Itt a magyarázat: ezért nyúlt hozzá a kormány a cafetériához

A miniszterelnök azt mondta a parlamentben, hogy nem veszik el a cafeteriát az emberektől. Az MSZP szerint egy fiatal munkavállaló 50-60 ezer forinttól is eleshet az átalakítás miatt. Tállai András államtitkár szerint nem helyettesítheti utalvány az elvégzett munkáért járó bért.
Domokos Erika, 2018. június 25. hétfő, 17:46
Fotó: MTI Fotó

A cafeteriát senki nem veszi el az emberektől, nem jut kevesebb pénz erre a célra - mondta hétfőn a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdésére a 24.hu beszámolója szerint. A miniszerelnök hozzátette azt is, hogy a havi 5 milliós miniszteri fizetés hazugság, ilyenről nem volt szó és nem tud arról, hogy a parlament ilyesmire készülne, kiegészítve azzal, hogy a bérek Magyarországon az év első négy hónapjában több mint 10 százalékkal nőttek.

MSZP: sok a kárvallottja az átalakításnak

Négy társadalmi csoport: a munkások, a közszférában dolgozók, a nyugdíj előtt állók és a fiatalok a kárvallottjai a cafeteriarendszer kormány által tervezett átalakításának - mondta Korózs Lajos, az MSZP képviselője a parlamentben az MTI híre szerint. Az ellenzéki politikus bírálta, hogy megszűnik a kedvezményes adózása az étkezési utalványnak, a helyi bérletnek, az iskolakezdési támogatásnak, az egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási pénztáraknak, valamint a 100 ezer forintos készpénzben adható támogatásnak, a lakhatási támogatásnak és a diákhitel-visszafizetésnek. Szerinte egy fiatal munkavállaló 50-60 ezer forinttól is elesik az intézkedés miatt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában azt mondta, hogy a szocialista kormányok egyhavi fizetést vettek el a közszférában dolgozóktól, egyhavi nyugdíjat az idősektől, valamint emelték az áram és a gáz árát, viszont ellenzékben nem szavazták meg a Fidesz-kormány adócsökkentési és béremelési intézkedéseit. Tállai szerint nem helyettesítheti utalvány az elvégzett munkáért járó bért, a kiterjesztett cafeteriarendszer viszont ebbe az irányba ment el. Azt mondjuk most ki, hogy az elvégzett munkáért tisztességes bért kell kifizetni - indokolta az átalakítást az államtitkár. A cafeteria nem szűnik meg, hiszen a SZÉP-kártyán bizonyos juttatások megmaradnak, amelyek a belföldi turizmus irányába terelik a magyar munkavállalók fogyasztását - jelölte ki a kormányzati irányt Tállai.

A kép forrása: MTI Fotó/Illyés Tibor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

xbiciklis, 2018.06.27 11:15

Dugják fel a Szép kártyájukat. csak itthon fogadják el. De itthon nem szeretek menni üdülni mert1. rohadtul nem tudom előre 1-2 hónappal hogy milyen idő lesz. lefoglalom a szállást és lehet, sőt biztos hogy esni fog. Ezért megyek inkább Egyiptomba mert ott legalább tuti hogy fürdőidő lesz egész nyáron. 2. Idehaza tisztelt vendéglősök csak tartják a markukat a borravalóért, és meg vannak sértődve ha nem adok. Látom a fejükön. Márpedig én nem adok senkinek sem. Azért a munkáért kapja a fizetését. Én sem várok el a munkámért borravalót. örüljön hogy oda megyek, vagy ott kajálok, mehetnék a konkurenciájához is. 3. Nehogy már a qrmány mondja meg hogy mire költsem azt a pénzt amit a munkáltató ad nekem. Éppen a Szép kártya az ami bekorlátozza az emberek költését.
Ja, ha nagyobb a teher a caferia-n akkor a munkáltató nem fog több adót fizetni rá, egyszerűen elveszi a dolgozótól. És most ne Budapestet nézzük, hanem mondjuk Ózd és környéke minimálbéren foglalkoztatott munkavállalóit, akiknek ha nem tetszik hogy nincs cafeteria, akkor mehetnek ez utcára. Hmmm. Régóta gondlodom hogy az egész Észak-borsodot oda kellene adni a Szlovákoknak hátha ők tudnak érte tenni valamit, mert a magyarországi kormányok teljesen elfelejtették és elsorvasztották azt a régiót.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.06.26 09:05

