Hároméves mélypontra zuhant csütörtökön a dollár teljesítményét a legjelentősebb devizákhoz mérő dollárindex, ám a zöldhasú az euróval és a svájci frankkal szemben is rohamos gyengülést mutatott. Az alpesi devizával szemben például historikus mélypontot ütött az árfolyam 0,88 alatt, ám az euró ellenében is benézett 1,46 fölé a jegyzés. Az amerikai fizetőeszköz igencsak megszenvedte az elmúlt napokat. A mélyrepülés a Standard & Poor's amerikai adósbesorolásra vonatkozó negatív kilátásának megfogalmazásával bontakozott ki, ám szerepet játszott benne a kockázati étvágy fokozódása is. Utóbbi az árupiaci termékek és a feltörekvő piacok acélos teljesítményén is meglátszik.

Ázsia gyengíti a dollárt

Egy ideje zajlik a piacon csak "USD recycling"-nak nevezett jelenség, amelynek keretében magyar idő szerint hajnalban az ázsiai jegybankok elkezdik venni az eurót és adni a dollárt, de előbb még dollárt vesznek saját devizájukkal szemben, hogy ezzel próbálják fékezni saját fizetőeszközük nyersanyagexport által táplált erősödését − mondta a Napi Gazdaságnak Ötvös Mihály, a CIB senior devizakereskedője. Az ázsiai devizákat próbálja így gyengíteni Tajvan, Korea, Indonézia és Szingapúr jegybankja, de a kőolajexportőr Oroszország is hasonló dollárgyengítő szereplő a devizapiacon. Ennek a folyamatnak csak az tudna véget vetni, ha lenne egy komolyabb sokk, vagy a nyersanyagárak magas szintje megfékezné a gazdasági növekedést, és visszafordítaná az árupiaci rallyt − véli Ötvös.

Részben az ázsiai euróvásárlásoknak tudható be valószínűleg az is, hogy bár mind többen számítanak Görögország csődjére (eufemisztikusan az adósságállomány átütemezésére), a közös európai deviza mégis tartja magát a dollár ellenében. Piaci szereplők szerint a közelgő húsvét miatt amúgy is igen illikvid piacon a kiépült dollárshortok zárásával fordulhat az irány.

A legtöbb várakozás 1,50-re mutat nyár elejéig Ötvös szerint, aki szintén a dollárgyengülés folytatódását valószínűsíti. Az egyetlen nagy akadály az üzletkötő szerint az lehet, ha Európából kijön egy olyan hír a következő hetekben, amely arra utal, hogy a görögöket hagyják bedőlni, illetve hiteleiket átstrukturálni − vélekedett az üzletkötő.

Nem ért véget a gyengülés

Ugyanebbe az irányba várja a jegyzést Saághy Pál, az Equilor üzletkötője. Szerinte a kurzus elmehet akár az 1,50-es szintig is, feltéve, hogy nem történik valami drasztikus változás a piacon. Ugyan a dollár csütörtöki kismértékű korrekciójában szerepet játszhatott Trichet azon utalása, miszerint egyelőre valószínűleg nem folytatódik az ECB kamatemelési ciklusa, az euró kamatelőnye a nagy tartalékkal rendelkező Kínát, Japánt, Oroszországot és olajkitermelő államokat is a diverzifikálásra ösztönözhetnek. Ráadásul a várhatóan hosszabb távon fennmaradó rekordalacsony amerikai kamatszint, illetve a Fed likviditásbővítő intézkedései is a dollár további gyengülését támaszthatják alá − mutatott rá Saághy.

Az euró/dollár keresztárfolyamra leginkább ható tényezők közül az amerikai költségvetés körüli problémák rendeződhetnek hamarabb − mondta a Napi Gazdaság megkeresésére Földi Balázs, a Commerzbank treasury üzletágának vezetője. Rövid távon a szakember szerint így elsősorban a görög csődhelyzet, illetve annak esedékessége maradhat napirenden. A kifizetési sorrend, illetve az európai bankok által az átstrukturálás miatt elszenvedett veszteségek komoly feltőkésítési kényszerbe hozhatják a bankszektort. Földi szerint amint a piacok látóterébe ismét az euróövezet perifériaállamainak adósságválsága kerül, 3 hónapos időtávon belül visszatérhet az euró/dollár kurzus az 1,35−1,40 közötti sávba.

Mindenesetre a Reuters által megkérdezett 66 elemző átlaga inkább Földi prognózisát támasztja alá. A konszenzus ugyanis 1,40 környékére várja az euró/dollár kurzust negyedéves távlatban. Igaz, a szélső értékek jelentős szórást mutatnak, a legmagasabb 1,47-es, míg a legerősebb dollárra vonatkozó prognózis 1,25-ös szintet vár.