Itt a számla: ennyit csaltak el a választásokon

A kormánypártok mellett a kampánykorrupció ment nagyot a 2018-as választásokon - állítja a Transparency International Magyarország (TI) és a Political Capital, melyek szerint 3 milliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok a kampánytámogatásból.
Szabó Dániel, 2018. április 11. szerda, 13:25
Fotó: Napi.hu

Idén összesen mintegy hárommilliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok - derül ki a két szervezet számításaiból. A választások eredménye legitim  - a szavazóköri anomáliákról nem ír a két szervezet -, a voksolás mégis tisztességtelen volt. Úgy vélik, hogy a kamupártok korrupciója, a kormánypártok elsöprő médiafölénye és a kormány saját pártjait támogató propagandája következtében a 2014-es voksolást követően a 2018-as országgyűlési választások sem voltak tisztességesek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Választási Megfigyelési Missziójának jelentése az idei országgyűlési választásokkal kapcsolatban súlyos kritikát fogalmazott meg a kampányfinanszírozás átláthatatlansága, a média elfogultsága, továbbá a kormánypropaganda és a kormánypártok kampánya között elmosódó határ miatt. A TI és a Political Capital egyetért a jelentéssel - írják közleményükben.

Már az új kampánytámogatási rendszer megszavazásakor jelezte a TI, hogy a óriási korrupciós kockázatot rejt a támogatási mód. Akkor úgy számították, hogy mindez 2014-ben kicsi híján 4 milliárd forintjába került az adófizetőknek. Bár a feltételek valamennyit szigorodtak, például jó irányba tett lépés volt, hogy 2017 őszén arra kötelezték a szavazatok 1 százalékának a megszerzésére is képtelen pártokat, hogy fizessék vissza a kampánytámogatást. De már akkor nyilvánvaló volt, hogy ez kevés lesz a közpénzszivattyú elzárásához.

Egy hónappal az április 8-ai választások előtt jelezték, hogy a közpénzmilliárdok kamupártok általi lenyúlása továbbra is súlyos, megoldatlan probléma. Pedig a kormánynak nem kellett volna mást tennie, mint követnie az általunk 2013 óta javasoltakat. Ha ez megvalósult volna, akkor a pártok kizárólag kincstári kártyán férhetnének hozzá a kampánytámogatáshoz, és az egyéni jelöltekhez hasonló szigorúsággal kellene elszámolniuk a költéseikről. Nem így történt, így az idei voksoláson is hemzsegtek a kamupártok. Így most az idei kampánypénzekből 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól is fényévnyi távolságra lévő 14 miniformációhoz.

Több mint kétséges, hogy az állam akár egyetlen fillért is képes lesz visszaszerezni a törpepártoktól vagy azok vezetőitől. Ez a pénz veszendőbe, a kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment. És ha az állam meg is kíséreli a pénz behajtását, az eljárás többe kerülhet, mint amennyit a kamupártoktól sikerül majd visszaszerezni. Egy biztos: az államnak cselekednie kell - állítja a két szervezet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

_Jhony, 2018.04.15 08:42

@jetta84: Abban fogsz élni ezekután! Mert utánuk a gyerekeik kerülnek a hatalomba és tovább öröklik az ország irányítását és minden vagyonát!
És ha nem azt teszed amit mondanak mindent el is vesznek tőled!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jetta84, 2018.04.12 18:35

"a kormánypártok elsöprő médiafölénye és a kormány saját pártjait támogató propagandája következtében a 2014-es voksolást követően a 2018-as országgyűlési választások sem voltak tisztességesek."
Úgy látom szeretnek túlozni ezek a megmondó szervezetek..Kb 50-50% a kormány ill. az ellenzéki média, aki nem hiszi számolja csak meg, nem nehéz.94'-ben ill 2006-ben persze nem volt elsöprő a kormánypárti média, mikor 90%-ban baloldali kézben voltak! Az volt a demokratikus és a tisztességes, nem ez. Köszönöm inkább élek a szerintük autorikus fél demokratikus országban mint egy általuk támogatott minta demokráciában!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html