Itt a hitelminősítői meglepetés! - kilőtt a forint

Megerősítette Magyarország BB+ besorolását a Fitch Ratings, a kilátást pedig negatívról stabilra változtatta. Ezzel elhárult annak veszélye, hogy újabb leminősítés érkezzen, de ettől még továbbra is a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában maradt Magyarország.
NAPI, 2012. december 20. csütörtök, 17:08
Fotó: Napi.hu

A hitelminősítő közleményében elsősorban a költségvetési hiány leszorításával, az államadósság stabilizálásával és a javuló külső finanszírozási körülményekkel indokolta hazánk kilátásának javulását.

A Fitch szerint hazánk viszonylag rugalmas finanszírozásából profitál a fejlett belső kötvénypiacnak köszönhetően, emellett jelentős pozitívumként említik a kormány magas betétállományát, ami a GDP 5,5 százalékának felel meg.

A Fitch szakemberei értékelik, hogy a magyar kormány erős elkötelezettséget mutat a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartására, szerintük 2013-ban és 2014-ben is sikerülhet ez alatt tartani a deficitet, szükség esetén a kormány kész további intézkedéseket hozni.

A hitelminősítő meglátása szerint a GDP-hez viszonyított magyar államadósság 77 százalékra csökkenhet az idén, és a következő években lassan csökkenő trendet mutathat.
A közleményben a hitelminősítő arra figyelmeztet, hogy a magas devizában fennálló adósság miatt hazánk továbbra is erősen kitett az esetleges külső sokkoknak és az elhibázott monetáris politikai lépéseknek.

Maradtak kockázatok

A jövőbeli kockázatokat illetően az elemzők kiemelik, hogy a minősítés romlását okozhatja, ha a kormány nem tudja tartani a 3 százalékos költségvetési hiánycélt, hiszen ez veszélyeztetné az adósság fenntarthatóságát is. Emellett az esetleges elhibázott politikai lépések veszélyeire figyelmeztet a hitelminősítő, hiszen ezek ronthatják az inflációs kilátásokat és a forint helyzetét.

A fentiek mellett a Fitch szerint a nemzetközi környezet romlása veszélyeztetheti a mostani besorolásunkat, hiszen a kötvénypiaci helyzet romlásával a mostaninál nehezebbé válhat a jövő évre esedékes 5,1 milliárd eurónyi devizafinanszírozás biztosítása, melynek jelentős része az első negyedévben lesz esedékes.

A minősítésünket pozitív irányban befolyásolhatja az államadósság esetleges vártnál gyorsabb csökkentése, illetve az adósság struktúrájának kedvező irányú változása, a devizaadósság arányának további csökkenése.

Nem lesz IMF-megállapodás

A hitelminősítő szerint a magyar kormány a 2014-es választásokig kézben tudja majd tartani a költségvetést. Ugyanakkor az elemzők alapforgatókönyve szerint nem fog megállapodni hazánk egy újabb hitelcsomagról a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) annak ellenére sem, hogy ezt továbbra is kedvező fejleménynek tartanák. Az elmúlt hónapok fejleményei után a hitelminősítő szerint kellemes meglepetés lenne, ha mégis sikerülne megkötni a megállapodást. Ebből azonban még nem következne egy automatikus javítás az adósbesorolásban, csak a megállapodásban szereplő reformlépések határozott végrehajtása vezethetne egy esetleges felminősítéshez. A Fitch szerint jelenleg Magyarország középtávú növekedési potenciálja 1,5 százalék.

Ugrott a forint

A forint a bejelentés után hirtelen beerősödött, 286,20-ról 285,36 forintig ugrott az euró árfolyama. A dollárral szemben szintén erősödött a forint, bár kisebb mértékben - a dollár/forint árfolyama 216,15-ről 215,36-ig szaladt. A svájci frank a belejentés után 237,11-es szintről erősödött 236,50-re.

Az NGM egyet ért a Fitch-csel
A kormány egyetért az értékeléssel, már az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő is felismerte azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, melynek eredményeképp az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális konszolidációt hajtott végre, melynek keretében Magyarország 2013-ban végre lekerülhet az uniós szégyenpadról - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében, amelyet a bejelentés után adott ki.
A tárca emellett hozzáteszi: "a kormány a sikeres fiskális stabilitás megteremtését követően most már a növekedésre tud fókuszálni, és úgy gondoljuk, hogy a megtett intézkedések valamint a következő évekre vonatkozó stratégiánk részletes bemutatásával további pozitív minősítésekre számíthat az ország."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2012.12.26 17:35

két hónapja a mi bolond kerálunk mondott valamit, hogy a földet megtámadják bizonyos űrlények a köztársaság térről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.12.26 17:34

@melos: holnap megnyalja a 300-at, tuti tipp.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2012.12.26 17:33

..hát ez ugrott akkorát mint egy sárga bakkecske.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2012.12.26 15:03

@melos: Én 283-ról játszottam, vettem shortra a forintot :)Technikailag nekem már az utolsó 281 szint elhagyás után shortosnak tűnt, mert ha megnézed az első vissza teszt 284,99 körül volt ami egy short trend beszálló támasz szintje. Bár aggaszt, hogy a mostani árfolyam mozgások igen kis forgalommal történnek. Ezért, teljesen igazat adva, lehet, hogy két nap alatt a jövő héten visszarántják 290-es sávban. Tegnap például csak Londonba kereskedték. Vélhetően a J.P. Morgan 299-es célára is erős befolyással volt a mozgásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2012.12.26 15:02

@meszi9: Nem arról van szó, hogy eladni nem tudja, persze hogy nem tud ekkora anyagból kimászni. De azért vannak mások is (goldman, stb.), akik tudnak hasonló erőt mutatni a másik irányba...És el tudják terelni a trendet a hozamemelkedés felé.

U.I: Úgy tűnik 295 is gyorsan elesik még ma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html