Itt a vagyontörvény

Az állami vagyon eladására, kezelésére kötött szerződés semmis, ha a felek megsértették az ilyen vagyonnal való gazdálkodásról szóló kormányrendeletet - egyebek mellett ez áll a vagyongazdálkodási kormányrendeletben, amely az előfizetőkhöz pénteken jutott el, a csütörtökre dátumozott Magyar Közlönyben, az MTI beszámolója szerint.
NAPI Online, 2007. október 5. péntek, 17:44
Fotó:

A parlament által nemrégiben elfogadott vagyontörvény végrehajtási szabályait tartalmazó kormányrendelet kimondja, hogy az állami vagyon hasznosítására, értékesítésére kiírt pályázaton valamennyi résztvevőt azonos információval kell ellátni, hogy a versenyfeltételekban egyenlő esélyt biztosítsanak. Amennyiben a rendelet szabályait megsértik, a szerződés semmis, azaz vissza kell állítani az eredeti állapotot.

A rendelet külön szabályozza a vagyon hasznosítását (kezelését), valamint az eladását. Az állam nevében kizárólag a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. járhat el mindkét esetben. A vagyonkezelés ellenértékét vagy előre, vagy pedig a kezelés időtartama alatt részletekben kell megfizetni. Amennyiben a vagyonkezelő megsérti a szerződésbe foglaltakat, az MNV 30 napos - eredménytelenül eltelt - felszólítás után felmondhatja azt. Aki 100 millió forintnál nagyobb bruttó értékű állami vagyont kezel, annak az éves jelentését könyvvizsgálóval kell auditáltatnia.

Állami vagyont eladni csak nyilvános pályázaton lehet, kivéve, ha az ilyen pályázat költségei meghaladják a vagyon értékét, vagy két nyilvános pályázat már eredménytelen volt. Ekkor zártkörű pályázatot kell kiírni.

Az október 4-én hatályba lépett rendelet kivette a magyar jogrendszerből az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. 1996-ban született versenyeztetési szabályzatát. Így az ÁPV már csak a megkezdett tranzakciókat zárhatja le, és új tranzakciót a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő döntése alapján kezdhet - közölte a privatizációs szervezet az MTI kérdésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK