A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai az európai felzárkózó gazdaságok kilátásairól összeállított pénteki előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint az MNB alapkamata 2015 végére 1,35 százalékig süllyed a jelenlegi 1,95 százalékról.

A prognózis szerint a magyar jegybank így - a márciusban végrehajtott 0,15 százalékpontos csökkentéssel együtt - az újrakezdett enyhítési ciklusban összesen 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre. Ilyen mértékű enyhítésre - a forinterősödés mellett - az ad módot az MNB-nek, hogy az infláció várhatóan még 2016 végén is épphogy eléri a jegybank újonnan kialakított 3 százalék +/-1 százalékpontos célsávjának alját.

A monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén 0,15 százalékpontos további kamatcsökkentést várnak, és azt valószínűsítik, hogy ha a forint erős marad, az MNB a második negyedévben folytatja a múlt hónapban újraindított enyhítési ciklust.

Az 1,40százalék alatti előrejelzés az eddigi legagresszívabb prognózis a londoni elemzői közösségben. Ám mások sem zárják ki, hogy az MNB kamatcsökkentési ciklusa a korábbi előrejelzési konszenzus által végpontként valószínűsített 1,5 százalékos alapkamat elérése után is folytatódhat.