Itt a Gazprom válasza a magyar kormány kérésre - mutatjuk a részleteket

A Gazprom először az európai országokban meglévő saját tulajdonú és bérbe vett földalatti gáztározóit tölti fel, Magyarországgal viszont sem a tározók használatára, sem a feltöltésre nincs bérleti szerződése - derült ki a cég egyik vezetőjének nyilatkozatából, amelyet orosz üzleti hírportálok idéztek.
MTI, 2014. július 1. kedd, 12:26
Fotó: Reuters

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom exportcégének vezérigazgatója arra reagált a Gazprom múlt pénteki, éves részvényesi közgyűlésének szünetében, hogy Magyarország korábban azt kérte az orosz Gazpromtól, növelje gázszállításait a magyar földalatti gáztározókba. Ezt a múlt kedden Bécsben jelentette be az orosz energiaügyi miniszter, aki aznap találkozott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel. Alekszandr Novak azt is közölte, a Gazprom vizsgálja a magyar kérést és úgy vélte, hogy a válasz kedvező lesz.

A Gazprom részvényesi közgyűlését követő nemzetközi sajtótájékoztatón nem kívántak a kérdéssel foglalkozni. A cég exportvállalatának vezérigazgatója a "folyosói beszélgetések során" azt mondta az őt faggató újságíróknak, hogy a cégnek "Európában egy sor szerződése van a (földalatti gáztározó) kapacitásokra. Magyarországgal nincs. A magyar földalatti gáztározók feltöltéséről nincs szerződésünk".

Az Oroszország Ma állami médiavállalat televíziójának keddi jelentése szerint az európai földalatti gáztározókban több mint 56 milliárd köbméter földgáz van, ami 70 százalékos töltöttségi szint. Mintegy 3 milliárd köbméterrel több mint amennyit azokban június 16-án tároltak.

A Gazprom e napon érvényesítette korábbi döntését, hogy csak akkor szállít Ukrajnának földgázt, ha előre fizet az energiahordozóért. Kijev azóta sem fizet az orosz gázért, és nem utalta át a júniusra felgyülemlett, 4,5 milliárd dolláros adósságát sem.

A Gazpromnál arról is tájékoztattak kedden, hogy mint június 16. óta minden nap, továbbra is a szerződéses mennyiségben továbbítják az orosz gázt az európai megrendelőknek. Az elmúlt 24 órában mintegy 213,5 millió köbmétert juttattak el az ukrajnai tranzitvezetéken keresztül Európába, de az utóbbi napokban a tranzitgáz mennyisége csökkent. A múlt csütörtökön még 253 millió köbmétert szállítottak.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a napokban közölte, hogy az európai fogyasztók most a téli időszakban szokásos mennyiséget igénylik az orosz cégtől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.07.01 13:46

Most akkor jók vagyunk a szovjet-oroszoknál vagy sem?

A hitelre, amit kapunk: igen.

Másra: nem?

Hát hogy lehet így szép, békés, tisztességes államközi és gazdasági kapcsolatokat építeni?

Jaj....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau2, 2014.07.01 13:30

@Peeti: "szeretethianyos"....van jo humorerzeked. Egy nemet putyin-seggnyalo mondott hasonlot a Krim bekebelezese idejen. Mint mondta putyin olelesre, szeretetre vagyik, amibol keveset kap a Nyugattol. Azert csinalja az invaziokat, gazcsap elzarasokat, hogy igy magara hivja a figyelmet, hogy mutassa, hogy nem kap eleg olelest. Mindig teljesiteni kell minden vagyat es akkor a nemet seggnyalo szerint minden rendben lesz. Igy van ez. Hitler is szeretetre vagyott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Peeti, 2014.07.01 12:42

Úgy tűnik, Putyin szeretethiányos. Ha Viktor nem dadusgatja meg gyorsan újra, akkor nézhetjük mivel fűtünk télen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html