Itt a határidő, sokan bukhatnak rengeteg pénzt - vajon mit lép a kormány?

Az utóbbi hetekben mást sem hallani, mintsem, hogy kevés idő maradt a GDPR-ra, avagy az uniós adatvédelmi rendeletre való felkészülésre, akinek pedig nem sikerül, az hatalmas bírságokra készülhet. Az állam azonban úgy tűnik, nem siet.
Dzindzisz Sztefan, 2018. május 17. csütörtök, 11:50
Fotó: Shutterstock

A GDPR alkalmazásához szükséges magyar jogszabályok sem születtek még meg, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a május 25-i határidőig nem is fognak - olvasható a Népszavában, amely megkérdezte az Igazságügyi Minisztériumot, ám mindössze annyit tudott meg, hogy "A törvényjavaslatok benyújtásáról az új kormány fog dönteni."

Egyelőre tehát annyit tudni, hogy az új kormány tagjai pénteken teszik le az esküjüket. Illetve annyit még elárultak, hogy első teendőjük a Stop Soros törvénycsomag benyújtása lesz.

A kétharmadot igénylő törvénymódosításra pedig szükség lenne, hiszen enélkül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) nem tud majd eljárni adatvédelmi ügyekben. Liber Ádám, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda adatvédelmi, it-jogi praxisának vezetője szerint ez azt a helyzetet hozhatja, hogy NAIH átmenetileg visszaminősül majd ombudsmani hivatallá - nem indíthat majd hivatalból eljárást, nem szabhat ki bírságot -, az adatvédelmi jogok megsértése esetén azonban bírósághoz lehet fordulni.

A szakember szerint szeptemberre várható a törvénymódosítás.

Képünk forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK