínűséggel), a Duna-Tisza közén pedig helyenként (10-20 száalékos eséllyel) lehet helyi zivatarok kialakulására számítani - utóbbi területen leginkább a Dunához közelebb eső tájakon. A Tiszántúlon minimális az esélye zivataroknak.

Éjszaka legfeljebb egy-egy zápor vagy esetleg gyengébb zivatar fordulhat elő a Dunántúlon.

Vasárnap napközben zivatarok kialakulásához már csak a Dráva vidékén és az Alpokalján lesznek kedvezőek a feltételek.

A legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás (rövid idő alatt kis területen 15-25 mm körüli csapadék) lesz, de kisebb eséllyel kis méretű jég és viharos (60-70 km/h) szél is előfordulhat környezetükben.

A kép forrása: Pixabay