Itt a jó hír: eljött a teljes foglalkoztatottság kora

Piaci elemzők szerint már csak keveset tud javulni a magyar munkanélküliségi ráta, annyira jó adat jött ki novemberben. Eközben azonban nagy a munkaerő-tartalék is.
Napi.hu, 2017. január 5. csütörtök, 10:42
Fotó: Napi.hu

A vártnál alacsonyabb szintre, 4,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta novemberben. A ráta csökkenésének üteme lassulhat a következő hónapokban, hiszen a magyar gazdaság megközelítette a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság szintjét - kommentált a friss adatokat Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Az 5,1 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát követően idén újabb mélypontra csökkenhet a mutató, átlagosan 4,3 százalék lehet. Eközben azonban a magyar gazdaság jelentős munkaerő-tartalékkal rendelkezik, hiszen a 208 ezer főnyi munkanélküli, valamint a közmunkaprogramban részt vevő 221 ezer fő mellett továbbra is rendkívül sok inaktív van, akik nem jelennek meg a munkaerőpiacon egyáltalán. Az ő számuk 2,9 millió fő körül van a 15-74 év közötti népesség körében. Ahhoz, hogy ezek az emberek megjelenhessenek és munkát vállalhassanak, hosszú távú gazdaságpolitikai válaszra lenne szükség - fogalmazott Ürmössy. Várakozása szerint 2017-ben a GDP 3,4 százalékkal nő.

A munkanélküliségi ráta jelenleg a soha nem látott 4,5 százalékos mélyponton áll, a munkanélküliek száma így már közelíti a 200 ezer fős lélektani határt. A piacot némiképp meglepte a kedvező adat, mivel igen jelentős munkaerőhiánnyal küzd a magyar gazdaság. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy egyelőre még a vállalatok találtak kellő számú szabad munkaerőt - fogalmazott - Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

Rövid távon tovább javulhatnak a munkaerő-piaci mutatók, bár ennek lehetősége egyre szűkösebb a feszesebbé váló munkaerőpiac miatt. Ugyanakkor az alacsony aktivitási ráta arra utal, továbbra is van kiaknázatlan tartalék a magyar munkaerőpiacon. A kérdés, hogy milyen nehéz és mennyibe kerülne őket visszacsábítani a piacra. Idén az erős bérnyomás növelheti a munkavállalási hajlandóságot, egyúttal azonban a költségvonzata elbocsátásokhoz is vezethet, főként a kevésbé hatékony vállalatoknál. A két hatás eredőjét egyelőre nem lehet számszerűsíteni - véli az elemző.

A foglalkoztatás dinamikus növekedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése a negyedik negyedévben újra gyorsulhat - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják. A foglalkoztatás ütemének növekedését a közeljövőben ugyanakkor fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.

A következő hónapokban a foglalkoztatottak száma szezonális hatások miatt átmenetileg 4,4 millió alá csökkenhet, így az idei év elején szintén szezonális hatások miatt átmenetileg újra 5,5-5,7 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta. Jövőre folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, ill. a munkanélküliek számának csökkenése, ezért jövő év közepére már 4 százalék közelébe süllyedhet a munkanélküliségi ráta. Idén 4,8 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta - véli Suppan.

A munkanélküliségi ráta lényegében a teljes foglalkoztatottságra utal, ezért jelentősebb csökkenés már nem várható. A foglalkoztatottság az idén is növekedhet, de ezzel párhuzamosan egy átrendeződés indulhat el a munkaerőpiacon, részben a minimálbér-emelés hatására - véli Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

A 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta alacsony, de figyelembe kell venni, hogy ez lényegében a teljes foglalkoztatottságot jelenti. Sőt, továbbra is több szektorban munkaerőhiány van. A látszólagos ellentmondás magyarázata, hogy a cégek olyan posztokra keresnek dolgozókat, amelyeket munkanélküliek képzettségük, tapasztalatuk alapján nem tudnának betölteni - mondta Németh. Véleménye szerint olyan oktatási, képzési programokra lenne szükség, amelyekkel a tartósan állás nélkül maradókat, valamint a közfoglalkoztatottakat vissza lehetne irányítani az elsődleges munkaerőpiacra. Ez egy egészségesebb szerkezetű, a piaci igényeket jobban kiszolgáló munkaerőpiacot eredményezne. A szakember szerint 2017-ben a munkanélküliségi ráta minimális csökkenést még elérhet, de lényeges mérséklődés nem várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dakota Summer, 2017.01.05 18:10

@George Lukacs: A helyes szám:
3 726,2 (2010) vs. 4 414,4 (2016)

Ott van az Általad közölst statisztikában. De az már tényleg a vég, hogy nem tudtok statisztikát olvansi. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.01.05 18:00

@Dakota Summer:

Alig várom már, hogy lássam a te számtanodat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2017.01.05 17:48

@George Lukacs: Nem az összeadással van probléma, hanem azzal, hogy mit adtál össze mivel. :P

Ehhez kéne némi, aprócska, akár laikusnak is megszerezhető hozzáértés, de Nálad láthatóan hiányzik. :O
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.01.05 17:41

@Dakota Summer:

Hát, te számold újra.

Nekem elég egyszerű volt - és az jött ki a könnyű kis összeadás-kivonás után, amit leírtam.

Ha más eredményre jutottál, vezesd le, nagyon egyszerű: felírod ide, hogyan számoltál, mivel számoltál és mi lett nálad az eredmény.

Nem ördöngősség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2017.01.05 17:37

@George Lukacs: hát a filozófusok nem tudnak számolni, Neked se sikerült, összeadtad a 2016-os adatokat a 2010-esekkel, ráadásul a 2016-os bontott adatok részadatait a 2010-es teljesse4l, amiben ugyanezek a részadatok már szerepelnek. Mindent összevetve, egy jó nagy blődséget követtél el, amolyan marxista dialektikával forgatva a számokat. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html