Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom exportcégének vezérigazgatója arra reagált a Gazprom múlt pénteki, éves részvényesi közgyűlésének szünetében, hogy Magyarország korábban azt kérte az orosz Gazpromtól, növelje gázszállításait a magyar földalatti gáztározókba. Ezt a múlt kedden Bécsben jelentette be az orosz energiaügyi miniszter, aki aznap találkozott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel. Alekszandr Novak azt is közölte, a Gazprom vizsgálja a magyar kérést és úgy vélte, hogy a válasz kedvező lesz.

A Gazprom részvényesi közgyűlését követő nemzetközi sajtótájékoztatón nem kívántak a kérdéssel foglalkozni. A cég exportvállalatának vezérigazgatója a "folyosói beszélgetések során" azt mondta az őt faggató újságíróknak, hogy a cégnek "Európában egy sor szerződése van a (földalatti gáztározó) kapacitásokra. Magyarországgal nincs. A magyar földalatti gáztározók feltöltéséről nincs szerződésünk".

Az Oroszország Ma állami médiavállalat televíziójának keddi jelentése szerint az európai földalatti gáztározókban több mint 56 milliárd köbméter földgáz van, ami 70 százalékos töltöttségi szint. Mintegy 3 milliárd köbméterrel több mint amennyit azokban június 16-án tároltak.

A Gazprom e napon érvényesítette korábbi döntését, hogy csak akkor szállít Ukrajnának földgázt, ha előre fizet az energiahordozóért. Kijev azóta sem fizet az orosz gázért, és nem utalta át a júniusra felgyülemlett, 4,5 milliárd dolláros adósságát sem.

A Gazpromnál arról is tájékoztattak kedden, hogy mint június 16. óta minden nap, továbbra is a szerződéses mennyiségben továbbítják az orosz gázt az európai megrendelőknek. Az elmúlt 24 órában mintegy 213,5 millió köbmétert juttattak el az ukrajnai tranzitvezetéken keresztül Európába, de az utóbbi napokban a tranzitgáz mennyisége csökkent. A múlt csütörtökön még 253 millió köbmétert szállítottak.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a napokban közölte, hogy az európai fogyasztók most a téli időszakban szokásos mennyiséget igénylik az orosz cégtől.