A kormány várakozásainak megfelelően alakult a 2014. évi első kéthavi központi költségvetési egyenleg - olvasható az NGM államháztartási jelentésben. A kéthavi hiány 483,3 milliárd forint lett, ez az egész éves deficit cél 49,1 százaléka - olvasható ugyanott. Ugyanakkor a GKI Gazdaságkutató Zrt. jelentésben arról beszélnek, hogy mintegy 150 milliárd forintos kiigazítási igény látható az idei költségvetésben, így a kormánynak a választások után, vélhetően lépnie kell.

Az első két hónapban az államháztartás bevételei 2413 milliárd forintra rúgtak, ami 15,1 százalékos emelkedés az előző évhez mérten, ezzel szemben a kiadások 2896,3 milliárd forintot tettek ki, ami 17,1 százalékkal magasabb a tavalyi költésnél. Mind a lakossági adók, mind a fogyasztási, mind a cégek befizetései nőttek 201-hoz képest. A fontosabb adók közül egyedül a forgalmi adóban volt tapasztalható minimális visszaesés. Az egyéb központosított bevételek címén 45 milliárd forint folyt be az első két hónapban - szemben a tavaly 24,8 milliárddal - a különbözet az azóta bevezetett elektronikus útdíj.

 

Kép: Nagyobb táblazatért kattintson!

 

Kiadási oldalon csökkentek a szociális kiadások a tavalyi 133,9 milliárd forinttal szemben 115,7 milliárd ment erre a célra. A Kis mértékben csökkentek ugyan a családi támogatások, de a fő megtakarítás a korhatár alatti (nyugdíj)ellátások soron található. Az elmúlt hónapokban felgyorsult egyre több korhatár alatti nyugdíjas éri el a korhatárt - így e kiadások átkerülnek a nyugdíjalapba.

A költségvetési szervek kiadásai az első két hónapban 629,6 milliárd forintra nőttek, ami 22 százalékos növekedés az előző évhez képest. A növekményt az NGM a pedagógus béremeléssel, az egészségügyi intézmények államosításával magyarázta. A tavalyi 90,5 milliárd forintról 121 milliárd forintra nőtt az önkormányzatok támogatása az első két hónapban, emellett februárban került sor az önkormányzati konszolidációra, ennek részeként a bankok felé az állami 68 milliárd forintot utalt.

Jelentősen növelte az áht-kiadásokat az állami közmunkaprogram: míg tavaly 7,6 milliárd forint ment erre a célra első két hónapban - idén az adófizetőknek már 29,9 milliárdjában került az emelt szintű foglalkoztatás. A keret gyorsabban ürül a tavalyinál, ugyanis 2013-ban az egész éves költés 171,1 milliárd forint volt, míg 2014-re 183,8 milliárd forintot terveztek - ebből viszont az következik, hogy az év hátralévő részében vélhetően csökken a közmunkára fordított kiadások mértéke.