Itt a jegybanktörvény módosítása - szavazás csak két hét múlva (frissített)

Benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását, amely a jogszabályt az Európai Központi Bank (EKB), az MNB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) véleményével összhangban alakítja át. Az Országgyűlés sajtófőnöke szerint viszont szavazni csak két hét múlva fognak róla.
MTI-Eco, 2012. június 21. csütörtök, 09:27
Fotó: Napi.hu

A nemzetgazdasági miniszter által csütörtökön benyújtott törvényjavaslat szerint módosulnának a Monetáris Tanács tagjainak és az MNB elnökének felmentésére vonatkozó passzusok, a tanács tagjainak száma pedig legalább öt, legfeljebb 9 fő lehetne.

A módosítás szerint a Monetáris Tanácsnak nem kell megküldenie a kormánynak a testület napirendjét, és a kormány képviselője nem vesz részt a tanács ülésein, miután az erről szóló paragrafust hatályon kívül helyezné a most benyújtott módosító javaslat. Változik a Monetáris Tanács hatásköre is, így a tanács állapítja meg saját ügyrendjét, és dönt minden olyan kérdésben, amit a törvény a tanács kizárólagos hatáskörébe utal. A monetáris tanács hatáskörébe tartoznak a stratégiai döntések, az operatív feladatok az MNB vezetésénél lesznek - derül ki a javaslatból.

A Monetáris Tanács és az MNB elnökének felmentésére irányuló javaslat csak a magyar bíróságnak vagy az Európai Unió Bíróságának az Alapokmány megfelelő cikkében meghatározott felmentési feltételek fennállását megállapító döntésének jogerőre emelkedése után, illetve az ezen bíróságokhoz fordulás határidejének leteltét követően terjeszthető a köztársasági elnök - illetve a tanács tagjainak esetében az Országgyűlés - elé. A részletes indoklás szerint erre a változtatásra az ECB véleményének való megfelelés érdekében volt szükség.

A törvényjavaslat hatályon kívül helyezné az MNB törvény azon passzusát is, amely szerint a tanács megszűnik az euró magyarországi bevezetése után.

Az MNB-ről szóló törvény kiegészülne egy olyan bekezdéssel, amely - központi pénzügyi és devizapolitikai érdekből - korlátozza a deviza- és aranytartalékra vonatkozó egyes adatok hozzáférhetőségét. Ennek megfelelően a deviza- és aranytartalék mértékére, összetételére, a tartalékkezelés során kötött egyedi ügyletekre vonatkozó adatok, a tartalékkezeléssel összefüggő döntések és belső szabályok az MNB általi nyilvánosságra hozatalukig, de legfeljebb az adat keletkezésétől számított 10 évig nem nyilvánosak. Az adatok ezen határidőn belüli nyilvánosságra hozataláról az MNB elnöke dönt - olvasható a módosító javaslatban.

A kormány indítványozta a tárgyalásnál a házszabálytól való eltérést, és azt, hogy az általános és részletes vita az Országgyűlés 2012. június 25-ével kezdődő rendkívüli ülésén legyen, a határozathozatal pedig - módosító indítványok elfogadása esetén is - 2012. július 2 -án, így akár másfél héten belül döntés születhet a az MNB törvény módosításáról.

Az általános indoklás szerint a Magyar Nemzeti Bankról szóló szabályozásnak összhangban kell lennie az alaptörvénnyel és az európai uniós jogi aktusokkal, elsősorban az Európai Unió működésről szóló szerződéssel, valamint a hozzá kapcsolódó, a Központi Bankok Európai Rendszerével és az Európai Központi Bank alapokmányával.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kozmix, 2012.06.22 10:10

@exley: Szerintem, még el sem kezdődött a mecss, ez csak a bemelegítés volt, még az is elképzelhető, hogy ha el is kezdődik, idő előtt lefújják! Csak az a kérdés, hogy a közönség majd mit szól hozzá!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

exley, 2012.06.22 09:47

@kozmix: Gör(qurb@n)ey vezénylő tábornok kapitulált az egyesitett europai csapatok elött..lesz narancs tizenkettő :) barosso személyesen vesz részt a rendezvényen..:)A levert szabadságharc után reqvirálhatnak, a kurucok csak bujdosásban nézegethetik a vagyonukat, ha maradtegyáltalán valami a puszta fenekükön kivül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2012.06.22 09:25

Természetes, hogy a hitelezés is egy üzlet, ahol profitot termelnek. Ha valaki berakja a pénzét a bankba, szeretne többet kivenni. Gondolom ezzel sokan vannak így. Mivel a bank általában garanciát kér rá, hogy viszontlátja a betétes pénzét, így általában ő állapítja meg a játékszabályt is. Aki ezt elfogadja, azzal üzletet köt, aki nem, annak nem ad, vagy maga a hitelfelvevő áll el tőle, mert ilyen feltételekkel neki nem kell a banktól pénz. Ne higgye már el senki, hogy a nagyvilágban ez másképpen működik. Valaki próbáljon már bemenni mondjuk az OTP-be, és hitelkérelmét a saját maga igényei szerint alakítani. Ja, és még előtte ne felejtse el Csányi édesanyját fennhangon szidni előtte nagy nyilvánosság előtt. Biztos hasonló sikerrel fog járni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.06.22 09:21

@aleva: A kérdés költői volt! :)) Persze, hogy azoknak az érdeke! Illetve deviza-adósság esetén nagyon fontos az árfolyam-stabilitás (Ft/EUR)! Tehát tartani kell az inflációt mindenképpen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2012.06.22 09:05

@Borisz1106: Hát aki az 1200 milliárd Ft kamatot szedegeti. Ez is egy olyan dolog amihez nem kell közgazdásznak lenni, csak gondolkodni. Meg aztán a kiszolgáltatottság is mindjárt kisebb, ami forintban nem mérhető.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html