Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú futamidejű államkötvény-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi "Ba1" szintről egy fokozattal "Baa3"-ra javította. Az új osztályzat kilátása stabil.

A "Baa3" besorolás a Moody's osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings által Magyarországra érvényben tartott "BBB mínusz" hosszú távú besorolással.

A Moody's pénteki lépésével a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Standard & Poor's szeptemberben, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadósságot.

Elemzők szerint ez lendületet adhat jövőre a tőkebefektetéseknek, ugyanakkor csak mérsékelt hatása lehet a forint árfolyamára és a kötvényhozamokra, hiszen ezt már beárazta a piac, a másik két hitelminősítő már befektetésre ajánlott kategóriában tartja nyilván a magyar államadósságot.

Mivel indokolta lépését a Moody's?

A Moody's a pénteken bejelentett osztályzatjavítás indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz. A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság reagált a kormány által foganatosított számos jelentős szakpolitikai intézkedésre, és ennek eredménye a fogyasztási dinamika következetes javulása. Mindezek alapján a következő években 2-2,5 százalékos növekedési ütemekkel számol a magyar gazdaságban.

A cég várakozása szerint a magyar gazdaság növekedését a következő öt évben az Európai Unió jelentős értékű fejlesztési folyósításai is segítik majd. E folyósítások éves átlagban várhatóan elérik a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát; ez a legmagasabbak között lesz a közép- és kelet-európai EU-térségben.

Megtette hatását a forintosítás és a közmunkaprogram

A hitelminősítő szerint mindemellett a kormányzati kezdeményezések - köztük a kiterjedt közfoglalkoztatási programok - a munkapiaci helyzetet is jelentősen javították: a foglalkoztatottsági ráta az idei második negyedévben elérte a 66 százalékot a 2011-ben mért 55 százaléka után, és most már összhangban van az EU-átlaggal.

A háztartási szektor fogyasztási kiadásait érdemben segítette a devizaalapú ingatlanhitelek átváltási programja is, amely biztosabb környezetet teremtett a háztartások kiadási döntéseihez.

Mindemellett segíteni fogja a hitelellátás bővülését és javítja a befektetési klímát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) tett kormányzati kötelezettségvállalás a pénzügyi szektor adóterheinek csökkentésére, és arra, hogy a kormány nem tesz újból olyan lépéseket, amelyek kedvezőtlenül hatnának a bankszektor jövedelmezőségére.

A felminősítés fő indokai közé tartozik a kormányzati elkötelezettség az adósságteher csökkentése mellett, amelyet demonstrál, hogy az államháztartás elsődleges egyenlege az elmúlt négy évben többlettel zárt. A Moody's várakozása az, hogy a magyar adósságmutatók fokozatos javulása tartós lesz, és a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta jövőre 72 százalékra csökken a 2011-ben mért 81 százalék körüli szintről.

Javul az adósságszerkezet

Ehhez járul az államadósság szerkezetének változása, mindenekelőtt a korábbinál sokkal alacsonyabb devizaadósság-arány, amely erősíti a költségvetés ellenállóképességét a devizaárfolyam-sokkokkal szemben - hangsúlyozzák a Moody's londoni elemzői.

Az államadósságon belüli devizaadósság-arány 2016 közepén hozzávetőleg 30 százalék volt, alacsonyabb a Moody's által a "Baa" besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékénél, amely 35 százalék volt tavaly. A devizaadósság-arány 2011-ben még 50 százalék körüli szinten tetőzött.

Mindemellett a nem rezidens befektetők aránya a hazai adósságpiacon 2016 júliusáig 28 százalékra csökkent a három évvel korábbi 47 százalékról, és e csökkenés mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét a tőkeáramlások esetleges hirtelen leállásával szemben.

A hitelminősítő kiemeli a felminősítés indokai között a magyar gazdaság külső sérülékenységének csökkenését is. A Moody's hangsúlyozza, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg 2013 óta átlagosan 3 százalékos GDP-arányos éves többletekkel zár a 2008 előtti időszakban mért 7 százalék körüli éves deficitek helyett. Ez a kereskedelmi egyenleg robusztus és tartós javulását és az egyre sokszínűbb exportszerkezet is tükrözi.

A felminősítésre a magyar kormány is számított. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt is mondta, a Moody's lépését követően a letelepedési kötvény konstrukcióját is jelentősen meg fogják változtatni.

A Moody's a kialakult gyakorlatnak megfelelően pénteken éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelentette be döntését Londonban. A cég idei felülvizsgálati menetrendjében ez a magyar államadós-osztályzat harmadik, egyben utolsó értékelése. Az első idei felülvizsgálati időpont március 4-én, a második július 8-án volt, de a Moody's ezeken a napokon nem jelentett be módosítást.

A Moody's már tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tartott érvényben a "Ba1" szintű - a befektetési ajánlású sáv alapszintjétől egy fokozattal elmaradó - magyar osztályzatra, és az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.