Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az infláció áprilisban a piaci várakozásoknak megfelelően alakult, ami a márciusi év/éves indexhez képest érdemi emelkedést jelentett - igaz, még mindig jóval a jegybanki cél alatt maradt - kommentálta a KSH friss adatait Jobbágy Sándor, a CIB Bank Zrt. makroelemzője.

Éves összehasonlításban legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk kategória árszintje nőtt (+6,3 százalék). A hó/hó index változása ugyanakkor 0,7 százalékos, azaz az elmúlt két évet tekintve a legmagasabb volt, elsősorban az üzemanyagárak 2,7 százalékos (hó/hó) megugrása miatt. A maginfláció továbbra is a 2017-es átlaghoz közeli, így a teljes inflációs számnál még kissé magasabb ütemet mutatott (2,4 százalék).

Az infláció trendjében a belső kereslet erősödése, a béremelkedések hatása továbbra is a vártnál lassabban jelentkezik, elsősorban a lakáspiacon jelentkező kereslet miatt. A folytatódó béremelkedés azonban továbbra is felfelé mutató kockázatot tükröz. Felfelé mutató kockázatot hordoznak a nemzetközi olajárak is. Jobbágy szerint a nyári hónapokban kissé tovább emelkedhet az infláció év/éves üteme, de továbbra is 3 százalék alatt marad. Az éves átlag 2018-ban a tavalyi (2,4 százalék) közelében alakulhat. Monetáris szigorításra nem számít.

Legkorábban 2018 végén vagy 2019 elején érheti el a 3 százalékos inflációs célt a pénzromlás üteme, hiszen a fogyasztói kosár jelentős része alig drágul. Ha az olaj világpiaci ára tartósan magasan ragad és az begyűrűzik a hazai fogyasztói üzemanyagárakba, az valószínűleg nem fogja az MNB-t kimozdítani a jelenlegi dovish álláspontjáról - véli Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

A következő hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt gyorsulhat az infláció, így az év közepére átmenetileg elérheti a 3 százalékos inflációs célt, amit az okozott, hogy az üzemanyagárak a múlt közepén jelentősen csökkentek, így a viszonyítási bázis alacsony lesz, míg jelenleg több geopolitikai feszültség miatt is jelentősen nőnek az olaj- és üzemanyagárak - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. Várakozása szerint az év végére az infláció ismét kissé mérséklődhet, így idén átlagosan 2,5 százalékra számít, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció akár gyorsulhat is. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését.

Az importált infláció továbbra is alacsony, részben azért, mert az eurózónában is alacsony szinten van az infláció. Ugyanakkor a magyarországi belső környezet, a bérek emelkedése, a fogyasztás bővülése felfelé hajtja majd az inflációt - tette hozzá Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Az elemző mérsékelt gyorsulás számít. A mostani kilátások alapján júniusban az éves infláció elérheti a 2,5 százalékot, az év végére pedig a 3 százalékos szint közelébe kerülhet.

A következő hónapokban mérsékelt ütemben, de tovább erősödhet a hazai inflációs nyomás, főként az üzemanyagárak emelkedése nyomán - fogalmazott Virovácz Péter, az ING szakértője. Az év egészére pedig átlagosan 2,5 százalékos inflációra számít. Az év végre 2,8 százalék közelében alakulhat az átlagos árszínvonal emelkedése.