Az Európai Bizottság mai döntése az MNB-nek zöld utat ad a szükséges eszköz-elkülönítési lépések végrehajtására 2015 végéig. Az Európai Bizottság részletesen megvizsgálta és elfogadta az MKB Bankból az MSZVK számára átadandó eszközök körét és értékelését, az MSZVK által nyújtott támogatás nagyságát és a támogatás kompenzációjának módját.

Az MKB Bank szanálási folyamatában fontos lépésként - ez év végéig - tehát kikerülnek a bank mérlegéből az elmúlt években nagy veszteséget okozó kereskedelmi ingatlanhitelek. A rossz eszközeitől megtisztított, illetve az átszervezés kapcsán hatékony működést elérő MKB Bank részvényei pedig piaci alapon kerülnek majd értékesítésre 2016 első felében - olvasható az MNB közleményében.

A forrást a bankok nyújtják

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. december 18-án vonta szanálás alá az MKB Bankot, és megkezdte, illetve felgyorsította a jövedelmezőség visszanyeréséhez szükséges átalakításokat. Az MKB Bank leépítette az alaptevékenységhez szorosan nem kapcsolódó üzletágakat - értékesítette tulajdonrészét a biztosító társaságaiban, valamint átalakította az autófinanszírozással kapcsolatos cégcsoportot, megtartva a lízing üzletágat. Szintén a reorganizáció részeként jelentősen csökkentette a működési költségeket, többek között mérsékelte a vezetői és alkalmazotti létszámot, fiókokat zárt be

A szanálás részeként 2015 elejétől, a szerkezetátalakítás mellett a bankot terhelő rossz portfólióelemek leépítése is elkezdődött. A vagyonértékesítés során számos ügylet került eladásra különböző befektetői csoportok részére.

A második lépésben 2015 végéig a megmaradó kereskedelmi ingatlan-portfólió eszköz-elkülönítés mellett leválasztásra kerül az MKB Bankról. Az Európai Bizottság mai döntése értelmében a Szanálási Alap által létrehozott Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. (MSZVK) az MKB Bank leválasztandó eszközeit egy független értékelő által meghatározott, a jelenlegi piaci értéknél magasabb, - úgynevezett tényleges gazdasági értéken veszi meg. Az eszközállomány átvételéhez szükséges forrást az MSZVK számára piaci alapon - állami készfizető kezességvállalás mellett - hazai kereskedelmi bankokból álló konzorcium nyújtja.

Az Európai Bizottság által elfogadott az MSZVK által az MKB Banknak nyújtott támogatás nagysága a leválasztandó portfólió piaci ára és a tényleges gazdasági értéke közötti különbség nagysága. A támogatás fejében az MSZVK a megtisztított és értékesebbé váló MKB Bank eladásából származó ellenértékét kompenzációként megkapja. A megfelelő mértékű kompenzáció előfeltétele annak, hogy az MKB Bank mérlegéből a toxikus eszközök a piaci árnál magasabb értéken kerülhessenek ki.