A Napi Gazdaság cikke

A forintárfolyam esése miatt olcsóbb lett Magyarország, ami a határ menti kereskedelem alakulásában is megmutatkozik. A Tesco tapasztalatai szerint a korábbinál erősebb a forgalom például a magyar-szlovák határ vidékén: Szlovákia januárban vezette be az eurót, így maradéktalanul ki tudják használni a közös pénz előnyeit. Hackl Mónika, a cég szóvivője szerint is az északi országrészben a forgalomnövekedés elsődleges oka az euró erősödése, a szlovák oldalon élők számára olcsóbb lett Magyarországon bevásárolni.

Pozsonyi tudósítónk szerint amióta Szlovákia átvette az eurót, s ezzel párhuzamosan a forint mélyrepülésbe kezdett, gyakorlatilag minden olcsóvá vált a szlovák polgárok számára. A 300 forintos eurókurzusból kiindulva már 10 forintot érne a decemberben megszűnt korona egy egysége - korábban 8-8,30 forint volt a kurzus. Ilyen árfolyam mellett minden termék olcsóbbnak számít, ez az árkülönbség még a gépkocsiknál is vonzóvá teheti a magyar piacot (még az adók leszámítása után is).


Mennek Csehországba is

A pozsonyi Új Szó című lap online (nem reprezentatív) felmérése szerint olvasóik 51 százaléka járt már bevásárolni Magyarországon azóta, hogy a forint jelentősen gyengült az euróhoz képest, míg 22 százalék készül erre. Mindössze a válaszadók 3 százaléka jelezte, hogy nem éri meg számára az átruccanás. De nemcsak Magyarország vált kifizetődővé a szlovákok számára: miután a forint mellett zuhant a cseh korona és a lengyel zloty árfolyama is, mindhárom irányba intenzív bevásárlóturizmus indult el - ahogy arról többször is írtak a közelmúltban a szlovák lapok. Ami jó a magyar boltosoknak, az rossz a szlovákiai vendéglátósoknak: az euró erősödése miatt a hó borította Tátra kong az ürességtől, hiányoznak a cseh, a lengyel és a magyar turisták - az ottani szállásadók, vendéglősök szerint az utóbbi tíz év legrosszabb szezonja lehet az idei.

Más határszakaszok környékén is a forgalom fellendülését tapasztalták a magyar kereskedelemben. A Tesco szóvivője szerint a Romániához közeli áruházak forgalmából is érezhetően többet hasítanak ki a külföldiek. Szegeden a szerb bevásárlóturisták hozzák a forgalmat, ami meglepő módon a január végi időszakban ugyancsak megerősödött, a szóvivő szerint jellemzően a termékkínálat miatt. Az Ukrajnához közeli területeken viszont nem nőtt a forgalom, a határhoz közeli Tescóban csak bioetanolból, vagyis az E85-ös üzemanyagból fogyott több az átlagosnál.