Az adósságválság kitörése felülírta azt a korábbi ökölszabályt, hogy a fejlett országok kevésbé kockázatosak a fejlődő országoknál. Manapság ugyanis néhány fejlett gazdaság a világ legkockázatosabb országa közé tartozik, míg néhány fejlődő ország biztonságos menedékként szolgál a befektetők számára - írja az isharesblog. Az egyes országok kockázatosságának megítélése rendkívül fontos a befektetők számára, egy kockázatkerülő nemzetközi környezetben ugyanis a magas kockázatú országokat jobban büntetik.

David Wang, az Investment Strategy Group szakértője olyan összeállítást készített, amely a világ legkockázatosabb országait rangsorolja különböző makrogazdasági mutatók és piaci mutatószámok alapján. Ezek szerint a hangulatingadozásnak leginkább kitett ország Magyarország lett, Olaszországot és Ausztriát előzte meg a szomorú rangsorban. Az elemző tizenötös listáján szerepel még Svédország, Lengyelország, Finnország, Spanyolország, Németország, Franciaország, Oroszország, Norvégia, Dél-Korea, Törökország, Hollandia és Brazília.

A szakértő négy szempont alapján vizsgálta az országokat:

- az európai adósságválságnak kitett országok nagyobb kockázattal bírnak
- a stabil árfolyammal rendelkező fejlett gazdaságok alacsonyabb kockázatúak
- azok a feltörekvő piaci gazdaságok, ahol nagyobb súlyt képviselnek a ciklikus iparágak, szintén kockázatosabbak
- azok a feltörekvő országok, amelyek jobb költségvetési és növekedési kilátásokkal rendelkeznek, alacsonyabb kockázatúak

A blog bejegyzés azt is megjegyzi, hogy az idő folyamán változhat egy ország kockázati megítélése. Ha például megoldódna gyorsan az európai adósságválság (ami nem valószínű), akkor a fenti lista is nagyot változna. De a szakértő által összeállított friss rangsor segíthet a befektetőknek, hogy befektetéseik kialakításakor tisztában legyenek a kockázatokkal - foglalja össze a cikk a lista lényegét.