Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elemzők világszerte nagy árfolyamesésre számítanak szerdán, miután a keddi amerikai kereskedésben a tíz éves kincstárjegy-hozam érintette a három százalékos küszöböt. A DJIA index több mint négyszáz pontot, 1,74 százalékot gyengült kedden és a szerdai globális tőzsdenapot is már nagy mínuszban indították el az ázsiai piacok.

A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti DAX index egy százalékos eséssel kezdheti a szerdai kereskedést, London 0,7 százalék, Párizs pedig 0,8 százalék gyengüléssel nyithat - írja az MTI.

A nap folyamán számos nagyvállalati eredménybeszámoló közzététele esedékes, egyebek között a Novozymes, Valeo, Dassault Systemes, Linde, Deutsche Boerse, Norsk Hydro, GSK, Fresnillo, Antofagasta, Persimmon és Whitbread részéről. Piacbefolyásóló potenciállal bíró európai makrogazdasági adat közzététele nem esedékes.

Vegyesen zártak kedden a főbb európai tőzsdeindexek. A páneurópai Stoxx 600 index 0,01 százalékkal csökkent, az FTSE Eurofirst 300 index 0,03 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,17 százalékkal gyengült.

Frankfurtban 0,17 százalékkal gyengült a DAX index. A német ifo kedden közzétett áprilisi üzleti hangulatindexe a vártnál nagyobb mértékben csökkent és az ötödik egymást követő hónapban mutatott romlást. Londonban 0,36 százalékkal erősödött az FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 index 0,10 százalékkal emelkedett, Madridban 0,39 százalékkal végzett alacsonyabban az IBEX-35 index, a milánói FTSE MIB pedig 0,22 százalékkal emelkedett.

A nap legnagyobb vesztesei az utazási és üdülési ágazat részvényei voltak. Az emelkedő részvények csoportját pedig az olaj- és gázipari papírok vezették, ágazati mutatójuk egy százalékkal emelkedett. A brit Barclays bank befektetésre ajánlott minősítést adott a BP, Total, Royal Dutch Shell és az OMV olajipari részvényeknek.

Az olajár hat egymást követő napi emelkedés után szerdán már lefelé korrigált kissé. Kedden a Brent 75 dollár felett, a WTI pedig 70 dollár közelében új idei csúcsot ért el a 2014 novemberinek megfelelő árszinten. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a Brent 0,11 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 73,78 dolláron, a WTI ára pedig 0,12 százalékkal 67,62 dollárra csökkent.

Az euró jegyzése 0,15 százalékkal 1,2215 dollárra csökkent, az arany határidős jegyzése 0,32 százalékkal unciánként 1328,70 dollárra ment le.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!