A monetáris tanács (MT) a hitelprogram második szakaszának egy évvel történő meghosszabbítása mellett döntött. A hitelszerződések megkötésére vonatkozó jelenlegi, 2014 végi határidő 2015 végére tolódik ki, a hitelek lehívására pedig, ahogy jelenleg is, egyes hitelcélok esetén további fél év áll majd rendelkezésre - jelentette be a jegybank.

Az nhp két szakasza keretében mostanáig összesen több mint 16 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez, mintegy 1140 milliárd forint összegben, ami a jelenlegi kkv-hitelállomány több, mint 20 százaléka. Tekintettel a program második szakasza szerződéskötési időszakának közelgő, 2014 végi határidejére, a hitelintézetek és az üzleti szféra szereplői kérték az MNB a program meghosszabbítását. A hitelkeresleti és hitelkínálati tényezőket mérlegelve az MT indokoltnak tartja a program fenntartását egy újabb átmeneti időre, amíg nem várható javulás az nhp-n kívüli piaci hitelezés alakulásában.

A kkv-k keresik, a bankok szigorúak

Továbbra is jelentős a kkv-k kereslete az nhp keretében elérhető fix kamatozású, hosszú futamidejű forinthitelek iránt, ami nagyban javítja a kiszámíthatóságot és így a vállalatok jövőbeli aktivitásának tervezhetőségét. Eközben a piaci hitelkínálati kondíciók továbbra is szigorúbbak annál, mint azt a gazdasági növekedés és a bankok közti verseny indokolná. Bár a jegybanki kamatcsökkentések hatására a piaci alapú vállalati hitelek kamatszintje érdemben mérséklődött, továbbra is számottevő a különbség az nhp-s és az nhp-n kívüli finanszírozási költség között, különösen a hosszabb futamidejű hiteleknél.

A jegybank szerint az nhp jelentős lökést adott a vállalatihitel-piacnak. Hatására a teljes vállalatihitel-állomány évek óta tartó erőteljesen csökkenő trendje megtört, míg a kkv-hitelállomány már emelkedik. Nélküle a teljes vállalati, illetve a kkv-hitelállomány az MNB becslése szerint éves alapon továbbra is mintegy 4, illetve 6 százalékos zsugorodást mutatna.

A program meghosszabbítása az EU-s források lehívása miatt is indokolt. Az uniós pályázatok jelentős részét ugyanis várhatóan jövőre hirdetik meg.

Plusz egy év

Mindezekre tekintettel a tanács döntése értelmében a program második szakaszának jelenleg 1000 milliárd forintos, de szükség esetén - a mindenkori makrogazdasági környezet és hitelezési folyamatok fényében - további 1000 milliárd forinttal emelhető keretösszege 2014 végét követően is elérhető marad a kis- és középvállalkozások számára.

A szerződéskötés határideje 2015. december végére módosul, és ahogy jelenleg is, a teljes hitelösszeg lehívására egyes hitelcélok esetében további fél év áll majd rendelkezésre, így a folyósítások 2016. június végéig kezdeményezhetők. Az MNB megítélése szerint az nhp rendelkezésre állási idejének meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy még több kis- és középvállalkozás jusson stabil finanszírozáshoz, segítve ezzel tevékenységük bővítését, versenyképességük javulását, hozzájárulva ezzel a gazdaság növekedéséhez és a foglalkoztatottság emelkedéséhez - fogalmazott az MNB.