Az elemzői várakozások szerint az infláció a decemberi öt százalékról négy százalékra csökkent volna, ezzel szemben lett 3,7 százalékos a januári pénzromlás. Az elemzői várakozásokról részleteket itt olvashat. A 12 havi infláció jelentős csökkenése bázishatás következménye, ugyanis mint az közismert tavaly januárban lépett életbe az áfa két százalékpontos emelése, ami akkor jelentős löketett adott a pénzromlásnak - ami most kikerül az index bázisából.

A KSH adatai szerint decemberhez viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek 1,6 százalékkal drágultak. Növekedett az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség és gyümölcs - (10,0 százalék), a csokoládé, kakaó (4,2 százalék), a száraztészta (3,8 százalék) és a kávé (2,3 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva, az élelmiszerek 0,6 százalékkal drágultak. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt egy hónap alatt, 2,6 százalékkal, meghatározóan a jövedéki adó mértékének emelése miatt.

A ruházati cikkekért átlagosan 3,3 százalékkal kellett kevesebb fizetni, míg a háztartási energia ára 1,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek ára 0,5 százalékkal csökkent egy hónap alatt. Az eddigieken kívüli termékek körében szintén átlag feletti drágulás következett be (1,2 százalék), ezen belül a járműüzemanyagokért 2,8 százalékkal kellett többet fizetni. Az átlaggal megegyezően drágultak a szolgáltatások (0,8 százalék), ezen belül a postai szolgáltatások ára átlagosan 5,6, a helyi tömegközlekedés 4,5, a szemétszállítás 3,5 százalékkal nőtt.

Éves összevetésben 2012. januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek (18,3 százalék), a tojás (17,0 százalék), a liszt (15,2 százalék), a sertészsiradék (14,5 százalék), az étolaj (9,9 százalék), a sertéshús (8,2 százalék) és a párizsi, kolbász (8,1 százalék) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,1 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is. A szolgáltatások esetében átlag alatti, 3,1 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 8,4, a helyi tömegközlekedés 5,2 százalékkal drágult.

A háztartási energia szintén átlag alatti 2,4 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 12,1, a vezetékes gáz 3,1 százalékkal drágult, míg a távfűtés esetében 8,5 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető. Szintén átlag alatt drágultak a ruházkodási cikkek (0,8 százalék), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 2,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, 2012. januárhoz képest.

A vezetékes gáz és az elektromos energia árának januári 10 százalékos csökkentése a februári, míg a távfűtésé a január-márciusi árindexben fog megjelenni - közölte a KSH. Ennek oka, hogy az csökkentett számlákat is ebben a hónapban kapják meg először a fogyasztók.