Itt a magyar GDP-meglepetés!

A vártnál jóval tempósabban, 1,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben év/év alapon a magyar GDP a KSH gyorsbecslése alapján. A növekedést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta.
Ádám Viktor, 2013. november 14. csütörtök, 09:02
Fotó: Napi.hu

Az elemzők átlagosan 0,9 százalékos tempóra számítottak a második negyedévi 0,1 százalékos növekedés és az első negyedévi 0,9 százalékos csökkenést követően. A GDP - a végig mínuszos 2012-es negyedévek után - először 2013 második negyedében kezdett kissé növekedni éves összevetésben. Visszatérve a friss statisztikához, a szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint 1,6 százalékra gyorsult a növekedés a második negyedévi 0,5 százalékról, míg a GDP az április-júniusi volument 0,8 százalékkal múlta felül, vagyis a negyedév/negyedéves tempó a kétszeresére nőtt - igaz, az első negyedben ez még 0,9 százalék volt. Az év első kilenc hónapjában a bruttó hazai termék 0,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A friss növekedési adat mögött részben bázishatás is állhat, hiszen egy évvel korábban még 1,7 százalék volt a harmadik negyedévi mínusz. Ami az egyes komponenseket illeti, az ipari termelés az autógyártásnak köszönhetően élénkülhetett - a szeptemberi termelési adat jó lett - , a 2012-ben gyengén muzsikáló mezőgazdaság teljesítménye is javult, továbbá az amúgy kis súlyú építőipar hatása is pozitív volt. Bár a KSH gyorstájékoztatója nem említi, az adatközlést megelőző elemzői várakozások szerint a beruházások szintén pozitívan hathattak, főként az uniós források gyorsuló ütemű lehívásának, illetve kisebb részben a növekedési hitelprogramnak köszönhetően. Az elemzők között nincs egyetértés abban, hogy a belső kereslet erősödése mennyiben járulhatott hozzá a harmadik negyedéves bővüléshez, hiszen miközben a mélyponton lévő infláció, valamint az egészségügyi és pedagógus béremelések támogatják a keresleti oldalt, addig a kiskereskedelmi adatok inkább stagnálást jeleznek, sőt, a szeptemberi statisztika csalódást keltően alakult.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán, egy nappal a KSH adatközlése előtt azt mondta, az idén 1 százalék körül, jövőre pedig 2 százalék körül növekedhet a magyar gazdaság, és a harmadik negyedéves növekedési adat is ezt fogja alátámasztani. (A kormány hivatalos prognózisa egyelőre rendre 0,9 és 2 százalék.)

Az NGM az adat publikálása után közölte: a beérkezett adatok alapján egyre biztosabbnak tűnik, hogy a magyar gazdaság növekedése a negyedik negyedévben 2,5% közelébe gyorsul, ami egyben azt is eredményezi, hogy 2013 év egészében a növekedés eléri, illetve a kedvező konjunkturális folyamatok fennmaradása esetén meg is haladhatja az 1%-ot.

Így teljesít a német gazdaság
A német gazdaság növekedése 0,3 százalékra lassult a szeptember végével záródott három hónapban a szakértők várakozásának megfelelően az előző negyedévi 0,7 százalékos bővülés után.

A harmadik negyedévi növekedést elsősorban a belföldi kereslet és az export hajtotta.

A német statisztikai hivatal csütörtökön közölt - ugyancsak nem végleges - adatai szerint éves szinten 1,1 százalékkal nőtt a német hazai össztermék (GDP) a második negyedévi 0,9 százalék bővülést követően.

Mindenki gyorsulást vár

Múlt hét pénteken, a szeptemberi, kedvező ipari termelési adatok nyilvánosságra kerülése után londoni pénzügyi elemzők jelentősen javították a magyar gazdaság növekedési ütemére szóló előrejelzésüket, elsősorban a járműszektor termelésének robusztus fellendülésével, az üzleti hangulat javulásával, valamint a párhuzamos költségvetési és monetáris ösztönzéssel indokolva ezt. A JP Morgan az idei év egészére az eddigi 0,5 százalék helyett 0,6 százalékos gazdasági növekedést jósol, 2014-re szóló GDP-növekedési előrejelzésüket pedig 1,8 százalékról 2 százalékra emelték. Az EBRD is javított prognózisán - igaz, volt honnan: a bank 0,5 százalékos, illetve 1,2 százalékos idei és jövő évi GDP-bővülést vár, míg a korábbi előrejelzésben 2013-ra még 0,8 százalékos visszaesés, 2014-re 0,9 százalékos növekedés szerepelt.

