Itt a jó hír: Jövőre is marad az nhp

A bankok kérték, az MNB teljesíti: egy évvel hosszabbítja a növekedési hitelprogramot (nhp).
Napi.hu, 2014. október 29. szerda, 10:13

A monetáris tanács (MT) a hitelprogram második szakaszának egy évvel történő meghosszabbítása mellett döntött. A hitelszerződések megkötésére vonatkozó jelenlegi, 2014 végi határidő 2015 végére tolódik ki, a hitelek lehívására pedig, ahogy jelenleg is, egyes hitelcélok esetén további fél év áll majd rendelkezésre - jelentette be a jegybank.

Az nhp két szakasza keretében mostanáig összesen több mint 16 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez, mintegy 1140 milliárd forint összegben, ami a jelenlegi kkv-hitelállomány több, mint 20 százaléka. Tekintettel a program második szakasza szerződéskötési időszakának közelgő, 2014 végi határidejére, a hitelintézetek és az üzleti szféra szereplői kérték az MNB a program meghosszabbítását. A hitelkeresleti és hitelkínálati tényezőket mérlegelve az MT indokoltnak tartja a program fenntartását egy újabb átmeneti időre, amíg nem várható javulás az nhp-n kívüli piaci hitelezés alakulásában.

Fokozták a tempót
A legutóbbi adatok alapján október 3-ig a programban résztvevő hitelintézetek már 402,7 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást a jegybanknak (a havi növekmény az augusztusi 42 milliárd után szeptemberben 65 milliárd forint volt). Ebből a hitelintézetek addig 330,1 milliárd forintot folyósítottak (itt a havi növekmény augusztusban 34 milliárd, majd szeptemberben pedig 58 milliárd forint volt) a programban résztvevő kis- és középvállalkozásoknak (kkv), 13 588 ügylethez és 9 827 vállalkozáshoz kapcsolódóan.

A kkv-k keresik, a bankok szigorúak

Továbbra is jelentős a kkv-k kereslete az nhp keretében elérhető fix kamatozású, hosszú futamidejű forinthitelek iránt, ami nagyban javítja a kiszámíthatóságot és így a vállalatok jövőbeli aktivitásának tervezhetőségét. Eközben a piaci hitelkínálati kondíciók továbbra is szigorúbbak annál, mint azt a gazdasági növekedés és a bankok közti verseny indokolná. Bár a jegybanki kamatcsökkentések hatására a piaci alapú vállalati hitelek kamatszintje érdemben mérséklődött, továbbra is számottevő a különbség az nhp-s és az nhp-n kívüli finanszírozási költség között, különösen a hosszabb futamidejű hiteleknél.

A jegybank szerint az nhp jelentős lökést adott a vállalatihitel-piacnak. Hatására a teljes vállalatihitel-állomány évek óta tartó erőteljesen csökkenő trendje megtört, míg a kkv-hitelállomány már emelkedik. Nélküle a teljes vállalati, illetve a kkv-hitelállomány az MNB becslése szerint éves alapon továbbra is mintegy 4, illetve 6 százalékos zsugorodást mutatna.

A program meghosszabbítása az EU-s források lehívása miatt is indokolt. Az uniós pályázatok jelentős részét ugyanis várhatóan jövőre hirdetik meg.

Plusz egy év

Mindezekre tekintettel a tanács döntése értelmében a program második szakaszának jelenleg 1000 milliárd forintos, de szükség esetén - a mindenkori makrogazdasági környezet és hitelezési folyamatok fényében - további 1000 milliárd forinttal emelhető keretösszege 2014 végét követően is elérhető marad a kis- és középvállalkozások számára.

A szerződéskötés határideje 2015. december végére módosul, és ahogy jelenleg is, a teljes hitelösszeg lehívására egyes hitelcélok esetében további fél év áll majd rendelkezésre, így a folyósítások 2016. június végéig kezdeményezhetők. Az MNB megítélése szerint az nhp rendelkezésre állási idejének meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy még több kis- és középvállalkozás jusson stabil finanszírozáshoz, segítve ezzel tevékenységük bővítését, versenyképességük javulását, hozzájárulva ezzel a gazdaság növekedéséhez és a foglalkoztatottság emelkedéséhez - fogalmazott az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2014.10.29 19:24

A bankok kérték - Matolcsy hülyének nézi az embereket. A francokat. A fekete pénzeket így mossák tisztára. Muszáj erőltetni azt ami egyébként noprmális országban okay, egy magyarban azonban nem. Ezt a hülye is látja, mert szó sincs itt "kisvállakozói vagy egyáltalán vállalkozói szektor ilyenformájú megtámogatásáról", egyszerűen a "nagyok fillérekért jutnak lóvéhoz".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bernstein, 2014.10.29 15:34

Szuper, csak a program pont azokon nem segít, akiknek szükségük lenne rá...

Mi 10 millió Ft forgóeszköz hitelt akartunk felvenni a K&H-tól, akik némi időhúzás után közölték, hogy 30 millió a belső szabályzatban az alsó limit, de a gyakorlatban a 300 millió fölötti igényekkel foglalkoznak komolyabban, mert az ilyen kis összegnél több az adminisztrációs költségük, mint a haszon...

Éljenek a mikrovállalkozások és a tagi kölcsön a párnacihából!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.29 12:10

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html