A hitelminősítő közleményében elsősorban a költségvetési hiány leszorításával, az államadósság stabilizálásával és a javuló külső finanszírozási körülményekkel indokolta hazánk kilátásának javulását.

A Fitch szerint hazánk viszonylag rugalmas finanszírozásából profitál a fejlett belső kötvénypiacnak köszönhetően, emellett jelentős pozitívumként említik a kormány magas betétállományát, ami a GDP 5,5 százalékának felel meg.

A Fitch szakemberei értékelik, hogy a magyar kormány erős elkötelezettséget mutat a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartására, szerintük 2013-ban és 2014-ben is sikerülhet ez alatt tartani a deficitet, szükség esetén a kormány kész további intézkedéseket hozni.

A hitelminősítő meglátása szerint a GDP-hez viszonyított magyar államadósság 77 százalékra csökkenhet az idén, és a következő években lassan csökkenő trendet mutathat.
A közleményben a hitelminősítő arra figyelmeztet, hogy a magas devizában fennálló adósság miatt hazánk továbbra is erősen kitett az esetleges külső sokkoknak és az elhibázott monetáris politikai lépéseknek.

Maradtak kockázatok

A jövőbeli kockázatokat illetően az elemzők kiemelik, hogy a minősítés romlását okozhatja, ha a kormány nem tudja tartani a 3 százalékos költségvetési hiánycélt, hiszen ez veszélyeztetné az adósság fenntarthatóságát is. Emellett az esetleges elhibázott politikai lépések veszélyeire figyelmeztet a hitelminősítő, hiszen ezek ronthatják az inflációs kilátásokat és a forint helyzetét.

A fentiek mellett a Fitch szerint a nemzetközi környezet romlása veszélyeztetheti a mostani besorolásunkat, hiszen a kötvénypiaci helyzet romlásával a mostaninál nehezebbé válhat a jövő évre esedékes 5,1 milliárd eurónyi devizafinanszírozás biztosítása, melynek jelentős része az első negyedévben lesz esedékes.

A minősítésünket pozitív irányban befolyásolhatja az államadósság esetleges vártnál gyorsabb csökkentése, illetve az adósság struktúrájának kedvező irányú változása, a devizaadósság arányának további csökkenése.

Nem lesz IMF-megállapodás

A hitelminősítő szerint a magyar kormány a 2014-es választásokig kézben tudja majd tartani a költségvetést. Ugyanakkor az elemzők alapforgatókönyve szerint nem fog megállapodni hazánk egy újabb hitelcsomagról a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) annak ellenére sem, hogy ezt továbbra is kedvező fejleménynek tartanák. Az elmúlt hónapok fejleményei után a hitelminősítő szerint kellemes meglepetés lenne, ha mégis sikerülne megkötni a megállapodást. Ebből azonban még nem következne egy automatikus javítás az adósbesorolásban, csak a megállapodásban szereplő reformlépések határozott végrehajtása vezethetne egy esetleges felminősítéshez. A Fitch szerint jelenleg Magyarország középtávú növekedési potenciálja 1,5 százalék.

Ugrott a forint

A forint a bejelentés után hirtelen beerősödött, 286,20-ról 285,36 forintig ugrott az euró árfolyama. A dollárral szemben szintén erősödött a forint, bár kisebb mértékben - a dollár/forint árfolyama 216,15-ről 215,36-ig szaladt. A svájci frank a belejentés után 237,11-es szintről erősödött 236,50-re.

Az NGM egyet ért a Fitch-csel

A kormány egyetért az értékeléssel, már az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő is felismerte azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, melynek eredményeképp az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális konszolidációt hajtott végre, melynek keretében Magyarország 2013-ban végre lekerülhet az uniós szégyenpadról - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében, amelyet a bejelentés után adott ki.
A tárca emellett hozzáteszi: "a kormány a sikeres fiskális stabilitás megteremtését követően most már a növekedésre tud fókuszálni, és úgy gondoljuk, hogy a megtett intézkedések valamint a következő évekre vonatkozó stratégiánk részletes bemutatásával további pozitív minősítésekre számíthat az ország."