Kiemelkedően optimistának számít a Bank of America-Merrill Lynch, amely immár 2,6 százalékos 2014-es növekedéssel számol, mégpedig arra hivatkozva, hogy a költségvetési és a monetáris politika egyaránt a növekedés élénkítésére összpontosít, illetve a hazai kereslet ötévi zsugorodás után valószínűleg elérte mélypontját. Az HSBC szintén javított prognózisán, így jövőre 1,3 százalék helyett 2 százalékos bővüléssel számolnak, de hasonló a Barclays várakozása is, amely szerint a magyar gazdaság lendülete elsősorban az élénkülő euróövezeti növekedésből és az MNB növekedési hitelprogramjából ered.

A Capital Economics ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a 2014-es 2 százalékról 2015-re 1,5 százalékra lassulhat a tempó, miután a következő negyedévekben a magyar gazdaság növekedéséhez a jövő évi választásokat megelőző élénkítő intézkedések is hozzájárulnak, ám 2015-ben ezeknek az ösztönzőknek a hatásai várhatóan már gyengülnek.

Szükség is van a növekedésre

A gyorsulásra szükség is van, hiszen eddig jócskán lemaradt a magyar gazdaság teljesítménye a régiós országokétól. Az elmúlt négy év kumulatív, vagyis felhalmozott GDP-növekedése Magyarországon mindössze 1,7 százalék volt, miközben Lengyelországban 12, Szlovákiában 10,5, Romániában 4, Bulgáriában 3,5, Csehországban pedig 2,3, de még a teljes EU-átlag is 2,4 százalék volt - idézte a 444.hu Zsiday Viktort, a Plotinus Alapkezelő vezetőjét. Magyarországnak gazdaságának sikerült a legkevesebbet nőnie négy év alatt a környéken.

Amint arról korábban beszámoltunk, Bod Péter Ákos is arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság leszakadóban van a régiótól, az EU átlagához nem sikerül közelebb kerülnie. A magyar gazdaságban jó ideje, 2004-2005-től nincs már felzárkózás az EU gazdasági fejlettségéhez, azaz nem képes a konvergenciára, szemben a régiós országok többségével. Hozzátette: PPP-alapon az egy főre jutó GDP 60 százalék alatt mozog, de ha nem területi mutatót néznénk, hanem a GNI-t, ennél is kedvezőtlenebb, 50 százalék körüli volna az arány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2013.11.15 09:54

Viszont dícséretes,hogy szektás honfitársaink belátták megtévült elméjüket és psichológushoz fordultak segítségért:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2013.11.15 09:49

Nem kellene győzelmi jelentésként felfogni és ezáltal bódult örömmámorban táncolni-e relatíve magas adatnak,mely csak a tavalyi aszálysúlytotta mezőgazdaság,ill az idei állami megrendelések(építőipar) különbözetéből származik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.11.15 09:29

@lauda:

milyen kár hogy ez 3000 md ft jövőbeli nyugdíjpénz elszórásával sikerült.

gondolom, mikor majd ennyivel kevesebb lesz a nyugdíj, akkor a szoclibek lesznek a hibásak.

meg milyen kár, hogy ha a mezőgazdaságot kivonom az 1,7-ből, akkor NULLA marad. iparosítás orbán módra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

AntalIstvan, 2013.11.15 09:29

@lauda: Nem akarom lebeszélni sem meggyőzni semmiről. Csak mint pszichológus, nem gazdasági szakember kérdem Öntől:
Mit érez, ha azt írják, hogy nincs GDP növekedés ebben a hónapban, vagy éppen visszaesés van, és mit érez akkor, ha azt olvassa a sajtóban, hogy 1%-kal növekedett ebben a hónapban a gazdaság. Magának, mint állampolgárnak mennyivel másabb abban a hónapban az élete? Egyébként tudja ellenőrizni, hogy amit kap hírt, az igaz, vagy hamis? Tapasztalatunknak kell hinni mindig. Amit látunk, amit hallunk. Ezzel lehet(ne) kiszűrni a demagóg politikusokat. Ezért van az, hogy a politikusok legnagyobb ellensége a gondolkodó ember.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2013.11.15 09:09

@AntalIstvan: Nézd , én nem az örömömet fejeztem ki , csak tényként kezelem az adatokat.
Miért nem jó , ha valóban valami javúlás tényleg beáll a gazdaságban , miért kell ezen keseregni.
Van 2 irányvonal a volt szoc liberális , és a jelenlegi jobboldali kormány.
Vessük össze a két irányvonal eredményeit , kudarcait , és utánna mondjunk itéletet.
Én úgy látom , a jelenlegi kormány jobban teljesít ,mivel az eredmények ezt mutatják, és minden nyugati elemző is ezt alátámasztja alá .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html