A folyamatosan romló piaci várakozásoknak megfelelően rossz számokkal zárta az elmúlt évet a magyar ipar, és 2013 sem indult acélosan: az ágazat termelése idén februárban ugyanis év/év alapon, kiigazítatlanul 5,4, míg a tavalyi szökőnappal kiigazítva 1,1 százalékkal csökkent, igaz, az előző hónapok mínuszai nagyobbak voltak − derül ki a KSH, az előzetessel egyező részletes adataiból. Januárhoz képest az egyhavi teljesítmény stagnálást (+0,3 százalék) mutatott. Így az idei első két hónapban a termelés 3,4 százalékos mínuszban van.

Az autógyártás pörög, de...

Az ipari export 2013 első két hónapjában 0,3 százalékkal nőtt ugyan, ám februárban 2,1 százalékkal csökkent 2012-höz viszonyítva. A feldolgozóipar exportjának felét adó két alágból a járműgyártás kivitele februárban 6,2 százalékkal nőtt, ezzel szemben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene jelentősen, 19,4 százalékkal visszaesett.

A belföldi értékesítés január-februárban 6,4, februárban 12,6 százalékkal csökkent év/év alapon. A feldolgozóipar belföldi eladásai februárban 7,1 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása számottevően, 18,5 százalékkal a hónapban visszaesett, főként az előző évinél sokkal melegebb időjárás hatására (2013 februárjában az előző évinél 5,8 Celsius-fokkal többet mértek).

Nagyon erős a Nokia- és Flextronics-hatás

Idén februárban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze négyben regisztrált termelésbővülést a KSH. A járműgyártás kibocsátásában a növekedési ütem lassulása figyelhető meg, amely az új rendelések mutatóiban is tükröződik. A termelés az előző havi 16,8 százalékos emelkedés után februárban csupán 4,4 százalékkal nőtt. Továbbra is erőteljes a visszaesés a a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 18,3 százalékkal csökkent, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása miatt.

Az élelmiszergyártás is 2,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, nagyrészt az értékesítés hatvan százalékát kitevő hazai eladások jelentős csökkenésének következtében. Folytatódott az előző hónapok csökkenési tendenciája a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék, a gép, gépi berendezés, valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában 1,5 és 7,9 százalék közötti volumencsökkenést mértek, mind a hazai, mind az export eladások visszaestek.

Februárban a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 9,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2012-ben. Az új exportrendelések 1,4, míg az új belföldi rendelések jelentősen, 43,5 százalékkal csökkentek Ezzel együtt az összes rendelésállomány - egy korábbi, nagyobb megrendelésnek köszönhetően - 30,3 százalékkal emelkedett.