1., Szerintem inkább ez a valódi oka a cafetéria variának: "Kifizette egykor a Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Enderedet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ? tudta meg a Zoom.hu. A étkezési csekk-forgalmazó kiebrudalása a magyar csekkpiacról eddig 10,1 milliárd forintba került az adófizetőknek, ám újabb kártérítések is jöhetnek még."
Így nem lesz kedvük visszatérni.
2., A miniszteri fizetések. Orbán megint hazudik, mert van olyan terv:
"Ötmillióra emelkedhet egyes miniszterek fizetése
Többszörösére emelkedhet a miniszterek fizetése a 2019-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat alapján. Az eddigi gyakorlat helyett, ami a köztisztviselők illetményéhez kötötte a miniszteri javadalmazást, új szabály alapján állapíthatják majd meg a kormánytagok bérét: a miniszter maximum annyit kereshet, amennyit a minisztériuma alá tartozó állami cég vezetője. Ez viszont nem kevés, hiszen az elmúlt években fokozatosan jó magasra tornázták több állami vállaltnál a vezérigazgatók fizetését. "
cikk: https://index.hu/gazdasag/2018/06/20/miniszterek_fizetesenek_emelese/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.06.26 09:04

Dehogy ez a magyarázat! Az Európai Unió Bírósága már 2016. elején elkaszálta a magyar cafeteria-rendszert. Csodálkozom, hogy eddig nem nyúltak hozzá (gondolom megvárták a választásokat). A francia utalvány forgalmazó cégek sorban nyerik a kártérítési pereket, a Ticket Express Kft.-nek már 10 milliárd Ft-ot fizetett a magyar állam. De jönnek a többiek is: Sodexo Pass Kft., Sodexo Magyarország Kft., és a Le Cheque Dejeuner Kft.
Mivel EU Bizottsága szerint Magyarország a cafeteria szabályozásával megsértette a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, a törvényt mindenképp vissza kell vonni. Ez történik most csak valószínűleg újat nem vezetnek be helyette, nehogy ezek a cégek még egyszer betehessék a lábukat a magyar piacra.Ennyi a többi meg szép körítés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hoher, 2018.06.26 07:24

Eddig sikerült egész évben a cafeteria ből fizetnünk a havi 70000 törlesztőrészlet. Jövőre majd sehogy nem fogjuk tudni ,de költhetik nyaralása az adózás utáni 450000. Nekem olyan qra nem fontos hogy a vendéglátósok jobban járjanak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.06.26 07:23

@artilla:
Ez sok marhaság a semmiért:

"legnagyobb részük nem fog ugyanazért több adót fizetni olyan juttatásért"
A cafeteria összege bruttó, azaz aki 400KHUF/év cafeteriat tud adni, az ezután is annyit fog adni, neki egy fillérrel sem kell többet fizetnie.

", amit nem is kötelező adniuk."
Ha a munkaszerződésben szerepel, akkor kötelező adniuk. Ha nem, akkor meg nem is adják.

"Magyarán nem lesz cafeteria, mert nem éri meg! "
A cafeteria még mindig kedvezményesebb adózású mint a bruttó bér. Függetlenül attól, hogy az adó a jelenleginél többet el fog vinni belőle változatlan használat mellett.

"És persze nyíltan szembemennek az öngondoskodás eszméjével, hiszen a munkáltatói támogatásokra magas adót vetnek ki"
A cafeterianak nem sok köze van az öngondoskodás eszméjéhez, sehol a világon, sokkal inkább ahhoz hogy az egyes kormányok mit tartanak támogatandónak, azáltal, hogy az oda fordított pénzeket milyen adókedvezményben részesítik.

"Egyre élhetetlenebb az ország."
Hát ja, a rendkívül hülyéknek tényleg az lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html